Creșterea necontenită a prețului aurului arată un risc mare de fragmentare a sistemului financiar global
Prețul aurului pare să se fi decuplat de factorii tradiționali care îi afectau evoluția, cum ar fi ratele dobânzilor, inflația și dolarul. Mai mult decât atât, consistența creșterii sale contrastează cu evoluția situațiilor geopolitice, scrie Mohamed El-Erian, președintele Queens’ College, Cambridge și consilier al Allianz și Gramercy, într-o opinie publicată de Financial Times.
Caracteristica de „toate anotimpurile” a aurului semnalează ceva care depășește economia, politica și dezvoltările geopolitice. Ea reflectă o tendință comportamentală tot mai persistentă în rândul Chinei și al țărilor de „putere medie”, și este o tendință asupra căreia Occidentul ar trebui să fie mai atent, avertizează specialistul.
În ultimele 12 luni, prețul unei uncii de aur pe piețele internaționale a crescut de la 1.947 de dolari la 2.715 dolari, un câștig de aproape 40%. Interesant este că această creștere a fost relativ liniară. ”Acest lucru s-a întâmplat în ciuda unor fluctuații puternice ale ratelor de politică preconizate, a unei benzi largi de fluctuație pentru randamentele de referință din SUA, a scăderii inflației și a volatilității valutare”, semnalează Mohamed El-Erian.
Unii ar putea fi tentați să respingă performanța aurului ca fiind parte a unei creșteri generale a prețurilor activelor. Indicele S&P din SUA, a înregistrat un avans de aproximativ 35% în ultimele 12 luni. Alții o vor atribui riscului de conflicte militare care au dus la pierderea vieților și mijloacelor de trai ale multor civili nevinovați, împreună cu distrugerea masivă a infrastructurii. ”Cu toate acestea, evoluția prețului sugerează că ar putea fi mult mai mult în joc”, avertizează el.
Achizițiile constante ale băncilor centrale străine au fost un factor important în consolidarea aurului. Aceste achiziții par să nu fie doar legate de dorința multor țări de a-și diversifica treptat rezervele, reducând astfel dominanța dolarului. De asemenea, există interes pentru explorarea unor posibile alternative la sistemul de plăți bazat pe dolar, care a fost nucleul arhitecturii internaționale timp de aproximativ 80 de ani.
Întrebați de ce se întâmplă acest lucru și veți primi un răspuns care menționează o pierdere generală de încredere în modul în care America gestionează ordinea globală, avertizează autorul.
”Veți auzi despre utilizarea de către America a tarifelor comerciale și sancțiunilor ca arme, împreună cu interesul său diminuat pentru sistemul multilateral cooperativ bazat pe reguli. De asemenea, veți auzi despre capacitatea Rusiei de a continua să facă comerț și să își dezvolte economia, în ciuda faptului că unele dintre băncile sale au fost excluse în 2022 din Swift, sistemul internațional care reglementează marea majoritate a plăților transfrontaliere. Rusia a realizat acest lucru prin crearea unui sistem alternativ de comerț și plăți, complicat și care implică un număr mic de alte țări. Deși ineficient și costisitor, acest lucru a permis Rusiei să ocolească dolarul și să mențină un set central de relații economice și financiare internaționale”, punctează specialistul.
SUA, taxate pentru felul în care gestionează crizele militare
În plus, trebui menționat și aspectul legat de conflictul din Orientul Mijlociu, unde SUA este percepută de mulți ca fiind un susținător inconsecvent al drepturilor fundamentale ale omului și al aplicării dreptului internațional. Această percepție a fost amplificată de modul în care SUA și-a protejat principalul aliat de reacția comunității internaționale.
”Ceea ce este în joc aici nu este doar eroziunea rolului dominant al dolarului, ci și o schimbare treptată în funcționarea sistemului global. Nicio altă monedă sau sistem de plăți nu este capabil și dispus să înlocuiască dolarul, iar diversificarea rezervelor are o limită practică. Cu toate acestea, se construiesc din ce în ce mai multe „conducte” mici pentru a ocoli acest nucleu, iar un număr tot mai mare de țări sunt interesate și implicate din ce în ce mai mult”, comentează expertul.
Există un risc mare de fragmentare a sistemului global
Ceea ce s-a întâmplat cu prețul aurului nu este doar neobișnuit din perspectiva influențelor economice și financiare .
Pe măsură ce acest fenomen își dezvoltă rădăcini mai adânci, există riscul de a fragmenta semnificativ sistemul global și de a eroda influența internațională a dolarului și a sistemului financiar al SUA.
”Aceasta ar avea un impact asupra capacității Statelor Unite de a informa și influența rezultatele globale și ar submina securitatea națională a acestora. Este un fenomen asupra căruia guvernele occidentale ar trebui să fie mai atente. Și este un domeniu în care încă există timp pentru a corecta direcția, deși nu atât de mult pe cât ar spera unii”, avertizează Mohamed El-Erian.
***