Germania a început controalele extinse la frontiere

Germania a început controalele extinse la frontiere

Poliția germană a început de luni să monitorizeze toate frontierele terestre ale țării, anunță Deutsche Welle.

Până în acest moment erau controlați doar călătorii care intrau în țară pe la frontierele terestre de est și de sud. Acum, pentru cel puțin următoarele șase luni, vor fi monitorizate și frontierele nordice și vestice.

Acestea includ punctele de trecere a frontierei cu Danemarca, Țările de Jos, Belgia, Luxemburg și Franța.

Germania este situată în centrul Spațiului Schengen, care cuprinde 29 de țări europene fără controale la frontierele interne, pașapoartele fiind necesare doar la granițele externe ale Spațiului și pe aeroporturi.

Și alte state Schengen au impus controale la frontiere- imaginea de mai jos arată care sunt frontierele unde libera circulație a fost temporar suspendată:

Noile controale la frontierele germane ar putea duce la perturbări în circulația persoanelor și a bunurilor.

Grecia încearcă formarea unei alianțe regionale pentru a zădărnici eforturile Germaniei

Grecia și Polonia au acuzat Germania că pune în pericol întregul sistem Schengen prin noile sale controale cuprinzătoare.

Controalele germane sunt impuse cu scopul de a limita numărul celor care intră în țară pentru a se stabili fără a depune cerere oficială de azil, aceste persoane urmând să fie returnate în țara în care au intrat pentru prima dată în Europa.

Presa greacă scrie însă luni că Atena încearcă să-și unească forțele cu alte țări din vecinătatea de sud a Europei pentru a rezista presiunii germane de a lua înapoi migranții. Atena vede Austria și Polonia ca potențiali aliați, potrivit oficialilor greci.

Demersul german care a enervat Grecia

Poziția Greciei vine după ce cancelarul Olaf Scholz a încheiat săptămâna trecută un acord cu președintele Keniei, William Ruto, prin care Germania este de acord să accepte un număr nespecificat de muncitori kenyeni calificați. Potrivit părții kenyene, aceasta ar putea fi de până la 250.000 de persoane – deși Berlinul a respins ferm afirmația, spunând că nu s-au convenit cifre sau cote.

Pe de o parte, Germania reprimă migrația neregulată și caută noi modalități de a-i expulza de la granițele sale pe cei care nu solicită azil, sau pe cei care solicită, dar sunt respinși. Pe de altă parte, este un demers inedit al guvernului german de a aduce muncitori calificați dintr-o țară africană.

Migrația revine pe agenda UE

Migrația revine în prim-planul dezbaterii UE. În urma valurilor mari de solicitanți de azil care au sosit în Europa în ultimul deceniu, expresia la modă este acum migrația „controlată”.

Potrivit unui diplomat al UE, liderii naționali vor aborda migrația la următoarea lor întâlnire de la Bruxelles, în octombrie.

Ursula von der Leyen este de așteptat să-și prezinte punctul de vedere într-o scrisoare înainte de summitul Consiliului European, așa cum a făcut în trecut. Pe de altă parte, Germania, Belgia, Țările de Jos, Ungaria, Polonia și altele își intensifică presiunea pentru a pune migrația din nou pe agendei de priorități a Europei.

Libertatea de circulație în Schengen depinde de statele membre

De regulă, controalele la frontierele interne din Spațiul Schengen sunt efectuate numai în anumite condiții. Cu toate acestea, statele membre sunt singurele care decid dacă aceste condiții au fost îndeplinite, iar apoi sunt obligate doar să notifice Comisia Europeană de la Bruxelles.

Uniunea Europeană poate emite o mustrare pentru astfel de controale la frontieră, dar nu a făcut-o niciodată până acum. Comisia se limitează, în general, la a sublinia faptul că controalele la frontieră ar trebui să rămână „ultima soluție”, după cum a afirmat recent purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Anitta Hipper.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *