Se împlinesc 150 de ani de când legea privind abolirea sclaviei a trecut de Senatul american
Pe 8 aprilie 1864, Senatul Statelor Unite ale Americii dădea aviz pozitiv Amendamentului 13 la Constituția Statelor Unite ce prevedea abolirea sclaviei de orice fel.
Acest eveniment a fost doar o parte a unui proces complex de rezolvare a unei probleme ce a reprezentat motorul din spatele sângerosului Război Civil American(1860-1865).
Problema sclaviei divizase Statele Unite în două părți;statele nordice ce o aboliseră treptat în secolul XIX și cele sudice ce doreau sclavii recunoscuți drept proprietate personală pentru a dispune de circulația liberă a acestora.
Conflictul a fost atins în momentul secesiunii a șapte state din sud, ce au format Confederația;în răspuns statele rămase fidele Congresului au format Uniunea. Războiul a durat 5 ani și s-a soldat cu peste 600.000 de victime.
La 1 ianuarie 1863 președintele Abraham Lincoln a proclamat emanciparea sclavilor din statele aflate încă în rebeliune, ce avea să fie pusă în aplicare odată cu înfrângerea sistematică a Confederației. Legea propusă drept amendament la Constituția Statelor Unite pentru abolirea totală a sclaviei a trecut de Senat pe 4 aprilie 1864 cu 38 de voturi pentru și 6 împotrivă. Pe 31 ianuarie 1865 avea să treacă și de Camera Reprezentanților, fiind adoptată și ratificată pe 6 decembrie 1865.