În termeni reali efectivi, leul este doar cu 5% mai apreciat. Cursul nu este cel mai mare obstacol în calea exporturilor

În termeni reali efectivi, leul este doar cu 5% mai apreciat. Cursul nu este cel mai mare obstacol în calea exporturilor

Luând în calcul și inflația, leului este supraevaluat cu cel mult 5%, procent care nu reprezintă cel mai important obstacol în calea competitivității exporturilor românești, a precizat, marți, Valentin Lazea, economist șef al Băncii Naționale a României (BNR).

”Ceea ce contează este real efective exchange rate, adică rata de schimb deflatată cu inflația de la noi versus rata de schimb deflatată cu inflația din statele partenere. Dacă luăm în calcul și inflația partenerilor vom vedea că diferențialul nu e mai mare de 5%. Adică nu suntem apreciați în termeni reali efectivi cu mai mult de 5%. Sigur că contează și acel 5%. Nu acela este însă primul obstacol în stimularea exporturilor. Este și acela, dar nu este cel mai important”, a declarat Valentin Lazea în cadrul conferinței ”Capitalul autohton al României – maturizare și trecere la statutul de forță regională”, organizată de CursDeGuverrnare.ro.

Economistul șef al BNR a subliniat importanța inserării companiilor românești pe lanțurile valorice europene, prin identificarea avantajelor competitive și specularea acestora.

”Firmele din România vor trebui să își negocieze nișele pe care dețin un avantaj competitiv din cadrul lanțurilor de producție continentale. România are multe capabilități de a se insera în producția europeană, fie că vorbim de sectorul IT, de sectorul auto, de producerea de energie verde sau de exploatarea de pământuri rare etc”, a explicat Valentin Lazea.

Desigur procesul definirii și negocierii nișelor românești vor necesita atât implicarea factorului guvernamental cât și a sectorului privat în acest demers strategic, a precizat el.

În opinia sa, ar trebui să recunoaștem că firmele românești nu pot acoperi un întreg lanț valoric din orice industrie. Nu putem emite pretenția să facem un produs de la proiectare la extragerea de minereuri până la produsul finit, marketing etc.

”Ca atare inserarea noastră în nișe de experiență, pe care le avem, este fundamentală. Pentru ca acest lucru să se întâmple e nevoie de o conlucrare mult mai aplicată între sectorul de stat și sectorul firmelor private, multe peste ce am avut în ultimii 30-35 de ani. Cu alte cuvinte, reprezentanții statului și ai sectorului privat trebuie să se așeze la masă și cu cifre, cu exemple clare să spună aici putem să ne inserăm, de aici până aici putem să facem, de aici până aici avem excelență, haideți să mergem să negociem cu Europa să facem noi aceste produse, aceste servicii”, a mai spus Valentin Lazea.

(Citiți și: ”Live-video – Conferința CDG ”Capitalul autohton al României – maturizare și trecere la statutul de forță regională”, de la 9:30, la BNR”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *