Decizie fără precedent: Candidatura Dianei Șoșoacă la Președinție a fost respinsă de CCR

Decizie fără precedent: Candidatura Dianei Șoșoacă la Președinție a fost respinsă de CCR

Curtea Constituţională a anunţat într-un comunicat oficial că, în urma deliberărilor, cu majoritate de voturi ( cinci voturi pentru și două contra) , a admis contestaţiile formulate de doamna Amalia Bellantoni şi domnul Mihai Gheorghe Ursa şi a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr.18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii şi a semnului electoral ale doamnei Diana Iovanovici-Şoşoacă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024.

Totodată Curtea Constituţională a României a anunţat, sâmbătă seara, că a respins contestaţiile împotriva înregistrării candidaturilor lui Mircea Geoană, Ludovic Orban şi Marcel Ciolacu la alegerile prezidenţiale. Cele trei contestaţii au fost respinse cu unanimitate de voturi, se mai arată în comunicatul CCR.

„Din conduita și din declaratiile publice ale doamnei Șoșoacă, rezultă că aceasta nu poate asigura respectarea Constituției”, au motivat judecătorii CCR.

Decizia Curții Constituționale este obligatorie și va fi comunicată Biroului Electoral Central, iar Diana Șoșoacă nu are nicio cale de atac.

Reacția Dianei Șoșoșoacă

Diana Șoșoacă a spus imediat după aflarea deciziei CCR că este inacceptabil aşa ceva şi că nu a fost informată: „Este inacceptabil, în condițiile în care nici măcar nu am fost citată. Este imposibil așa ceva. Nu știu nici măcar cum arată contestația, s-au încălcat grav drepturile procesuale.  Solicit românilor să ieșiți în stradă, așa ceva este inacceptabil. Evreii au acționat împotriva României. Îi acuz pe evrei de implicare în procesul constituțional, nu se poate așa ceva”, a declarat Diana Șoșoacă.  

„Trebuie să fie o decizie penală sau civilă în acest sens pe care Curtea Constituțională să o ia în vedere” spune Diana Șoșoacă într-un live pe Facebook. ,,Vor să ne vadă retrași. Asta este dictatură. Treaba fiecăruia ce face. Eu în acest moment gândesc juridic și înțeleg în acest moment că sunt inamicul public numărul 1 al dictaturii neomarxiste din lume. Îmi este foarte clar că, într-adevăr, le este atât de frică de mine încât au mânjit Curtea Constituțională, care astăzi prin decizia ei s-a autodesființat”. „Curtea Constituțională trebuie să aibă o decizie a unei instanțe judecătorești, care să mă condamne pe mine de antisemită, sau orice altceva”.

Reacțiile politicienilor, după decizia fără precedent a CCR

Deputatul Florin Roman (PNL) a declarat, sâmbătă seara, că eliminarea Dianei Șosoacă din cursa pentru Cotroceni, orchestrată de majoritatea PSD din CCR, reprezintă o manevră tipică PSD. El consideră că Marcel Ciolacu ar avea cel mai mult de câștigat dintr-un tur 2 cu George Simion, similar cu scenariul din 2000.

„Eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD. Este știut faptul ca Marcel Ciolacu este cel mai avantajat de un tur 2 cu George Simion, după modelul din 2000, intre Iliescu și Vadim. În varianta unui tur 2 cu Nicolae Ionel Ciucă, Ciolacu pierde în fața electoratului de dreapta”, a scris Florin Roman pe Facebook.

Senatorul Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt al PSD, a reacționat sâmbătă seara la afirmațiile liberalului Florin Roman, care a numit respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă o „făcătură PSD”, Romașcanu a catalogat declarațiile lui Roman drept un „festival al idioțeniilor”, subliniind că atunci când te confrunți cu dificultăți în a-ți vedea candidatul în finală, este normal să ai rateuri de gândire.

„Cel mai încordat liberal, sau, mă rog, unul din cei mai agitați, vorbesc aici de Florin Roman, critică, într-o postare plină de tricolor, decizia CCR de azi privind invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă. Asta e prima pe ordinea de zi. A doua este că această decizie ar fi fost influențată de PSD, câștigător, zice ideologul, al acestei decizii.”,  a postat acesta pe Facebook.

George Simion, liderul AUR, a declarat că toți românii au dreptul constituțional de a candida și de a fi aleși, subliniind că nicio instituție nu poate să le restrângă acest drept. Comentariile sale vin ca reacție la decizia CCR de a admite contestația împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale.

„Orice român are dreptul constituţional de a candida şi de a fi ales. Nicio instituţie nu îi poate lua acest drept. Aştept motivarea CCR pentru o decizie fără precedent”, a scris George Simion, sâmbătă pe Facebook.

Elena Lasconi, candidata USR pentru Cotroceni, a comentat interdicția impusă Dianei Șoșoacă de a participa la alegerile prezidențiale, calificând decizia drept o strategie a sistemului corupt care limitează drepturile fundamentale ale cetățenilor.

„Democrația este și despre dreptul fiecărui cetățean de a candida. Este o reacție la cald, dar interdicția de a candida dată Dianei Șoșoacă pare la prima vedere un vis împlinit pentru domnul Marcel Ciolacu. Un vis împlinit cu ajutorul Curții Constituționale, ai cărei judecători se simt ca acasă în biroul PSD din Parlament. Este incredibil cum același om poate să fie europarlamentar, dar nu are dreptul de a candida la el în țară pentru o funcție publică. De doamna Șoșoacă mă despart multe, nu vedem lumea cu aceiași ochi, dar dreptul unei femei de a intra în arena politică nu poate fi îngrădit cu chichițe legislative. Cine va fi următorul președinte al României trebuie să stabilească alegătorii, nu manevrele făcute de un sistem corupt și putred până în măduva oaselor.”, a transmis președinta USR pe pagina sa de Facebook.

Robert Sighiartau (PNL): „Ordinea PSD-istă în statul român. PSD și udmr prin reprezentanții săi de la Curtea Constituțională tocmai ce au călcat în picioare un drept fundamental.Dreptul de a fi ales. Doar pentru a-l avantaja pe Ciolacu. Rămâne cum am stabilit. PSD este un pericol pentru democrație.”, a comentat vicepreședintele Partidului Național Liberal, Robert Sighiartău.

PSD solicită motivarea rapidă a decizii CCR:  „PSD susține dreptul oricărei persoane de a alege și de a fi aleasă. CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii doamnei Diana Șoșoacă.”

Partidul Social Democrat afirmă că orice individ are dreptul de a alege și de a fi ales, subliniind că deciziile într-o competiție electorală trebuie luate prin vot popular. PSD consideră votul cetățenilor ca fiind suveran într-o democrație și subliniază respectul său constant față de deciziile luate de oameni în mod democratic.

„Curtea Constituțională trebuie să explice rapid care au fost motivele pentru care au respins candidatura doamnei Diana Șoșoacă. Sperăm că CCR a avut motive temeinice să ia o astfel de decizie, iar argumentele prezentate vor fi puternice.”, adaugă Partidul Social Democrat.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *