povestea fotografiei de care s-au îndrăgostit hunedorenii
Regina Elena a României a vizitat Hunedoara în primăvara anului 1927, iar una dintre rarele imagini care o înfăţişează pe mama Regelui Mihai a fost păstrată cu drag de familia unei hunedorence. În fotografie, regina apare înconjurată de o mulţime de copiii, într-un parc din centrul vechi al Hunedoarei, care nu mai există în prezent.
O fotografie veche în care Regina Elena a României era înfăţişată în mijlocul unui grup de copii, într-un parc de la poalele Castelului Corvinilor, este unul dintre cele mai dragi lucruri păstrate de Mariana Chindler. Fotografia este datată în 20 mai 1927, cu puţine săptămâni înainte ca Mihai, fiul Elenei şi al regelui Carol al doilea, să fie numit Rege al României. Hunedoara era la acea vreme un oraş cochet care prospera datorită uzinelor de fier. În centrul vechi al Hunedoarei, unde locuieşte Mariana Chindler, exista un parc, un casino, mai multe conace şi un ştrand, iar atmosfera era cu totul deosebită faţă de cea din prezent. În parcul de la poalele castelului fuseseră plantaţi palmieri şi totul era îngrijit, pe placul oaspetelui de seamă al oraşului.
Regina i-a dat numele mamei
Chiar dacă nu era născută în vremea vizitei Reginei Elena, evenimentul îi trezeşte Marianei amintiri emoţionante. Ea povesteşte că bunica sa a întâlnit-o pe Elena, iar acest lucru i-a schimbat destinul.
„În vremea în care regina venise în Hunedoara, bunica mea, deşi foarte tânără, era însărcinată. S-a întâmplat ca bunica mea să fie între adolescentele care serveau la masa dată de autorităţi în cinstea reginei. Din cauza sarcinii, bunica nu se simţea prea bine, iar Regina Elena a observat acest lucru şi a întrebat-o ce e cu ea. Aceasta i-a povestit că este însărcinată, iar Elena a întrebat-o dacă îşi doreşte băiat sau fetiţă. „Ce îmi va da bunul Dumnezeu”, a spus bunica. Regina a pupat-p pe frunte şi i-a spus atunci, zâmbind:„Să îţi dea bunul Dumnezeu o fetiţă, căreia să îi pui numele Elena”. Şi aşa a fost, mama mea a primit acest nume”, povesteşte Mariana Chindler.
Centrul istoric, o zonă neglijată de comunişti
Mariana locuieşte într-o casă ridicată în secolele trecute la poalele Castelului Corvinilor. Din grădina ei, se vede castelul, iar de pe unul din turnurile lui un soldat din bronz pare să privească exact în direcţia căsuţei. În faţa căminului hunedorencei, atmosfera de poveste din trecut s-a preschimbat în ultimele decenii. Vechiul conac al contesei Cseh aflat peste drum de casa Marianei a devenit o ruină, iar curtea lui este folosită ca depozit.
Parcul de la poalele castelui, unde a fost realizată fotografia care o înfăţişează pe regină, nu mai există. I-au luat locul mai multe case, însă şi ele au fost puse în primejdie de urbanizarea plănuită de comunişti. Cazinoul şi ştrandul au dispărut, de asemenea. În anii de comunism aici au fost înfiinţate diverse construcţii industriale, ateliere, garaje şi depozite.
De altfel, zona istorică a Castelului Corvinilor a fost sufocată de construcţii siderurgice. Câteva case din centrul istoric au fost ocupate de familii numeroase de romi, care s-au făcut stăpâne pe ele chiar şi fără să respecte legea. Pe alte străzi din împrejurimile castelului, încă nu a fost introdusă reţeaua de canalizare, chiar dacă centrul istoric este cea mai veche zonă populată a oraşului. Pe străzile careduc spre castel, se strecoară în peisajul post industrial al locurilor, autocare cu turişti şi căruţele romilor care caută fier vechi printre ruinele fostului combinat.
Sursa:www.adevarul.ro