Valoarea coșului de consum pentru un trai decent al unei familii de 4 persoane

Valoarea coșului de consum pentru un trai decent al unei familii de 4 persoane

Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent aferent unei familii compuse din doi adulți și doi copii a fost de 10.450 lei pe lună, în septembrie, conform calculelor actualizate de Fundația Friedrich Ebert România și Syndex România.

Valoarea trebuie pusă în context:

  • câştigul salarial mediu net a fost de 5.158 lei în august, cea mai recentă lună pentru care INS a furnizat datele
  • conform Ministerului Muncii, în acest moment există aproape 900.000 de angajați plătiți cu salariul minim (3.700 de lei), iar aproximativ 1,8 milioane au remunerații de încadrare ce gravitează în jurul acestui venit.

Avansul, de 4,7% peste valoarea înregistrată în septembrie 2023, a fost provocată de creșterea costurilor pentru majoritatea capitolelor, cu excepția cheltuielilor cu locuința (cheltuielile cu utilitățile și întreținerea). Creșterile cele mai semnificative (peste 100 de lei pe lună în plus) au fost pentru alimentație și pentru achiziționarea unei locuințe.

Singurul capitol cu scădere este cel al cheltuielilor cu utilitățile (cheltuielile cu locuința, în tabel), care s-au redus (cu 1,5%) datorită prețurilor mai mici la energie.

Componentele ce au crescut peste media avansului întregului coș de consum:

  • alimentația a marcat cea mai mare creștere în termeni nominali, de peste 100 de lei
  • cheltuielile de recreere și vacanță au urcat cu 8,7%, dar diferența reprezintă 43 lei

  • produse de uz casnic și igienă personală au urcat cu 8% (dar și aici creșterea în termeni nominali este relativ minoră – 25 de lei)

Valoarea coșului de consum pentru alte tipuri de familii

  •  Valoarea coșului pentru o familie de doi adulți și un copil este de 8586 lei pe lună, pentru o familie de doi adulți fără copii este de 6435 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 3972 lei pe lună.
  • Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulți și doi copii a crescut în 2024 cu aproape cinci procente (4.7%) față de 2023, de la 9.978 lei/lună la 10.450 lei/lună.

Ce înseamnă trai decent

La un nivel general, traiul minim decent este definit ca situația în care nevoile biologice și sociale generale la un moment dat sunt acoperite, conform cercetătorilor implicați în studiu.

Concret, în baza interviurilor de grup și a definițiilor date de cercetările de referință la nivel european, traiul decent poate fi descris ca fiind o situație în care o familie:

  • își poate permite o alimentație echilibrată, sănătoasă, fără a face compromisuri la calitatea produselor;
  • își poate procura haine și încălțăminte noi din magazine de specialitate și își poate reînnoi garderoba ținând cont de uzură;
  • dispune de o locuință care oferă adăpost și siguranță și care permite un anumit grad de intimitate și autonomie membrilor familiei, este mobilată și echipată cu aparate electrocasnice de calitate, în stare bună de funcționare;
  • își poate plăti fără dificultăți facturile curente (întreținere, energie, apă, telefon etc.);
  • poate întreține locuința și are suficiente mijloace pentru a-și procura produse de igienă personală suficiente pentru un trai sănătos, condiție necesară pentru confortul psihologic și pentru viața socială a individului;
  • îi poate asigura fiecărui membru un nivel adecvat de îngrijire a sănătății, lucru care depinde de servicii medicale preventive care pot sau nu să fie acoperite de sistemele publice de asigurări sociale;
  • poate oferi copiilor condiții bune pentru dezvoltarea cognitivă, emoțională, socială și fizică, acestea depinzând atât de calitatea educației formale, cât și de participarea la activități extra-școlare adecvate vârstei și așteptărilor acestora;
  • poate oferi membrilor săi posibilitatea de a se recrea și de a-și petrece timpul liber împreunăîn afara casei (ieșire la cafenea, la cinema, la muzeu etc.), precum și posibilitatea de a merge în vacanță măcar o dată pe an;
  • poate asigura membrilor săi mijloacele de mobilitate și comunicare necesare pentru o participare activă la viața comunității;
  • poate permite adulților să beneficieze de formare pe tot parcursul vieții, de activități sociale, culturale, artistice sau sportive dedicate lor;
  • își poate constitui un fond de economii pentru a putea procura bunuri scumpe de lungă folosință (de exemplu, avansul la procurarea locuinței) sau pentru a acoperi cheltuieli extraordinare ocazionale sau neprevăzute, inclusiv pentru a avea posibilitatea de a-și ajuta apropiații în caz de nevoie.

Ce conține coșul

Structura coșului minim de consum pentru un trai decent cuprinde 11 capitole, de la alimentație până la fondul de economii al familiei, însumând în total 226 de itemi.

Conținutul coșului a fost stabilit prin coroborarea mai multor surse de informații: interviuri de grup reprezentați ai populației țintă, interviuri cu experți, standarde internaționale, cercetări de piață. Cercetarea de teren a fost realizată în perioada iulie – septembrie 2018, în cinci dintre cele mai dinamice orașe din România din punct de vedere economic și demografic.

Traiul decent, precizează autorii analizei – Ștefan Guga, Adina Mihăilescu, Marcel Spatari – se deosebește de ideea de subzistență (cea la care implicit face referință în mod tradițional „consumul minim”) atât prin numărul și tipul nevoilor care trebuie acoperite, cât și prin gradul în care acestea sunt acoperite (de exemplu, o locuință decentă trebuie să îndeplinească niște condiții suplimentare, pe lângă oferirea de adăpost).

Standardul de decență are deci atât o dimensiune cantitativă, cât și una calitativă. El poate diferi de la un context social la altul – de la o țară la alta sau de la o regiune la alta, spre exemplu – având în mod necesar nu numai o componentă obiectivă (nevoile biologice și sociale generale existente la un moment dat într-un context social dat), ci și o componentă subiectivă (percepția oamenilor asupra ideii de trai decent).

Din moment ce stilul de viață influențează în mod decisiv această componentă subiectivă, este de așteptat ca percepția standardului de decență să fie corelată cu inegalitățile de venit și de statut social: cu cât veniturile și statutul social cresc, cu atât standardul de decență va fi mai ridicat.

Cum au crescut veniturile și cheltuielile unei gospodării, date INS

Conform ultimelor date INS, în T2 din acest an, veniturile medii ale unei gospodării (formate din 2,5 persoane) au crescut, comparativ cu același interval din 2023, cu 18,8%, până la 8.210 lei, în timp ce cheltuielile medii ale gospodăriilor s-au majorat cu aproape 16%, până la 6.920 lei.

Utilitățile au înregistrat cea mai însemnată scădere, cu aproape 162 de lei.

De asemenea, alimentele și băuturile nealcoolice s-au scumpit cel mai mult, cu aproape 76 de lei.

(Citiți și: ”Ella Kállai / Schimbări în coșul de consum din România și statele din regiune: Implicațiile pentru inflație”)

****

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *