Al doilea an consecutiv de recesiune în Germania

Al doilea an consecutiv de recesiune în Germania

Guvernul german se așteaptă ca economia să se contracte pentru al doilea an consecutiv. Încetinirea industriei, scăderea exporturilor și creșterea costurilor cu energia sunt considerate cauzele principale.
Germania este principalul partener comercial al României, blocajele industriale de acolo resimțindu-se puternic la nivelul economiei locale.

Ministerul Economiei din Germania se așteaptă ca economia să se contracte în 2024 pentru al doilea an consecutiv, prognozând o scădere de 0,2%, față de prognoza anterioară, de +0,3%, conform Süddeutsche Zeitung.

„În loc să câștige avânt, economia continuă să fie caracterizată de o reticență generală a consumatorilor de a cheltui”, notează publicația.

Totuși, guvernul are o perspectivă ceva mai optimistă pentru anii următori. Ziarul a precizat că ministerul urmează să anunțe miercuri că se așteaptă la o creștere de 1,1% anul viitor, față de prognoza anterioară de 1%.

Până în 2026, se așteaptă ca economia germană să se extindă cu 1,6%, a menționat publicația.

Scăderea inflației și a dobânzilor nu au antrenat creșterea consumului

În 2023, Germania a fost singura mare economie care s-a contractat, resimțind efectele încetinirii industriale, a scăderii comenzilor de export și a creșterii prețurilor la energie, ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia.

Existau speranțe că scăderea inflației și reducerea ratelor dobânzilor de către Banca Centrală Europeană ar putea revitaliza economia în acest an, însă cererea slabă atât pe plan intern, cât și pe plan extern a anulat în mare parte acești factori pozitivi.

Perspectiva pesimistă a guvernului este împărtășită de principalele institute economice din Germania, care și-au redus recent prognozele și prevăd fie stagnare, fie o contracție de 0,1% în acest an.

Acestea sunt și mai prudente în prognozele lor pentru următorii doi ani, reducând estimarea de creștere pentru 2025 la 0,8%, față de 1,4% anterior, și prognozând o creștere de doar 1,3% în 2026.

Pe lângă dificultățile economice, Germania se confruntă și cu provocări precum concurența în creștere din partea Chinei, lipsa forței de muncă calificate și problemele asociate cu tranziția de la combustibilii fosili la energiile regenerabile.

Măsurile avute în vedere de Berlin pentru revitalizarea creșterii

Ministrul Economiei, Robert Habeck, a declarat pentru Süddeutsche Zeitung că stimulentele guvernamentale pentru revitalizarea creșterii vor juca un rol major în redresarea economiei.

Măsurile preconizate de Berlin includ scutiri de taxe, reducerea prețurilor la energie pentru industrie, simplificarea birocrației, stimulente pentru ca persoanele în vârstă să continue să lucreze și condiții mai atractive pentru lucrătorii calificați din străinătate.

„Economia germană poate crește semnificativ mai puternic în următorii doi ani dacă măsurile sunt implementate pe deplin,” a declarat Habeck.

(Citește și: ”Germania a întrerupt publicarea unor indicatori-cheie – economiștii europeni se plâng că operează ”în orb””)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *