Şapte figuri istorice care au inspirat personajele din „Urzeala tronurilor“
Serialului „Game of Thrones/ Urzeala tronurilor“ a atras foarte mulţi fani de partea producţiei, aceştia fiind impresionaţi de firul narativ, dar şi de complexitatea personajelor. Dar există posibilitatea ca poveştile fanstice să aibă un corespondent în realitate? Sau unele personaje să aibă similitudini cu figuri istorie? Publicaţia „Time“ a analizat cele două aspecte.
„Urzeala tronurilor“, cel mai popular serial din istoria HBO Orice poveste fantastică trebuie să aibă un gram de adevăr în ea, iar mult îndrăgitul serial „Game of Thrones/ Urzeala tronurilor“ nu face excepţie. George R. R. Martin, autorul cărţilor pe baza cărora este realizat serialul TV, a spus în repetate rânduri că unele părţi ale poveştii sale au fost vag inspirate de Războiul celor Două Roze, din secolul al XV-lea, dar s-a limitat doar la această informaţie fără să dezvăluie care ar putea să fie legătura dintre personajele sale şi unele figuri istorie.
Publicaţia „Time“ a analizat atent personajele din „Urzeala tronurilor“ şi a stabilit că unele dintre ele, în speciale cele feminine, au foarte multe în comun cu figuri istorice reale, după cum urmează. Fiecare comparaţie realizată are legătură cu primele patru sezoane difuzate pe HBO şi nu cu seria de romane.
Margareta de Anjou-Cersei Lannister
Personajul Cersei Lannister are foarte multe similarităţi cu Margareta de Anjou, fosta soţie a regelui Henric al VI-lea al Angliei din 1445 până în 1471. Destul de tinere, cele două s-au căsătorit pentru a crea o alianţă politică:căsătoria personajului Cersei a unit casele Lannister şi Baratheon, în timp ce căsătoria realizată de Margareta a dus la pacea dintre Anglia şi Franţa. Mai mult, ambele femei au condus atunci când soţii lor nu au putut. Cersei a condus din umbră Debarcaderul Regelui, în timp ce Robert era la vânătoare şi se culca cu alte femei, iar Margareta a condus Anglia atunci când Henric nu a fost în stare. În cazul ambelor femei au existat zonuri cu privire la originea copiiilor acestora. În cazul lui Cersei, foarte mulţi au speculat, pe bună dreptate, că Jamie este tatăl copiilor ei, în timp ce în cazul Margaretei au existat voci care spuneau că Edward nu ar fi fost fiul regelui din moment ce acesta înnebunise. Ambele personaje au avut copii destul de violenţi, Joffrey era un sadic recunoscut, iar despre Edward se spunea că se gândea „doar cum să taie capete şi să producă conflicte“. Cei doi fii au murit în moduri groaznice:Joffrey a fost otrăvit, iar Edward a fost ucis în bătălia de la Tewkesbury, fiind decapitat. Cea mai ciudată similitudine între cele două? Cersei face parte din clanul Lannister, Margaret din Casa de Lancaster.
Anne Boleyn-Talisa Stark
Atât Talisa Stark, cât şi Anne Boleyn, a doua soţie a regelui Henric al VIII-lea al Angliei, au rupt mariaje care au dus la destrămarea unor imperii. Robb Stark trebuia să se căsătorească cu una dintre fiicele lui Walder Frey, dar a încălcat promisiunea pentru a se căsători cu Talisa din dragoste, ceea ce a dus la moartea lui Robb, a Talisei şi a Doamnei Catelyn Stark, la Nunta Roşie.
Anne Bolyn l-a sedus pe Henric al VIII-lea în timp ce acesta era căsătorit cu Caterina de Aragon, ceea ce l-a determinat pe rege să declare Anglia independentă de Biserica Catolică pentru a obţine anularea căsătoriei, Papa semnând sentinţa de excomunicare împotriva regelui. Ca rezultat al căsătoriei Annei cu Henric şi al excomunicării, a avut loc prima ruptură dintre biserica din Anglia şi Roma, iar biserica din Anglia a trecut sub controlul regelui.
Maria I a Angliei-Melisandre
Pe lângă frumuseţe, ambele personaje aveau o plăcere în a ucide oamenii care nu erau de acord cu religia lor. În sezonul patru, Melisandre a ars trei membri ai casei Stannis după ce au refuzat să-şi distrugă idolii şi să se supună Zeului Luminii. Până la sfârşitul domniei, Maria I a Angliei, cunoscută şi sub numele de Maria Tudor dar şi pentru scurta reinstaurare în Anglia a catolicismului, a executat aproximativ 300 de opozanţi religioşi, de aici primind porecla de „Bloody Mary“ („Maria Sângeroasa“).
Elisabeta I a Angliei-Daenerys Targaryen
Cele două femei erau unele dintre cele mai bine înarmate (forţa armatei marine, respectiv dragoni) şi dornice de a avea putere. Daenerys a fost căsătorită cu Khal Drogo, dar după moartea lui a devenit singura stăpână. Regina Elisabeta era cunoscută sub numele de „Regina Fecioară“, ea fiind al cincilea şi ultimul monarh al casei Tudor. Ea a primit multe cereri de căsătorie, dar în ciuda ofertelor a refuzat, iar Casa Tudor s-a stins odată cu ea. Ambele au hotărât să nu se mai căsătorească doar pentru a putea să îşi extindă puterea:Daenerys a vrut să redobândească Tronul de Fier, iar Elisabeta a dorit lărgirea influenţei Angliei.
Totodată, Elisabeta şi Daenerys şi-au pedepsit consilierii apropiaţi după ce aceştia le-au trădat. Daenerys l-a alungat pe Jorah Mormont după ce a descoperit că acesta o spiona, iar Elisabeta l-a executat pe consilierul său apropiat Robert Devereux, conte de Essex, după ce a încercat să organizeze o rebeliune.
Ioana d’Arc-Brienne de Tarth
Brienne de Tarth şi Ioana d’Arc aveau acelaşi stil şi aceeaşi substanţă:ambele erau extrem de loiale şi ambele ştiau să se lupte. Brienne a jurat credinţă, pe rând, lui Renly Baratheon, lui Catelyn Stark şi lui Jamie Lannister, denumindu-şi sabia „Oathkeeper/ Devotata“. Ioana d’Arc a fost „chemată de îngeri“, deşi unii istorici afirmă că ar fi fost schizofrenică şi auzea voci, pentru a încerca să reîntoarcă pâmânturile Franţei care erau dominate de Anglia după Războiul de o sută de ani (1337 – 1453). Ea şi-a dedicat viaţa regelui Charles al VII-lea al Franţei, ajutându-l să câştige asediul Orleansului, după care este arsă pe rug de către englezi. Moare strigând numele lui Iisus Hristos, convinsă că şi-a îndeplinit misiunea. Ambele femei purtau armuri şi aveau un temperament vulcanic.
Caligula-Joffrey Baratheon
Regele Joffrey se aseamănă foarte mult cu împăratul roman Caligula, cei doi având chiar aceeaşi tunsoare. Ambii regi erau tineri şi iubeau să privească spectacole de tortură şi organizau înfometări în masă. Pentru punerea în scenă a unor astfel de masacre, ambele personaje au fost asasinate încă din tinereţe. Pe de altă parte, cei doi aveau mame neobişnuit de ambiţioase:Cersei înţelegea mai bine decât oricine lupta pentru Tronul de Fier, în timp ce Agripina cea Mare, mama lui Caligula, a luptat pentru moştenirea tronului.
Henric al VIII-lea al Angliei-Robert Baratheon
Atât Robert Baratheon, cât şi Henric al VIII-lea al Angliei aveau o pasiunea pentru vânătoare, dar şi pentru femei, cel din urmă fiind cunoscut pentru faptul că a avut şase soţii:Catherine de Aragon, Anne Boleyn, Jane Seymour, Anne de Cleves, Catherine Howard şi Catherine Parr. Dar în cazul lor asemănarea fizică este suficientă.
Sursa:www.adevarul.ro