se elimină obligativitatea întoarcerii vehiculului la sediu în 8 săptămâni. Transportul internațional ține serviciile României pe plus

se elimină obligativitatea întoarcerii vehiculului la sediu în 8 săptămâni. Transportul internațional ține serviciile României pe plus

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a dat câștig de cauză României și a anulat, parţial, Pachetul Mobilitate I, care impunea operatorilor de transport rutier să asigure la fiecare opt săptămâni întoarcerea vehiculului la centrul operaţional din statul-membru de stabilire. Eliminarea obligativității este importantă pentru competivitatea firmelor românești de transport internațional.

„Salut decizia de astăzi a instanţei europene. După o perioadă destul de lungă în care transportatorii au resimţit efectele negative ale pachetului Mobilitate I, eforturile echipei comune ale MTI şi MAE au fost încununate de succes prin admiterea acţiunii în anulare a României la CJUE, iar prin decizia de astăzi a instanţei a fost anulată prevederea privind întoarcerea vehiculului la sediu în opt săptămâni. Mulţumesc tuturor pentru încredere şi susţinere”, a declarat, într-un comunicat al MT, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Statul român a fost reprezentat juridic în acest dosar de Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, sprijinit de jurişti ai Serviciului Contencios UE din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

„Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi Ministerul Afacerilor Externe salută hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din 4 octombrie 2024 în cauza C-547/20, România împotriva Parlamentului European şi a Consiliului (…) Hotărârea pronunţată, astăzi (vineri, 4 octombrie 2024, n.r.) este rezultatul eforturilor susţinute, dar şi a bunei colaborări dintre Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Muncii şi Securităţii Sociale şi Consiliul Concurenţei. Această hotărâre este definitivă”, se menţionează în comunicat.

Iniţierea cauzei C-547/20 face parte din demersurile realizate de România în vederea anulării unor prevederi din Pachetul Mobilitate I considerate ca având implicaţii negative asupra pieţei interne şi a competitivităţii transportului de mărfuri în UE.

Dincolo de iniţierea de acţiuni în anularea parţială a Pachetului Mobilitate I, România a intervenit în susţinerea acţiunilor în anulare declanşate de alte şase state-membre: Lituania, Bulgaria, Cipru, Ungaria, Malta şi Polonia, notează agenția MTI, citată de Agerpres.

Importanța transporturilor în balanța comercială – împreună cu IT-ul, ține balanța serviciilor pe plus

Deficitul contului curent al balanței de plăți a înregistrat în primul semestru din acest an un deficit de 12,176 mld euro, în creștere cu 34% comparativ cu aceeași perioadă din 2023.

În structura acestuia, deficitul balanței bunurilor a urcat la 15,02 mld euro, în timp ce în balanța serviciilor a înregistrat un excedent de 6,145 mld euro, cu 1,064 mld euro mai mic decât aceeași perioadă din 2023.

Cel mai mare excedent se înregistrează pentru serviciile de telecomunicații și informatice, cu 2,94 mld euro în primul semestru din 2024, urmate de transporturi cu 2,74 mld euro.

Serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor, cunoscute sub denumirea de lohn, au avut un excedent de 1,47 mld euro și alte servicii 1,25 mld euro.

****

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *