Joe Biden anunță că SUA livrează Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. Armele promise au, în realitate, rază medie

Joe Biden anunță că SUA livrează Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. Armele promise au, în realitate, rază medie

Președintele american Joe Biden a anunțat joi o „majorare” a asistenței pentru Ucraina, inclusiv un ajutor militar de aproape 8 miliarde de dolari și, în premieră, rachete cu rază lungă de acțiune.

„Astăzi, anunț o creștere a asistenței de securitate pentru Ucraina și o serie de acțiuni suplimentare pentru a ajuta Ucraina să câștige acest război”, a declarat Joe Biden, citat de The Guardian.

Președintele Joe Biden l-a primit la Casa Albă președintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat în Statele Unite pentru Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite.

JSOW și AMRAAM – ce poate face cu ele armata ucraineană

Președintele SUA a anunțat joi că a „decis să furnizeze Ucrainei muniția cu rază lungă de acțiune Joint Standoff Weapon (JSOW)”. Președintele Biden nu a menționat explicit dacă acest armament va putea fi folosit de Ucraina împotriva unor ținte amplasate pe teritoriul Rusiei

Ucraina a militat mult timp pentru ca aliații săi – în special SUA și Regatul Unit – să permită Kievului să atace Rusia cu rachete furnizate de Occident. Regatul Unit a oferit informal această aprobare.

Noile rachete (de fapt bombe dotate cu elemente de avionică) JSOW care intră în dotarea armatei ucrainene au de fapt o rază de acțiune medie. Acestea ce pot fi lansate și de avioanele de luptă F-16 primite de Ucraina.

Potrivit ABC News, există mai multe versiuni ale JSOW, cele trimise Ucrainei vor fi echipate cu muniții cu dispersie. Ghidate prin satelit, JSOW au o rază de acțiune de 22 km dacă sunt lansate de la sol, și o rază de acțiune de 130 km dacă sunt lansate de la înaltă altitudine.

În declarația sa, Joe Biden a vorbit și de livrarea de rachete Patriot și AMRAAM.

În funcție de model, acest ultim tip de rachete are o rază de acțiune între 105 și 180 km, sunt ghidate prin radar și au o viteză de până la 4 Mach.

Biden: ”Statele Unite vor oferi Ucrainei sprijinul de care are nevoie pentru a câștiga acest război”.

Președintele Biden a declarat: „Timp de aproape trei ani, Statele Unite au mobilizat lumea pentru a fi alături de poporul ucrainean care își apără libertatea de agresiunea rusă. A fost o prioritate absolută a administrației mele să ofer Ucrainei sprijinul de care are nevoie”.

Confirmând o „creștere” a asistenței de securitate pentru Ucraina, președintele Biden a anunțat o finanțare de 2,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, prin Inițiativa de asistență pentru securitatea Ucrainei. Aceasta va oferi Ucrainei muniție suplimentară de apărare aeriană și muniție aer-sol.

Ucraina va primi, de asemenea, „sute de rachete Patriot și AMRAAM suplimentare în cursul anului viitor”. De asemenea, formarea piloților ucraineni de F-16 va fi extinsă, inclusiv prin sprijinirea formării a încă 18 piloți anul viitor.

El a concluzionat: „Prin aceste acțiuni, mesajul meu este clar- Statele Unite vor oferi Ucrainei sprijinul de care are nevoie pentru a câștiga acest război”.

Președintele Biden a promis că SUA vor continua să crească costurile Rusiei pentru războiul său din Ucraina și să ”priveze de resurse baza industrială de apărare” a Rusiei.

Biden s-a angajat, de asemenea, să convoace o reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei în Germania – pentru a coordona eforturile celor 50 de țări care sprijină Ucraina.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *