Creștere cu 15% a insolvențelor în S1 2024 față de perioada pre-pandemie: 3 cauze principale
În primul semestru din 2024 au fost înregistrate 3.684 de noi insolvențe, o creștere de 8,3% comparativ cu primul semestru din 2023, reiese dintr-un studiu de profil realizat de Coface.
Motivele pentru care companiile au intrat în insolvență diferă în funcție de sectorul de activitate în care activează dar analiștii Coface consideră că există trei motive mai importante:
- Creșterea costului de finanțare și a cheltuielilor operaționale ceea ce a condus la scăderea fluxului de numerar;
- Scăderea vânzărilor: chiar dacă multe companii au reușit în ultimii ani să ajusteze prețurile odată cu creșterea inflației, s-au confruntat cu o scădere a cererii. Spre exemplu în semestrul I 2024 lucrările de construcții rezidențiale au scăzut cu 22,2%, comparativ cu primul semestru din 2023;
- Creșterea datoriilor, în special a creditului furnizor ceea ce a slăbit capacitatea companiilor de a face față unor șocuri negative cum ar fi neîncasarea unor creanțe sau scăderea termenelor de plată de către furnizori;
Contextul macro, neprielnic
Printre cauzele evoluției sunt menționate efectele contextul economic și geopolitic internațional: prelungirea războiului din Ucraina dar și începerea conflictului din Israel pun o și mai mare presiune pe economia globală; precum și aspecte ce țin de economia locală: creșterea deficitului, a datoriei publice și încetinirea activității economice.
”Deși mediul de afaceri din România a reintrat în normalitatea pre COVID-19, nu este lipsit de provocări, chiar mai mari comparativ cu perioada de până în 2020: deficitul bugetar mare, conflictele militare, în special cel din Ucraina dar și încercarea principalelor bănci centrale de a reduce inflația (SUA, UE) prin creșterea dobânzii de politică monetară”, notează specialiștii Coface.
Ei se așteaptă la o deteriorare a mediului de afaceri în a doua parte a anului 2024 ”ceea ce va conduce la o creștere a numărului incidentelor de plată și a insolvențelor, peste nivelurile înregistrate după primul semestru”.
Cele mai puține companii noi
În primele 6 luni ale anului 2024 au fost înmatriculate 68.223 noi companii, aceasta fiind cea mai scăzută valoare din ultimele semestre, incluzând primul semestru din 2019. O evoluție negativă se observă și în ceea ce privește numărul de companii radiate, în primul semestru din 2024 fiind radiate 45.547 companii. Acest fapt a condus la cea mai mică diferență între numărul de înmatriculări și radieri din ultimii ani.
Analizând distribuția sectorială a persoanelor fizice și juridice înmatriculate în prima jumătate a anului 2024, se observă o corelație ridicată cu structura deja existentă, fapt ce s-a repetat în ultimii ani. Astfel, persoanele fizice și juridice care își desfășoară activitatea în Comerț (retail și distribuție), Construcții, Transporturi și depozitare și Activități profesionale, științifice și tehnice reprezintă 52% din totalul persoanelor fizice și juridice înmatriculate în prima jumătate a anului 2024.
Creștere cu 15% a insolvențelor față de perioada pre-pandemie. Atenție – multe companii cu cifra de afaceri de peste 5 mil. de euro
În prima jumătate a anului 2024 a fost deschisă procedura insolvenței pentru 3.684 de noi companii, față de un număr de 3.401 noi insolvențe înregistrate în primele 6 luni ale anului 2023, în creștere astfel cu 8,32%.
”Se observă așadar o ușoară tendință de creștere a numărului de insolvențe în ultimii 6 ani, numărul de noi insolvențe din Semestrul I 2024 fiind cu aproximativ 15,2% mai mare comparativ cu Semestrul I 2019”, se arată în raport.
În baza situațiilor financiare depuse de către companiile intrate în insolvență, o tendință de creștere se observă și în rândul insolvențelor companiilor mari:
- O creștere de 73% a numărului de insolvențe în rândul companiilor cu cifră de afaceri de peste 5 milioane de euro, față de aceeași perioadă a anului 2023;
- Un număr dublu de noi companii insolvente cu cifră de afaceri cuprinsă 0,5 și 5 milioane de euro, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Conform ONRC, cele mai multe companii care au intrat în insolvență în primul semestru din 2024 activează în Comerțul cu ridicata și amănuntul, Construcții și Industria prelucrătoare reprezentând 60% din numărul total de insolvențe deschise.
***