Înmatriculările de de mașini full electrice s-au prăbușit cu 37%: s-au înjumătățit subvențiile
Înmatriculările de autoturisme au crescut, în România, cu 6% în primele nouă luni ale acestui an, faţă de aceeaşi perioadă din 2023, însă vehiculele full electrice au înregistrat o diminuare de 37%, din cauza înjumătățirii tichetelor, de către Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România (APIA).
„În primele nouă luni ale anului suntem la un plus de 6% în privinţa înmatriculărilor, ceea ce e foarte bine faţă de ce se întâmplă în Europa şi în lume. La autoturisme comerciale avem o creştere de aproape 4%, iar la vehiculele comerciale un salt de 27,5%. Pe motorizări, la electrificate au fost înmatriculate 27.144 de unităţi, în creştere cu 5,5%, la nouă luni faţă de aceeaşi perioadă din 2023”, a explicat Vardie, citat de Agerpres.
Motorizările pe benzină au raportat o creştere de 1%, de la un an la altul, până la 67.789 de unităţi, în timp ce maşinile diesel au consemnat 17.003 de unităţi noi înmatriculate (+16,8%).
Prăbușire cu 37% a vânzărilor la EV-uri după înjumătățirea voucherelor Rabla
În ceea ce priveşte autoturismele full electrice, scăderea a fost de 37%, pe primele nouă luni din 2024 (la 7.331 de unităţi), considerată de către şeful APIA drept una „dramatică” fiind cea mai mare scădere din Europa.
Însă la plug-in hybrid există un plus de 13% (4,533 de unităţi), iar la full hybrid s-a consemnat un salt de 53%, până la 15.280 de unităţi
„Tot ce reprezintă soluţii cu mai puţină poluare, noi credem că este mai bine. Suntem în aceeaşi ecuaţie complicată şi, din păcate, ultimele luni au adâncit această ecuaţie. Vobim despre cea mai puternică lovitură care a fost înjumătăţirea programelor „Rabla”. A fost o lovitură crâncenă. Ne place, nu place, sau îi place sau nu ministrului Mediului, înjumătăţirea programului „Rabla” a avut un efect nedorit şi nu e deloc o întâmplare”, a explicat Dan Vardie.
Creștere a vânzărilor de full hybrid, care în Europa au scăzut
O analiză România versus Europa arată că, în primele opt luni ale acestui an (cele mai noi date existente la nivel comparativ), faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, pe plan naţional înmatriculările de autoturisme au crescut cu 5,8%, în timp ce, în Europa, majorarea a fost de doar 1,7%.
Totodată, la autoturismele electrice, în România s-a consemnat o diminuare de 35% a înmatriculărilor (6.800 de unităţi), iar Europa se află la un minus 5,5% (circa 1,2 milioane de unităţi).
În acelaşi timp, pe segmentul full hybrid, în primele opt luni din acest an, faţă de intervalul similar din 2023, în ţara noastră au fost înmatriculate 4.170 de unităţi (+14,5%), comparativ cu Europa, unde s-a raportat o scădere de 1,7%, până la 618.883 de unităţi.
Ministrul Mediului a dezvăluit că decizia îi aparține ministrului de Finanțe
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat în septembrie că decizia de a diminua cuantumul tichetului pentru Rabla Plus aparţine Ministerului Finanţelor, condus de colegul său de partid Marcel Boloș.
”Decizia de a diminua cuantumul tichetului pentru Rabla Plus este o decizie care aparţine Ministerului Finanţelor Publice”, a precizat Fechet, care s-a declarat convins că după constatarea efectului se va reveni la bonusuri mai mari. pentru încurajarea cumpărării de EV-uri:
”Noi am propus încă de atunci o valoare superioară pragului pe care îl avem astăzi respectiv de 5.000 de euro şi sunt convins că după ce vom trage linie la sfârşitul anului şi vom vedea în ce măsură diminuarea acestui voucher a afectat vânzarea de maşini electrice în România, sunt convins că pentru anul 2025 acest prag va fi ajustat în consecinţă”, a spus ministrul Mediului.
Cum s-a schimbat anul acesta valoarea ecotichetelor:
- 13.000 lei (redus de la 26.000), pentru achiziționarea unei motociclete electrice
- 25.500 lei (față de 51.000 lei, cum era până acum), pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie pe hidrogen, exceptând motocicleta
- 13.000 lei (de la 26.000 lei), pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO₂/km în sistem WLTP;
****