Iran a atacat Israel cu rachete balistice

Iran a atacat Israel cu rachete balistice

Cu puțin timp în urmă, au fost lansate rachete din Iran către Israel, a spus armata israeliană într-un comunicat citat de CNN.

Comunicatul precizează că sirenele de alarmă au sunat în tot Israelul. Forțele de Apărare Israel (IDF) îi îndeamnă pe israelieni să „rămînă vigilenți și să urmeze cu precizie instrucțiunile comandamentului frontului intern”, transmite și BBC.

„La auzirea unei sirene, trebuie să intri într-un spațiu protejat și să rămâi acolo până la o nouă notificare”, adaugă informarea armatei. Armata precizează că identifică și interceptează rachetele lansate de Iran.

Anunțul IDF apare la scurt timp după ce presa internațională a informat că un înalt oficial de la Casa Albă a declarat că Iranul se pregătește să „lanseze iminent un atac cu rachete balistice împotriva Israelului”.

„Un atac militar direct al Iranului împotriva Israelului va avea consecințe grave pentru Iran”, avertizează oficialul, adăugând că SUA sprijină „pregătirile defensive pentru a apăra Israelul împotriva acestui atac”.

Informarea armatei israeliene apare în timp ce aceasta este angajată într-o operațiune militară terestră în sudul Liban, împotriva Hezollah.

Iran confirmă atacul, CNN are imagini cu rachete survolând Tel Aviv

BBC anunță că Agenția de știri de stat a Iranului IRNA a confirmat că armata Teheranului a început să lanseze rachete balistice către Israel.

Gărzile Revoluționare din Iran au anunțat că au lansat zeci de rachete spre Israel și au avertizat că, dacă Israelul se va răzbuna, răspunsul Teheranului ar fi „mai zdrobitor și mai ruinător”, relatează televiziunea de stat iraniană.

Iranul a anunțat că a vizat Israelul marți ca răspuns la uciderea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, și a altora, potrivit agenției de știri semi-oficiale iraniene Tasnim, care citează Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC).

„Ca răspuns la martiriul martirului Haniyeh, Seyed Hassan Nasrallah și martirului Nilfroshan, am vizat inima teritoriilor ocupate”, spune IRGC. „Dacă regimul sionist reacționează la operațiunile Iranului, se va confrunta cu atacuri zdrobitoare”, a mai spus IRGC, potrivit lui Tasnim.

CNN se află în nordul Israelului, afirmând că rachetele iraniene survolează țara. Camerele CNN au surprins cel puțin o duzină de rachete zburând deasupra Tel Avivului.

Sirenele au răsunat în timp ce corespondentul de la CNN vorbea de la Tel Aviv. La un moment dat, o rachetă a aterizat în apropierea locului transmisiei.

Atac armat în Jaffa: 8 morți, 7 răniți

Poliția israeliană anunță un atac cu împușcături în cartierul Jaffa din Tel Aviv. Sunt mai multe victime, a declarat un purtător de cuvânt al poliției, citat de CNN.

Serviciul național de urgență al Israelului spune că incidentul s-a întâmplat în apropierea unei stații de metrou ușor din Jaffa, fără a preciza, deocamdată, dacă e vorba de un atac terorist.

Times of Israel scrie că în urma atacului s-au înregistrat 8 morți și 7 răniți.

Turcia condamnă atacul Israel și evacuează cetățeni occidentali din Liban

Turcia se pregătește să-și evacueze cetățenii și cetățenii din alte aproape 20 de țări din Liban, pe măsură ce conflictul cu Israel se intensifică. Ministerul turc de externe a avertizat că există „posibilitatea ca situația de securitate din Liban să se înrăutățească și mai mult” într-o declarație de marți.

„Au fost pregătite planuri pentru evacuarea cetățenilor noștri pe mare sau pe aer”, a spus ministerul. Pregătirile pentru acest efort de evacuare „continuă” atât pentru cetățenii turci, cât și pentru cetățenii din aproape „20 de țări care au solicitat sprijin până acum”, a adăugat acesta.

Turcia a condamnat ferm operațiunile terestre ale Israelului în Liban, numind-o „o tentativă de invazie ilegală” într-o declarație anterioară de marți. Ankara a avertizat că ofensiva „vizează securitatea și stabilitatea regiunii și nu numai” și este probabil să „declanșeze un nou val de migrație”.

„Acest atac trebuie să se încheie imediat”, a subliniat ministerul turc de externe.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *