Zecile de miliarde care băltesc sub economie: 85% din banii românilor sunt depozite bancare și cash

Zecile de miliarde care băltesc sub economie: 85% din banii românilor sunt depozite bancare și cash

Activele financiare ale românilor, respectiv depozitele, numerarul, obligațiunile, acțiunile și fondurile de investiții pe care le dețin, se ridicau la 30% din PIB la nivelul anului 2023.
Deși procentul este mic chiar și în comparație cu regiunea, acesta pare totuși suficient de consistent încât să putem afirma că aceste economii private ar putea constitui un motor de dezvoltare a economiei românești – dacă structura nu ar fi disproporționat de înclinată către depozite (de care nu mai au nevoie nici măcar băncile).

În România, raportul dintre credite și depozite este de circa 70%, în vreme ce media europeană e peste 100% – cu alte cuvinte, băncile din UE au acordat împrumuturi mari mari decât valoarea economiilor atrase (108,6% în T3 2023).

Poziția ”conservatoare” a României face ca, la nivelul lunii august 2024, băncile locale să fi depus la BNR, zilnic, un surplus de lichiditate de 37,6 miliarde de lei, în scădere considerabilă față de iulie când media zilnică a fost de 45,5 miliarde de lei.

Fostul premier italian Mario Draghi avertiza într-un raport privind competitivitatea europeană că o mare problemă a continentului este transformarea economiilor populației în investiții productive. Respectiv folosirea resurselor financiare existente ale populații pentru finanțarea inovației și creșterea competitivității.

Bani care băltesc vs. bani care produc: Distribuția activelor financiare ale românilor, prin comparație cu alte state:

După cum reiese din graficul de mai jos, prezentat de Sergiu Manea, CEO BCR în cadrul unei conferințe CursDeGuvernare.ro, – care reprezintă activele financiare raportate la PIB, depozitele sunt cel mai consistent activ financiar al gospodăriilor din România, acestea având o pondere de 21,1% din PIB și de aproape 70% din portofoliul de active selectate.

Pe locul al doilea se află numerarul, potrivit datelor Eurostat, aferente anului 2023, respectiv 2022 pentru Austria și Bulgaria.

Notă: Datele pentru Austria și Bulgaria sunt din 2022

Ponderea mare a banilor cash pare să fie un specific regional. În Polonia acesta reprezintă aproape o cincime din activele financiare selectate. Ungurii au o pondere similară a numerarului în total, însă acesta se află abia pe locul patru în clasament, după investițiile în obligațiuni și fonduri.

Față de polonezi, românii se remarcă printr-o pondere ceva mai mare a deținerilor de acțiuni listate în total active selectate (ca pondere în PIB ne bat totuși polonezii, cu 3% față de 2,1%). Și obligațiunile românilor (creditarea statului) le depășesc pe cele ale polonezilor: 1,5% din PIB față de 0,6% din PIB în Polonia.

Pe de altă parte, fondurile de investiții din Polonia au atras resurse de 4,2% din PIB de la populație, de peste trei ori mai mult decât fondurile din România (1,3% din PIB).

Ungurii și italienii își economisesc banii creditându-și statele: ponderi mari ale deținerilor de obligațiuni

Ungurii dețin obligațiuni de 18,3% din PIB, nivel foarte apropiat de cel al depozitelor (18,8% din PIB). Și italienii au finanțat puternic nevoile statului, obligațiunile reprezentând 20% din PIB.

Italienii se diferențiază totuși din mai multe puncte de vedere. În primul rând, cumulat activele selectate deținute de populație reprezintă 135% din PIB, peste nivelul din Germania, de circa 117% din PIB.

Tot italienii acordă cea mai mare importanță fondurilor de investiții. Acestea au atras resurse de 34,1% din PIB din partea populației, cel mai ridicat nivel din rândul celor zece state analizate. Și spaniolii se remarcă la acest capitol, cu investiții de 29,5% din PIB.

Deși au o pondere de doar 13% din PIB în Ungaria, și acolo investițiile în fonduri au o pondere de peste 20% din totalul activelor selectate.

Francezii și germanii, cei mai mari investitori în acțiuni

Franța și Germania ies în evidență drept statele cu cele mai semnificative dețineri de acțiuni, de 13,4% din PIB, respectiv 12,6% din PIB în 2023, potrivit datelor Eurostat.

Francezii se mai remarcă prin ponderea foarte mică a deținerilor de obligațiuni, de 1,5% din PIB, la fel ca România. Acesta este al treilea cel mai redus nivel din rândul statelor analizate, după cel din Bulgaria și Polonia.

Germania se remarcă la rândul său prin ponderea foarte mare a numerarului, de 10,6% din PIB, cel mai ridicat procent din rândul statelor analizate.

(Citiți și: ”Integrarea piețelor de capital – Spania propune o mini-coaliție pentru demararea integrării financiare. De ce au eșuat alte încercări”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *