Guvernul amână creșterea impozitelor locale, a amenzilor pentru lipsa codului QR de pe bonuri. Calendar nou de creștere a accizelor la bere

Guvernul amână creșterea impozitelor locale, a amenzilor pentru lipsa codului QR de pe bonuri. Calendar nou de creștere a accizelor la bere

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri o serie de proiecte vizând modificări ale Codului fiscal.

Printre acestea se numără amânarea cu încă un an a prevederilor OUG 16/2022 privind instituirea unui nou mod de calcul a impozitelor pe proprietate. Ordonanța prevede legarea impozitului de valoarea locuințelor.

”Anul viitor românii plătesc aceleași impozite pe proprietate, am amânat până la 1 ianuarie 2026 aplicarea noului mod de calcul a valorii impozabile pentru clădiri, pe baza valorii de studii de piață. Până atunci, Ministerul Finanțelor trebuie să își construiască o structură specializată, iar Agenția de cadastru are obligația de a furniza date către această structură”, a precizat șeful Executivului. 

În prezent, Ministerul Finanțelor revizuiește cadrul legislativ în domeniul impozitării proprietății, în colaborare cu experți internaționali (de la Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială) care acordă asistență tehnică de specialitate.

La momentul adoptării OUG 16/2022 s-a discutat despre calcularea impozitelor locale pe baza grilelor notariale, însă acest mod de calcul ar duce la creșteri semnificative ale taxelor pe proprietate. Cum nu s-a găsit o soluție, modificările au fost amânate.

În acest context, Finanțele lucrează la implementarea proiectului „e-Proprietatea” (jalonul 237 din PNRR) care are obiectivul de a digitaliza și eficientiza administrarea drepturilor de proprietate, facilitând accesul online pentru contribuabili la informații despre proprietăți și taxe aferente.

Codul QR pe bon, amânat

Premierul a precizat totodată că au fost preluate solicitările mediului de afaceri în cazul obligativității firmelor în de a tipări codul de identificare al beneficiarului și numărul de identificare al bonului sub formă de cod QR.

”Am preluat solicitările mediului de afaceri în cazul obligativității firmelor de a folosi automate de produse și case de marcat electronice legate la serverele Fiscului. E vorba de o nouă tehnologie ce tipărește pe bon informații tip cod QR. Este evident că mulți agenți economici din zona IMM-urilor nu sunt pregătiți încă, astfel că am extins termenul-limită până la 1 septembrie 2025”, a explicat premierul. 

Calendar de creștere a accizei la bere

Guvernul a aprobat totodată un calendar de creștere a accizei la bere.

”Alte vești bune vin în privința accizei la bere. Până acum, nivelul accizelor la bere se actualiza la 1 ianuarie cu inflația pe ultimele 12 luni, calculata în septembrie anul anterior. Propunem un alt model de calcul, de fapt unul cerut de industrie: un calendar de creștere graduală a accizelor la bere pentru o mai bună predictibilitate”, a mai anunțat Ciolacu. 

Calendarul privind creșterea nivelului accizelor este stabilit pentru perioada 2025 -2026 la un nivel calculat pe baza ratei mediei anuale a inflației din anul 2024. Potrivit proiectului, acciza pentru berea hl/l grad Plato ar trebui să fie de 4,62 lei pe unitatea de măsură în 2024, 4,82 lei în 2025 și 5,06 în 2026.

Pentru berea produsă de producătorii independenți a căror producție anuală nu depășește 200 mii hl, accizele vor fi: 2,54 lei pe UM în 2024, 2,5 lei pe UM în 2025 și 2,78 lei în 2026.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *