Plata concediilor medicale – Întregul buget pentru 2024, epuizat în 8 luni
Executivul a aprobat vineri, într-o ședință extraordinară de Guvern, mai multe alocări suplimentare pentru Sănătate, destinate în cea mai mare parte capitolului concediilor medicale. În lipsa acestor suplimentări bugetare pentru Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), mai multe persoane fizice ar rămâne fără singura lor sursă de venit, aceasta fiind stringența pentru care Guvernul nu a amânat pe săptămâna viitoare adoptarea OUG, ci a convocat o ședință extraordinară și online.
Suma alocată nu este mare – este vorba de 100 de milioane de lei, care va completa fondurile stabilite pentru luna octombrie.
Ea nu va acoperi nimic din restanțele istorice pentru companii, ci plata indemnizațiilor de concediu medical, pentru persoane fizice, aferente lunilor septembrie și octombrie 2024, tocmai pentru a asigura drepturile celor aflați acum în nevoie, după cum explică și în Memorandumul prin care se cere eliberarea celor 100 de milioane de lei:
„În vederea decontării în luna octombrie 2024 a concediilor medicale și a indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate, ținând cont de constrîngerile bugetare actuale, întrucât veniturile din aceste indemnizații reprezintă, în multe cazuri, singura sursă de venit pentru persoanele fizice, solicităm suplimentarea limitei de cheltuieli pe luna octombrie 2024″ cu 100 de milioane de lei.
Sumele alocate la rectificarea din septembrie acoperă doar 10% din restanțele la concedii medicale
La sfârșitul lunii august, situația capitolului concediile medicale arăta în felul următor:
- 3,7 miliarde plătite; suma este echivalentă întregului deficit înregistrat la Fond în primele nouă luni din 2023
- peste 2,8 miliarde de lei – sume restante
La rectificarea aprobată pe 23 septembrie, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost principala beneficiară a acestor corecturi, primind 11,324 miliarde de lei.
Din total, însă, doar 300 de milioane de lei au fost distribuite capitolului de plăți pentru concedii medicale, adică numai 10% din sumele pe care statul le datora în acel moment.
Situația este dezastruoasă, iar președinta Casei, Valeria Herdea, confirmă gravitatea în Memorandumul adresat ministrului Finanțelor, Marcel Boloș:
„Restanțele deja acumulate la data de 31 august 2024 amplifică presiunea financiară și creează riscul să nu se poată onora obligațiile curente și viitoare. (…) Aceasta este o cerere minimă, în contextul necesității urgente de a menține funcționalitatea sistemului de decontare a concediilor medicale și indemnizațiilor sociale până la identificarea unor soluții bugetare pe termen lung”.
Crește distanța dintre prognozele oficiale și realitate
Anul trecut, Legea bugetului de stat estima cheltuielile FNUASS la puțin peste 54 de miliarde de lei, cu 5,199 miliarde lei subvenții. Execuția s-a finalizat la 60 de miliarde și aproape 11 miliarde de lei subvenții.
Anul acesta, bugetul prevede cheltuieli totale de 62,366 miliarde de lei, iar actuala rectificare, singură, le urcă la peste 73,5 miliarde.
În pofida subvențiilor, deficitul la șapte luni era de aproape cinci miliarde de lei, deși creșterile salariale (în principal majorarea salariului minim din iulie, dar și creșterile acordate bugetarilor la începutul anului), au urcat semnificativ veniturile din contribuții de sănătate (CASS-uri).
La jumătatea anului, deficitul ajunsese deja la 3,858 miliarde, cu venituri din CASS-uri în valoare de 30,031 miliarde și cheltuieli totale de 37,9 miliarde, pe de altă parte.
****