Comisia Europeană anunță oficial: 6 jaloane aferente cererii de plată 3 din PNRR sunt neîndeplinite. Rezultat previzibil: plată parțială

Comisia Europeană anunță oficial: 6 jaloane aferente cererii de plată 3 din PNRR sunt neîndeplinite. Rezultat previzibil: plată parțială

La 10 luni după România a transmis Bruxelles cererea 3 de plată din PNRR, Comisia Europeană a anunțat marți o evaluare preliminară pozitivă a 6 ținte și 62 de jaloane (dintr-un total de 68) aferente acestei cereri.

Cele 6 jaloane ratate se referă la:

  • regimului fiscal al microîntreprinderilor
  • reforma guvernanței întreprinderilor de stat (3 jaloane)
  • investiții din domeniul transporturilor (2 jaloane)

Drept urmare, Comisia anunță că va plăti parțial suma solicitată prin cererea 3, fără a preciza suma care va fi reținută. Suma reținută urmează să fie calculată în luna noiembrie.

Este posibil ca această sumă reținută să se ridice până la un miliard euro.

România poate primi întreaga sumă solicitate (2,7 miliarde euro) dacă în următoarele 6 luni (până în aprilie 2025) va rezolva problemele sesizate de Comisie.

Anunțul Comisiei Europene

Comunicatul Comisiei precizează:

”Comisia a aprobat astăzi o evaluare preliminară pozitivă a celor șase ținte și a 62 din cele 68 de jaloane legate de cea de-a treia cerere de plată a României în valoare de 2 miliarde EUR (fără prefinanțare) în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, elementul central al programului NextGenerationEU. (…))

Comisia a constatat că, în această etapă, nu au fost atinse șase jaloane. Este vorba despre reforme ale guvernanței întreprinderilor de stat (C4.R2/M79, C6.R2/M121 și C14.R9/M440), precum și de investiții din domeniul transporturilor (C4.I1/M72 și C4.I4/M86) și de o reformă a regimului fiscal al microîntreprinderilor (M8.R4/M206).

Prin urmare, Comisia propune suspendarea parțială a plății în conformitate cu articolul 24 alineatul (6) din Regulamentul privind MRR. Această procedură le oferă statelor membre timp suplimentar pentru a îndeplini jaloanele sau țintele restante, ele primind totodată o plată parțială legată de jaloanele și țintele care au fost atinse în mod satisfăcător.”

Ce urmează: România are o lună să transmită observații la Bruxelles

Comisia a transmis deja evaluarea sa preliminară pozitivă a jaloanelor și țintelor pe care le consideră atinse în mod satisfăcător Comitetului economic și financiar (CEF), care are la dispoziție patru săptămâni pentru a emite un aviz.

În paralel, Comisia a comunicat României motivele pentru care consideră că jaloanele respective legate de investiții și de reforme nu au fost îndeplinite în mod satisfăcător. România are acum la dispoziție o lună pentru a-i transmite Comisiei observațiile sale.

În urma avizului CEF cu privire la evaluarea preliminară pozitivă și după evaluarea observațiilor transmise de România, Comisia va adopta o decizie de plată, după care se poate efectua plata către România.

În cazul în care, în urma observațiilor transmise de România, Comisia își confirmă evaluarea potrivit căreia jaloanele în cauză nu au fost atinse în mod satisfăcător, o parte din plată va fi suspendată.

Din momentul respectiv, România va avea la dispoziție o perioadă de șase luni pentru a îndeplini jaloanele restante. La sfârșitul acestei perioade, Comisia va evalua dacă jaloanele respective au fost îndeplinite în mod satisfăcător. În caz afirmativ, ea va ridica suspendarea și va efectua plata cuantumului suspendat.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *