Tema momentului în UE – migrația: Comisia anunță o nouă legislaţie care să favorizeze expulzarea
Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, anunță – într-o scrisoare trimisă capitalelor UE înaintea reuniunii de joi și vineri a liderilor UE care se va concentra pe problema migrației – că UE ar trebui să ia în considerare o legislație pentru „centre de întoarcere” în țările terțe, pentru a accelera expulzările imigranților fără acte.
UE nu este eficientă în îndepărtarea persoanelor care sosesc ilegal, a spus von der Leyen în scrisoarea care a fost transmisă presei luni seară. Doar aproximativ unul din cinci dintre cetățenii din afara UE cărora li s-a ordonat să plece au făcut acest lucru.
Abordarea acestei situații necesită „un nou cadru legal pentru a ne intensifica capacitatea de a acționa”, a transmis Ursula von der Leyen, adăugând că alinierea politicile de deportare ar fi o prioritate imediată pentru viitorul comisar pentru migrație.
Inițiativa Italiei inspiră Comisia
Propunerea de centre de deportare din țări terțe, în linie cu noua inițiativă a Italiei de a trimite migranți în Albania, ar putea marca o nouă schimbare bruscă a abordării UE a problemei migrației.
Săptămâna trecută, Comisarul pentru afaceri interne Ylva Johansson a minimalizat perspectiva lagărelor de deportare, adăugând că nimeni nu a propus oficial acest lucru. Acum, în scris, Ursula von der Leyen arată inițiativa Italiei ca pe o oportunitate de a „învăța din această experiență practică”.
Conform unui acord încheiat cu Tirana, Italia va putea trimite până la 36.000 de migranți care au fost opriți în apele internaționale, în fiecare an, la aproximativ 400 km peste Marea Adriatică, în două centre de procesare a azilului din nordul Albaniei.
ONG-uri și politicienii de opoziție au numit acordul „dezumanizant” și „ilegal”. Dar Partidul Popular European al lui von der Leyen a susținut ideea generală în manifestul său electoral prezentat la începutul acestui an.
Comisia a considerat mult timp ilegal acest tip de offshoring, în temeiul legislației UE în 2018. În 2022, comisarul Ylva Johansson a spus despre planul Regatului Unit de a deporta oameni în Rwanda: „Trimiterea solicitanților de azil la mai mult de 6.000 de kilometri distanță și externalizarea proceselor de azil nu este o politică de migrație umană și demnă.”
Liderii UE urmează să solicite „acțiuni hotărâte la toate nivelurile pentru creșterea și accelerarea” deportărilor
La Consiliul European din această săptămână, liderii UE sunt pe cale să ceară „acțiuni hotărâte la toate nivelurile pentru creșterea și accelerarea” deportărilor, potrivit proiectului de concluzii ale summitului.
Miniștrii afacerilor UE vor discuta, de asemenea, agenda EUCO în cadrul Consiliului Afaceri Generale de marți.
Închiderea granițelor UE, posibil următoarea linie roșie care va fi ștearsă
Consiliul ar urma să discute și inițiativa Poloniei de a-și închide granița cu Belarus pentru refugiați. Aceasta s-ar putea dovedi a fi următoarea linie roșie a UE care va fi ștearsă.
Varșovia a declarat ”război” solicitanții de azil împinși peste graniță ca parte a „războiului hibrid” purtat de Belarus împotriva blocului.
Inițial, Bruxelles a avertizat că decizia Varșoviei este ”aproape sigur incompatibilă” cu regulile UE. Comisia consideră că țările membre trebuie să facă față provocărilor din Belarus și Rusia „fără a compromite valorile noastre”.
Dar, la începutul acestui an, Finlanda a închis pe termen nelimitat granița cu Rusia; Letonia, Lituania și Estonia au anunțat că iau în calcul să urmeze exemplul finlandez.
(Citiți și: ””Expulzați mai mult, reglementați mai puțin: Franța adoptă filosofia germană a controlului imigrației. Ce mai rămâne din Schengen”)
***