Cum a fost afectată sănătatea oamenilor?

Cum a fost afectată sănătatea oamenilor?


Un nou studiu avertizează că fumatul poate lăsa urme în oasele
tale timp de mai multe secole după moarte. Cercetătorii de la
Universitatea din Leicester au studiat rămășițele umane îngropate
în Anglia între 1150 și 1855.

Experții au examinat 323 de seturi de schelete descoperite în două morminte din Anglia. În urma cercetărilor făcute s-a stabilit că unele dintre aceste persoane au fumat tutun, potrivit Daily Mail.

Au fost incluse 177 de persoane adulte din grădina cimitirului St James’s din Euston, Londra, datând din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. Restul de 146 au fost luate dintr-un cimitir din biserica rurală din Barton-upon-Humber din Lincolnshire, fiind incluse rămășițe ale persoanelor care au trăit înainte de introducerea tutunului în Europa (1150-1500) și cei care au trăit după (1500-1855).

În cadrul cercetării s-a ținut cont și de data sosirii tutunului în Europa de Vest, în secolul al XVI-lea, un act atribuit în mod obișnuit lui Sir Walter Raleigh în 1586. De asemenea, se consideră că tutunul este prezent în Anglia cel puțin din anii 1560.

Analizând rămășițele osoase umane, atât înainte, cât și după introducerea tutunului, cercetătorii au reușit să identifice „în mod clar” modificările osoase. Echipa a identificat 45 de „trăsături moleculare discriminatorii” care diferă între fumătorii de tutun și nefumători.

Consumul de tutun lasă o înregistrare metabolică în oasele umane suficient de distinctivă pentru a identifica utilizarea acestuia la indivizii cu consum de tutun necunoscut”, spune echipa de cercetători în lucrarea lor, publicată în Science Advances.

Cum afectează tutunul sănătatea oamenilor

În cadrul studiului, experții și-au propus să afle mai multe despre aceste molecule și efectul pe care l-ar putea avea asupra sănătății umane moderne.

Cercetarea noastră arată că există diferențe semnificative în ceea ce privește caracteristicile moleculare conținute în oasele consumatorilor de tutun din trecut și ale celor care nu au consumat tutun”, a spus autorul principal, dr. Sarah Inskip, bioarheolog.

Acest lucru arată că putem vedea impactul pe care consumul de tutun îl are asupra structurii scheletelor noastre”, mai spune acesta.

Foto: University of Leicester

Foto: University of Leicester

În general, oamenii de știință pot spune cu ușurință dacă o persoană decedată, de acum sute de ani, a fumat din cauza petelor sau urmelor de pe dinți.

Cu toate acestea, uneori dinții unui schelet se desprind de restul corpului și se pierd, ceea ce face mai dificilă determinarea dacă persoana respectivă a fumat.

Oamenii de știință au stabilit o metodă prin căutarea de urme moleculare de fum de tutun în osul cortical – țesutul dens care alcătuiește stratul exterior al oaselor și asigură rezistența oaselor.

În general, studiul arată că consumul de tutun lasă o înregistrare metabolică în osul cortical uman chiar și la sute de ani după moarte.

Această cercetare revoluționară arată că arheo-metabolomica are multe de oferit în ceea ce privește înțelegerea fenotipurilor din trecut, cum ar fi fumatul de tutun”, spun cercetătorii care mai susțin că acest lucru „ne poate ajuta să înțelegem mai bine condițiile de sănătate din trecut și relația lor cu tendințele actuale”.

Echipa dorește să continue să înțeleagă mai bine modul în care tutunul a afectat sănătatea oamenilor de la popularizarea sa în întreaga lume.

Sursa: adevarul.ro

Mai multe pentru tine…

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *