Expediția lui Magellan

Expediția lui Magellan

28 noiembrie 1520:După ce a navigat prin strâmtorarea periculoasă din America de Sud care astăzi îi poartă numele, navigatorul portughez Ferdinand Magellan a ajuns în Oceanul Pacific, devenind astfel primul european care a ajuns în Pacific traversând Atlanticul.

Magellan a plecat din Spania în septembrie 1519, pornind într-o expediție al cărei scop era să descopere o rută vestică spre Insulele Moluce din zona Indoneziei de astăzi, cunoscute pe atunci drept Insulele Condimentelor. Expediția era formată din cinci nave și 270 de oameni aflați sub comanda lui Magellan. Pornind către Afria de Vest și traversând apoi Atlanticul către Brazilia. De aici, Magellan a navigat spre sud de-a lungul coastei sud-americane în căutarea unei strâmtori care să-l ducă de partea cealaltă a continentului, în Pacific. Inițial, Magellan s-a îndreptat Rio de la Plata, marele estuar de la sud de Brazilia, unde spera că va găsi ceea ce căuta. Ulterior, a continuat spre sud de-a lungul coastei Patagoniei. La sfârșitul lui marti 1520, oamenii și-au stabilit tabăra de iarnă în Portul Sf. Iulian.

Continuând expediția după trecerea iernii, în luna octombrie, Magellan a găsit în sfârșit strâmtoarea pe care o căuta. Astăzi cunoscută drept Strâmtoarea Magellan, ea se află în sudul extrem al continentului, separând Arhipeleagul Țara Focului de Chile. Din cele cinci nave, una s-a scufundat, iar alta a renunțat, astfel că doar trei nave au reușit să traverseze strâmtoarea. Drumul prin strâmtoarea Magellan a durat 38 de zile. Pe 28 noiembrie, navele lui Magellan intrau în Oceanul pe care navigatorul avea să-l denumească „Pacific” datorită apelor sale calme. Patru luni mai târziu, în martie 1521, oamenii au ajuns în insula Guam, iar zece zile mai târziu în insula Cebu din Filipine, la doar 600 km distanță de insulele pe care le căutau. Însă Magellan nu avea să ajungă niciodată acolo. După ce promite să-l ajute pe liderul insulei Cebu în cucerirea unui trib rival, Magellan moare în bătălie din cauza unei săgeți otrăvite.

South America southern tip pol png png
800px Magellan Elcano Circumnavigation en svg  png png

După moartea șefului expediției, supraviețuitorii (adunați acum pe doar două nave) au continuat drumul către Insulele Moluce, după care una din nave a încercat, fără succes, să se întoarcă pe drumul pe care venise. Cealaltă navă și-a continuat drumul spre Vest sub comanda navigatorului de origine bască Juan Sebastian de Elcano. Acesta a navigat prin Oceanul Indian, către Capul Bunei Speranțe, și s-a întors în Spania în septembrie 1522. Era prima navă care reușise să navigheze în jurul globului!

Sursa:http://www.history.com/this-day-in-history

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *