Austria, alegeri generale cu miză pentru România și Bulgaria

Austria, alegeri generale cu miză pentru România și Bulgaria

Alegerile parlamentare de duminică din Austria sunt determinante nu doar în plan intern, ci și pentru viitorul UE, Austria riscând să devină un nou ”copil problemă” al Europei.

În funcție de rezultatul alegerilor se va vedea dacă extinderea Schengen mai este de actualitate – procesul extinderii cu România și Bulgaria fiind scurcircuitat de campania electorală austriacă – și dacă Rusia își găsește un nou aliat în interiorul UE.

Sondajele arată că Austria va fi guvernată de o coaliție. Cine o formează, rămâne marea întrebare

Potrivit sondajelor de opinie, pe primul loc după alegeri va fi, cel mai probabil, Partidul Libertății din Austria (FPÖ), pro-rus, radical de dreapta, condus de Herbert Kickl. FPÖ este creditat cu 27%.

Locul doi pare că va reveni Partidului Popular Austriac (ÖVP), de guvernământ, pe care sondajele îl dau la 25%. Pe locul trei vin socialiștii, SPÖ- Partidul Social Democrat din Austria, cu 21%.

Marea întrebare este dacă coaliția de guvernare se poate face fără FPÖ. Cel mai probabil, se va ajunge la o alianță între Partidul Popular Austriac și Partidul Social Democrat din Austria (SPÖ), eventual cu participarea Verzilor (9%) sau NEOS (10%).

Acest scenariu depinde însă de voturile pe care le va lua Partidul Libertății din Austria (FPÖ)- dacă acesta câștigă cu un avans mai mare, afectând evident procentele celorlalte două mari partide, încep negocieri politice complicate pentru a ”stopa ascensiunea extremei drepte” în Austria.

Alegeri cu miză pentru România și Bulgaria

Alegerile din Austria sunt urmărite cu emoție în primul rând de România și Bulgaria, cele două țări având speranța că după acest scrutin va exista oportunitatea unei discuții în Consiliu care să ducă la primirea lor în Schengen-ul terestru.

Pe 10 octombrie, Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, și ministrul de interne al Ungariei, care asigură și președinția rotativă a UE, vor propune, din nou, Consiliului Uniunii Europene desființarea controalelor la frontierele terestre. La precedenta discuție, Austria, în plină campanie electorală în plan intern, a acceptat doar extinderea granițelor aeriene și maritime Schengen.

(Citiți și: ”Austria își menține veto-ul pe extinderea granițelor terestre ale Schengen”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *