Un an de război Israel

Un an de război Israel

La un an de la atacurile din 7 octombrie, războiul continuă între Israel și Hamas în Fâșia Gaza. În ciuda eforturilor de a ajunge la o soluție diplomatică, luptele s-au extins acum în Libanul vecin.

Luptele au început exact în urmă cu un an. Pe 7 octombrie, Hamas și alte grupuri armate palestiniene au lansat un atac fără precedent asupra Israelului din Fâșia Gaza, care a dus la cel puțin 1.189 de morți și la răpirea a 251 de persoane, conform cifrelor israeliene.

Israelul a răspuns cu o ofensivă militară devastatoare în Fâșia Gaza, care a ucis cel puțin 41.802 de persoane până pe 4 octombrie, potrivit ministerului Sănătății din enclava condusă de Hamas.

7 octombrie 2023- atacul surpriză al Hezbollah

La ora 6:29, gruparea militantă palestiniană Hamas, care controlează Fâșia Gaza din 2007, lansează ofensiva „Inundația Al-Aqsa”. Aproximativ 5.000 de rachete sunt trase în sudul Israelului în timpul Shabat, când țara sărbătorește ultima zi a festivalului religios Sukkot.

Gruparea, pe care Israelul, SUA și UE o clasifică drept organizație teroristă, trimite, de asemenea, zeci de comandouri armate peste zona de securitate din Gaza, care răpesc, torturează și ucid cetățeni israelieni. Potrivit Tel Aviv, 1.189 de persoane sunt ucise. Alți 251 sunt luați ostatici din comunitățile de la marginea Fâșiei, precum și de la festivalul de muzică trance Tribe of Nova. Vorbind unei națiuni șocate, premierul israelian Binyamin Netanyahu declară că țara este în război.

8 octombrie 2023 – Israel lansează operațiunea ”Swords of Iron”

Israelul lansează operațiunea ”Swords of Iron”, declanșând bombardamente intense în Fâșia Gaza. Aproape 300.000 de rezerviști sunt mobilizați în doar 48 de ore.

Israelul începe imediat „asediul complet” al Gazei. Enclava de coastă, care găzduiește aproximativ 2 milioane de palestinieni, se află deja sub blocadă israeliană din 2007, după ascensiunea Hamas la putere în Fâșie.

19 octombrie 2023- intră în scenă rebelii Houthi din Yemen

Mișcarea Houthi din Yemen, membră a „axei de rezistență” – o rețea politică și militară susținută de Iran, care include și Hamas – lansează drone și rachete asupra Israel și țintește transportul comercial în Marea Roșie în ceea ce spune este solidaritatea cu oamenii din Gaza. Acesta marchează începutul unor atacuri sporadice care vor continua până în următorul an de conflict.

27 octombrie 2023- se lansează ofensiva terestră în Gaza

Armata israeliană își lansează ofensiva terestră în Gaza. Bombardamentele masive care au zguduit enclava din 8 octombrie nu au fost suficiente pentru a slăbi Hamas, care a construit o rețea extinsă de tuneluri sub Fâșie.

Grupul va continua să folosească acest „metrou din Gaza” pentru a se deplasa pe întreg teritoriul dincolo de raza bombelor israeliene, precum și pentru a transporta arme și ostatici.

24 noiembrie-1 decembrie 2023- primul armisttițiu

Primul armistițiu este declarat între Israel și Hamas. Pauza temporară a luptei permite ca 105 ostatici cu dublă naționalitate, israelieni și străini – în principal femei și copii – să fie eliberați. În schimb, Israel eliberează 240 de prizonieri palestinieni deținuți în închisorile israeliene.

Ajutorul umanitar poate ajunge, de asemenea, în Fâșia Gaza, unde peste 10.000 de oameni au fost deja uciși, potrivit ministerului sănătății din enclava condusă de Hamas. După șapte zile, fiecare parte o acuză pe cealaltă de încălcarea acordului. Luptele izbucnesc imediat.

29 februarie 2024- ”Masacrul făinii”

Ziua devine cunoscută sub numele de „masacrul făinii”. Cel puțin 118 palestinieni sunt uciși și alți 760 sunt răniți în timpul distribuției de alimente de bază în orașul Gaza.

Hamas acuză Israelul că a deschis focul asupra mulțimii. Armata israeliană răspunde că, deși a efectuat ceea ce a numit „împușcături limitate” ale unor persoane despre care a pretins că furau alimente, a susținut că majoritatea victimelor au fost ucise de o busculadă.

Numărul morților în Gaza a ajuns la 30.000, potrivit Ministerului Sănătății din enclava condusă de Hamas.

25 martie 2024- prima rezoluție a Consiliului de Securitate ONU

Consiliul de Securitate al ONU adoptă o rezoluție prin care se cere încetarea imediată a focului între Israel și Hamas. SUA, care și-a folosit până acum dreptul de veto în mai multe rânduri pentru a bloca rezoluții similare, se abțin. Textul rămâne însă literă moartă.

1 aprilie 2024 – 7 membri ai World Central Kitchen uciși într-un bombardament israelian

O lovitură israeliană a ucis șapte membri ai personalului ONG-ului american World Central Kitchen, care distribuia alimente cu autorizația expresă a armatei. În fața indignării internaționale, în Israel este deschisă o anchetă care va susține că moartea celor șapte lucrători umanitari a fost o „greșeală gravă”.

În aceeași zi, un atac aerian atribuit pe scară largă Israelului a lovit consulatul iranian din Damasc, Siria, ucigând șapte membri ai Gărzii Revoluționare. Generalul Mohammad Reza Zahedi, comandantul forțelor Al-Quds din Siria și Liban, se numără printre cei uciși.

13 aprilie 2024 – ripostă a Iran după atacul asupra consulatului său din Siria

Teheran răspunde atacului asupra consulatului său din Siria trăgând peste 300 de drone și rachete în Israel – prima dată când Republica Islamică a lansat un atac direct pe teritoriul israelian. Cele mai multe dintre rachete sunt doborâte cu ajutorul SUA și al altor aliați din regiune. Aceste state au fost anunțate în avans cu privire la atacul iminent din partea guvernului iranian.

19 aprilie 2024- Irael răspunde atacului Iran

Au fost raportate explozii în Isfahan, în inima Iranului. Orașul găzduiește mai multe site-uri militare, inclusiv rachete balistice și infrastructură centrală pentru programul nuclear al Iranului. Este văzut în general ca un răspuns proporțional cu atacul în mare parte simbolic al Iranului cu câteva zile mai devreme.

7 mai 2024 – ofensiva israeliană aupra Rafah

Israelul își lansează ofensiva terestră asupra lui Rafah și preia controlul trecerii frontierei cu Egiptul, după ce a cerut populației să evacueze zona. Operațiunea se va extinde în zilele următoare.

22 mai 2024 – 3 țări europene recunosc statul Palestina

Irlanda, Norvegia și Spania recunosc statul Palestina.

29 mai 2024 – Israel securizează granița cu Egipt

Israelul anunță că a preluat controlul asupra așa-numitului coridor Philadelphi, o zonă tampon care se întinde pe aproximativ 14 kilometri de-a lungul graniței egiptene a Fâșiei Gaza.

11 iunie 2024 – Hamas cere oprirea completă a războiului din Gaza

Hamas solicită „oprirea completă” a războiului în Fâșia Gaza ca o condiție a acceptării de către grup a propunerii de încetare a focului susținută de președintele SUA. Netanyahu își reafirmă hotărârea de a distruge Hamas și de a elibera toți ostaticii.

13 iulie 2024 – șeful aripii armate a Hamas ucis

Mohammed Deif, șeful aripii armate a Hamas, Brigăzile Ezzedine al-Qassam, este ucis într-un atac aerian israelian lângă Khan Younis. Deif, care a fost considerat de Israel ca fiind creierul din spatele atacurilor din 7 octombrie, a fost vânat de Israel de mai bine de 30 de ani.

27 iulie 2024 – prima rachetă trasă din Liban

O rachetă trasă din Liban spre Înălțimile Golan din Siria ocupate de Israel, a ucis 12 persoane și a rănit încă 19 în orașul Majdal Shams. Victimele, cu vârste cuprinse între 10 și 20 de ani, sunt în mare parte membri ai minorității religioase druze. Este cel mai grav atac împotriva civililor israelieni din 7 octombrie. Israelul acuză Hezbollah-ul libanez că se află în spatele atacului, pe care gruparea susținută de Iran îl neagă.

30 iulie 2024 – Fuad Shukr, mâna dreaptă a secretarului general al Hezbollah, a fost ucis

Fuad Shukr este ucis într-un atac aerian israelian în suburbiile sudice ale Beirutului, controlate în mare parte de grupul șiit Hezbollah. Mâna dreaptă a secretarului general al Hezbollah, Hassan Nasrallah, Shukr se crede că a jucat un rol crucial în atacurile grupului armat împotriva țintelor israeliene din sudul Libanului – inclusiv, susține Israelul, atacul mortal împotriva lui Majdal Shams din Înălțimile ocupate Golan.

31 iulie 2024- șeful biroului politic al Hamas, ucis în Teheran

Ismail Haniyeh, șeful biroului politic al Hamas, a fost ucis într-o explozie la Teheran, după ce a participat la depunerea jurământului președintelui iranian Masoud Pezeshkian. Atentatul este considerat pe scară largă ca fiind efectuat de Israel, care nici nu confirmă, nici nu neagă implicarea.

10 august 2024 – școală bombardată în Gaza

O lovitură israeliană asupra școlii Al-Tabi’een, care adăpostește palestinieni strămutați în orașul Gaza, a ucis cel puțin 93 de persoane și a rănit alte zeci. Armata israeliană susține că școala a fost folosită ca centru de comandă de către Hamas și Jihadul Islamic și susține că a ucis „cel puțin 19 teroriști”.

Numărul morților în Gaza depășește 40.000, potrivit ministerului sănătății din enclava condusă de Hamas.

25 august 2024 – Hezbollah atacă Israel

Hezbollah lansează un atac semnificativ asupra Israelului folosind drone și sute de rachete. Grupul spune că atacul este o răzbunare pentru uciderea lui Fuad Shukr la Beirut pe 30 iulie.

Pe parcursul a două zile, mii de pagere și walkie-talkie despre care se crede că aparțin membrilor Hezbollahului au explodat în Liban și Siria, ucigând cel puțin 37 de persoane – inclusiv mai mulți copii – și rănind alte mii.

Israelul anunță un nou obiectiv în război: permiterea a aproximativ 60.000 de israelieni din nordul țării, care fugiseră din confruntările în curs cu Hezbollah, să se întoarcă la casele lor de lângă granița cu Liban.

28 septembrie 2024 – raiduri în suburbiile Beirut

Israelul lansează un raid fără precedent în suburbiile sudice ale Beirutului, distrugând cel puțin șase clădiri rezidențiale și provocând panică în masă în întreaga capitală. Hassan Nasrallah, care a condus grupul șiit timp de mai bine de trei decenii, este ucis în lovituri. Moartea lui este confirmată de Hezbollah a doua zi.

2 octombrie 2024 – Antonio Guterres „persona non grata” în Israel

Ministrul israelian de externe Israel Katz a anunțat că a decis să îl declare „persona non grata” pe Antonio Guterres, secretarul general al ONU și să îi interzică să intre în Israel.

Katz a afirmat că a luat decizia ca urmare a comentariilor făcute de secretarul general al ONU după ce Iranul a lansatun atac cu rachete asupra teritoriului israelian. „Orice persoană care nu poate condamna fără echivoc atacul mârșav asupra Israelului nu merită să pășească pe pământ israelian”, a transmis Katz.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *