Rămășițele unei regine din Caucaz, descoperite în India
Rămășițele unei femei descoperite într-o biserică indiană aparțin unei regine din Caucaz executată acum 400 de ani, scrie Discovery News. Potrivit analizelor ADN, rămășițele descoperite de arheologi ar aparține Reginei Ketevan din Georgia, executată în secolul XVII când a refuzat să se alăture haremului unui lider persan.
Ketevan a condus un mic regat din Georgia, pe nume Kakheti, în secolul al XVII-lea. După ce regele, soțul ei, a fost omorât, liderul persan Abbas I a asediat regatul caucazian și a luat-o pe Ketevan prizonieră. Ea a fost ținută la Shiraz, în Iran, timp de aproape 10 ani. Apoi, în 1624, Abbas a îndemnat-o pe fosta regină să se convertească la Islam și să se alăture haremului său. Confruntat cu refuzul lui Ketevan, șahul persan a ordonat torturarea și executarea ei (septembrie 1624). La scurtă vreme după aceea, Ketevan a fost canonizată de Biserica Ortodoxă georgiană datorită martiriului său.
Înainte de moartea sa, regina Ketevan se împrietenise cu doi călugări. Potrivit legendei, în 1627, aceștia i-au dezgropat osemintele și le-au scos din Iran. Potrivit unui vechi document portughez, rămășițele ei au fost ulterior păstrate într-un sarcofag dintr-o mânăstire din Goa, India. Între timp, mânăstirea s-a prăbușit parțial, iar obiectele de valoare au fost furate și au ajuns în alte țări.
Începând cu anul 2004, o echipă de cercetători din India a excavat zona în care credeau că se află rămășițele reginei Ketevan și au descoperit câteva oase, supuse recent unor analize ADN. Acestea nu pot oferi însă informații concludente care să le permită cercetătorilor să afirme cu exactitate că este vorba, într-adevăr, de rămășițele pierdute ale reginei Ketevan.