De ce arheologii sunt prea speriați să deschidă mormântul primului împărat al Chinei?
De ani de zile, arheologii din China și din întreaga lume se tem să deschidă mormântul lui Qin Shi Huang, primul împărat al Chinei, care a fost îngropat timp de 2.200 de ani.
Mormântul lui Qin Shu Huang, care a domnit din 221 î.Hr. până în 210 î.Hr., este păzit de o armată de soldați și cai de teracotă. Descoperirea din provincia Shaanxia fost făcută de niște fermieri, în 1974. De-atunci, zona este cercetată în cele mai mici detalii de arheologii, însă aceștia nu au deschis niciodată mormântul în sine și nici nu au de gând să o facă dintr-un motiv foarte puternic.
Potrivit The Independent, care citează publicații de specialitate, arheologii nu numai că se tem că vor provoca daune, dar există legende despre capcane mortale instalate în interiorul mormântului care i-ar putea ucide pe curioși.
Scrierile istoricului chinez Sima Qian, la 100 de ani după moartea împăratului Qin Shu Huang, spun că „au fost construite palate și turnuri pitorești pentru o sută de oficiali, iar mormântul a fost umplut cu artefacte rare și comori minunate”.
Apoi a continuat: „Meșteșugarilor li s-a ordonat să facă arbalete cu săgeți pregătite să tragă în oricine intră în mormânt”. De asemenea, el mai spune că „râuri” de mercur se vor revărsa dacă mormântul va fi deschis.
Deși este puțin probabil ca acele arbalete să fi rezistat, există temeri mari legate de prezența mercurului și că acesta ar putea să curgă prin fisuri.
„Mercurul este extrem de volatil și poate ieși prin fisuri, care au apărut în structură de-a lungul timpului. Investigația noastră include înregistrări ale cronicilor antice despre mormânt care spun că acesta nu a fost niciodată deschis sau pradat”, se spune într-un studiu al arheologilor publicat în urmă cu câțiva ani.
De-a lungul timpului, oamenii de știință au cochetat cu ideea de a deschide mormântul și au căutat tehnici non-invazive, dar nicio variantă nu a fost pusă deocamdată în aplicare.