oaspeții și planurile și ambițiile reuniunii
Vladimir Putin își adună prietenii pe malurile râului Volga, în orașul Kazan, pentru un summit al țărilor BRICS, care va dura până joi, anunță Politico.
Clubul, fondat în 2006 de Brazilia, Rusia, India și China (BRICS) și căruia i s-a alăturat ulterior Africa de Sud, a primit patru noi membri la începutul acestui an: Iranul, Emiratele Arabe Unite, Egiptul și Etiopia.
Secretarul general al ONU, António Guterres și Recep Erdogan – între participanții la summit-ul din Rusia
Printre cei care fac această deplasare se numără premierul indian Narendra Modi, președintele chinez Xi Jinping, președintele iranian Masoud Pezeshkian, liderul sud-african Cyril Ramaphosa, președintele Emiratelor Arabe Unite, Sheikh Mohamed bin Zayed și, ca invitat, liderul turc Recep Tayyip Erdoğan, care dorește să se alăture clubului.
Președintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, a anunțat în ultimul moment că nu participă din cauza unor probleme de sănătate – presa a scris că el a suferit o „mică hemoragie cerebrală” în urma unei căderi.
De asemenea, la Kazan va fi prezent și secretarul general al ONU, António Guterres, care intenționează să se întâlnească cu Vladimir Putin joi, vestea provocând indignare la Kiev.
Ambițiile BRICS: contestarea dolarului și a supremației occidentale
BRICS reprezintă aproximativ jumătate din populația mondială și mai mult de 35% din PIB-ul global. BRICS este și o „invitație la rebeliune” împotriva Occidentului, scrie Foreign Policy. „În afara Washingtonului, și a grupurilor G-7 și Uniunii Europene, este greu de înțeles cât resentiment există față de hegemonia occidentală, este cimentul care ajută la unirea membrilor diverși ai BRICS.”
Ambiția lui Putin va fi din nou să conteste viziunea occidentală – condusă de SUA – asupra ordinii mondiale, în contextul în care economiile Rusiei și Iranului sunt izolate de o serie de sancțiuni americane și europene. Vladimir Putin este de așteptat să promoveze o platformă alternativă pentru plățile internaționale (după ce Rusia a fost exclusă de la SWIFT în urma invaziei Ucrainei).
Semnal politic transmis de Putin
La aproape trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a atras condamnarea Moscovei de către țările din întreaga lume, liderul Vladimir Putin organizează acest summit cu peste o duzină de lideri mondiali – un semnal clar din partea autocratului că, departe de a fi izolat, o coaliție emergentă de țări îl sprijină, este analiza CNN.
„Acest summit BRICS este cu adevărat un cadou pentru Putin,” a declarat Alex Gabuev, directorul Carnegie Russia Eurasia Center din Berlin. „Mesajul va fi: cum poți vorbi despre izolarea globală a Rusiei când toți acești lideri vin la Kazan?”
Rusia vrea să prezinte BRICS „ca vârful de lance, noua organizație care ne conduce pe toți, ca o comunitate globală, către o ordine mai justă”, a adăugat Gabuev.
Interesele divergente din interiorul BRICS
Însă, în ciuda retoricii ambițioase a Rusiei, liderii care se întâlnesc la Kazan au puncte de vedere și interese foarte diverse – o realitate a BRICS pe care observatorii o consideră un factor ce limitează capacitatea acestui grup de a transmite un mesaj unificat, mai ales unul pe care Putin l-ar dori.
Obiectivele Chinei, de exemplu, sunt diferite. „Intriga este cine va apărea, la finalul zilei, în fața opiniei publice ca adevărat lider al BRICS”, a spus Una Aleksandra Bērziņa-Čerenkova, director la Centrul de Studii Chineze de la Universitatea Stradiņš din Riga. „China folosește BRICS pentru a-și oferi un mandat în promovarea viziunilor globale și a propriei viziuni post-occidentale,” a adăugat ea.
(Citește și: ”Turcia bate la ușile BRICS: Rusia și China, gata să-i deschidă”)
***