UE riscă să devină o „colonie financiară” a SUA
Controlul Statelor Unite asupra datelor bancare ale cetățenilor europeni și dominația sistemelor globale de plăți creează riscul ca Uniunea Europeană să devină o „colonie financiară” a SUA, a avertizat fostul prim-ministru italian Enrico Letta, potrivit Euractiv.
Letta, al cărui raport recent privind piața unică este așteptat să influențeze puternic politicile publice ale viitoarei Comisii Europene, a avertizat, de asemenea, că refuzul statelor membre de a renunța la controlul asupra sectoarelor bancare naționale pentru a sprijini o piață europeană transfrontalieră riscă să agraveze subordonarea financiară a Europei față de SUA.
„Cred că devenim din ce în ce mai mult o colonie din punct de vedere financiar”, a spus Letta la un eveniment găzduit de Bruegel, un think-tank politic al UE cu sediul la Bruxelles.
„Ceea ce mi se pare ciudat este că toate statele UE se întrec să-și ridice steagul național. Dar asta echivalează cu a ne ridica steagul de colonii”, a spus el. „Așadar, trebuie să părăsim statutul de colonie, de exemplu, în sistemul financiar și să ne integrăm”, a adăugat el.
Platformele americane domină piața plăților și a datelor financiare
Politicianul italian, care în prezent conduce Institutul Jacques Delors din Paris, a argumentat că tranzacțiile financiare digitale au loc aproape exclusiv prin platforme americane – indiferent dacă sunt între părți europene sau americane.
Controlul firmelor americane asupra sistemelor de plăți digitale nu doar că le permite să perceapă taxe mari pentru procesarea tranzacțiilor din UE, dar facilitează și deținerea datelor personale ale cetățenilor europeni, a susținut Letta.
„Platformele americane bazate pe date sunt proprietarii tuturor datelor noastre și suntem o colonie a lor”, a spus el.
Raportul lui Letta, publicat în aprilie, a îndemnat factorii de decizie ai UE să consolideze o piață europeană pentru sectorul financiar – una dintre industriile cheie care au rămas neadresate la momentul creării pieței unice a UE în anii 1990, alături de telecomunicații și energie. El a sugerat, printre altele, centralizarea supravegherii financiare și armonizarea regimurilor fiscale și de insolvență.
Integrarea europeană, un pas preliminar către integrarea transatlantică
Raportul Letta a încurajat crearea unei „piețe unice transatlantice”, soluție care „nu este lipsită de provocări”, dar are „beneficii potențiale în ceea ce privește creșterea economică, crearea de locuri de muncă și influența globală”.
Cu toate acestea, miercuri el a avertizat că urmărirea unei piețe unice UE-SUA poate fi realizată doar dacă statele membre lucrează pentru a-și integra sectoarele bancare și dacă renunță la suveranitatea lor financiară.
Letta a mai spus că dezvoltarea unei astfel de piețe unice transatlantice va deveni semnificativ mai dificilă dacă Trump, și nu actualul vicepreședinte Kamala Harris, va fi ales în noiembrie.
Cazul Commertzbank-UniCredit, exemplu notabil de naționalismului bancar
Letta a menționat, de asemenea, reticența recentă a Germaniei de a permite băncii italiene UniCredit să achiziționeze Commerzbank, al doilea cel mai mare creditor al țării, ca un exemplu notabil al naționalismului bancar.
Letta a semnalat că descrierile propusei fuziuni de către politicieni și mass-media drept „transfrontalieră” este o eroare gravă și dezvăluie simpatii naționaliste latente.
„Opriți-vă din a o numi fuziune transfrontalieră pentru că nu avem granițe în cadrul Uniunii Europene”, a spus el. „Nu este o fuziune transfrontalieră, pentru că este o graniță europeană.”
„Este o tranzacție inter-europeană”, a comentat Letta.
(Citește și: ”20 de state UE, inclusiv România, cer reforma Pieței Unice după ideile lui Letta și Draghi”)
***