Greva docherilor – 70% din importurile de piese auto, blocate

Greva docherilor – 70% din importurile de piese auto, blocate

Președintele democrat Joe Biden pune presiune pe patronatele companiilor maritime care operează în porturile de pe Coasta de Est a SUA să accepte cererile sindicatului docherilor aflați în a doua zi de grevă, cu alegerile prezidențiale la doar o lună distanță.

Greva sindicatului Asociația Internațională a Docherilor (ILA) a blocat transporturile de mărfuri de la alimente la automobile în zeci de porturi pornind din statul Maine până în Texas, blocaj care afectează aproximativ jumătate din comerțul meritim al SUA și produce pierderi de până la 5 miliarde dolari pe zi.

Peste 38 de nave container s-au aglomerat deja în porturile americane până marți, în comparație cu doar trei, duminică, înainte de declanșarea grevei generale, potrivit Everstream Analytics.

Casa Albă: Companiile au obținut profituri record

„Transportatorii maritimi din străinătate au realizat profituri record în timpul pandemiei, când muncitorii portuari și-au riscat sănătate pentru a menține porturile deschise. Este timpul că acești operatori maritimi să accepte un contract de muncă  echitabil care să reflecte contribuția lucrătorilor ILA la economia noastră și la realizarea profiturile lor record”, a sris Joe Biden într-o postare pe X marți seară.

El și-a îndrumat executivul să monitorizeze acțiunile de creștere a prețurilor de care beneficiază transportatorii maritimi străini, a spus Casa Albă. Joe Biden s-a declarat încă din campania electorală anterioară un susținător al mișcării sindicale.

ILA, care reprezintă 45.000 de lucrători portuari, a declanșat marți greva generală, imediat după miezul nopții, după ce negocierile cu Alianța Maritimă a operatorilor portuari din SUA (USMX) pentru încheierea unui nou contract de muncă pe șase ani s-au blocat.

USMX a oferit sindicatului o creștere a salariului cu 50%, dar liderul ILA, Harold Daggett, a spus că sindicatul dorește mai mult, inclusiv o creștere de 5 USD pe oră pentru fiecare an din noul contract de muncă pe șase ani și încetarea automatizării operațiunilor de încărcare/decărcare nave, proiecte care amenință locurile de muncă ale membrilor de sindicat.

„Suntem pregătiți să luptăm atâta timp cât este necesar, să rămânem în grevă pe teremn nelimitat, pentru a obține salariile corecte și protecția împotriva introducerii automatizării, dreptruri pe care membrii noștri de sindicat le merită”, a spus Daggett marți.

Economiștii Morgan Stanley au declarat într-o notă de marți târziu că greva ar putea afecta creșterea economică și crește inflația „dar numai dacă este de lungă durată”, menționând că implicația pentru transporturi ar trebui să fie limitată dacă greva nu durează mai mult de o săptămână.

Acțiunile companiei de transport Maersk au scăzut cu 2% la Copenhaga miercuri, în timp ce ZIM Integrated Shipping a scăzut cu 4% la New York.

Căile navigabile sunt esenţiale pentru comerţ

Greva, prima oprire majoră a ILA din 1977, îngrijorează companiile care se bazează pe transportul mare pentru a-și exporta mărfurile sau pentru a importa materiile prime. Greva afectează 36 de porturi – inclusiv New York, Baltimore și Houston – care transportă o gamă largă de mărfuri containerizate, de la banane la îmbrăcăminte și mașini.

Aproximativ jumătate din importurile din SUA ajung pe apă, în timp ce 37% din exporturi sunt pe mare, a menționat Morgan Stanley.

Blocarea porturilor ar putea costa economia americană aproximativ 5 miliarde de dolari pe zi, estimează analiştii JP Morgan.

Republicanii, inclusiv guvernatorul Virginiei, Glenn Youngkin, i-au cerut, de asemenea, lui Biden să pună capăt grevei, avertizând asupra efectului acesteia asupra economiei. Biden a spus în repetate rânduri că nu va face acest lucru.

Producătorii auto din UE, cei mai afectați de grevă

Producătorii europeni de automobile sunt cei mai afectați de greva docherilor din porturile de pe Coasta de Est și de pe coasta Golfului SUA, întrucât se bazează foarte mult pe acele locații. Prelungirea grevei ar putea avea un impact „devastator” asupra întregului sector, susțin analiști citați de Reuters.

Un grup care reprezintă marii producători auto a solicitat Casei Albe să intervină pentru a soluționa problema. „O grevă prelungită va fi devastatoare pentru lanțul de aprovizionare din industria auto și va genera consecințe economice și de securitate națională în toată țara – afectând comunitățile auto și consumatorii”, a declarat John Bozzella, CEO al Alianței pentru Inovația în Industria Auto. El a subliniat că porturile afectate de grevă au gestionat anul trecut 34% din comerțul cu vehicule și piese auto al SUA, în valoare de 135,7 miliarde de dolari.

„Dacă (greva) durează săptămâni, va fi o tragedie”, a spus Steve Hughes, CEO al HCS International, care consiliază sectorul auto în probleme legate de transport. Deși producătorii auto ar putea supraviețui o vreme fără livrări de vehicule, o penurie de piese ar fi cu siguranță dăunătoare, a spus Hughes. „Dacă te uiți la o mașină GM, vei găsi tot felul de piese europene și asiatice în aceste mașini”, a adăugat el.

Asociația Producătorilor de Echipamente pentru Automobile, un grup comercial pentru furnizorii auto, a cerut, de asemenea, președintelui Joe Biden să oblige ambele părți să revină la masa negocierilor. O penurie de piese ar putea determina producătorii auto să reducă producția de vehicule, deși analiștii au spus că unii ar putea primi această situație în mod favorabil. Stellantis, de exemplu, are stocuri foarte mari de mașini.

70% din importurile de piese auto, blocate de grevă

Analistul Barclays, Dan Levy, a spus că 70% din importurile de piese auto în SUA vin prin porturile afectate, deși companiile probabil și-au construit unele stocuri, întrucât sindicatul amenința de ceva timp cu greva.

Producătorii auto europeni, care folosesc porturile aflate în grevă, sunt cei mai afectați, a spus Levy într-o notă de cercetare. „Producătorii auto europeni se bazează puternic pe Baltimore pentru importuri și pe porturile din sud-est (Charleston, de exemplu) pentru exporturi, deoarece cea mai mare parte a producției lor din SUA este în această regiune”, a adăugat el. BMW și Volkswagen au declarat că monitorizează situația îndeaproape și lucrează pentru a minimiza orice impact, în timp ce Volvo Cars a spus că elaborează planuri de urgență, dar nu a experimentat încă un impact vizibil. 

Piața auto din SUA, vitală pentru UE

Importurile din UE au reprezentat până la jumătate din vânzările producătorilor auto germani în SUA în ultimii ani, iar Volvo Car este și mai dependentă, a spus Levy. Cu toate acestea, cu stocuri mai mari decât de obicei, companiile ar putea fi pregătite, iar impactul grevei ar putea fi limitat, cu excepția cazului unei greve prelungite, a adăugat el. Producătorul de camioane Volvo a declarat că a stocat piese și a analizat rute alternative de transport pentru a minimiza impactul și nu se așteaptă la vreun efect pe termen scurt.

 Producătorii de automobile din Detroit ar putea beneficia de fapt, modest, deoarece stocurile reduse din industrie ar putea limita presiunea asupra prețurilor, a spus Levy. Companiile, inclusiv General Motors și Ford, sunt probabil cele mai afectate de importul de piese, deoarece majoritatea importurilor lor de vehicule vin cu camioane și feroviare din Canada și Mexic, a spus el.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *