CCR declară neconstituțională contribuția la Fondul de Tranziție Energetică plătită de companiile din energie
Judecătorii constituționali au declarat neconstituțional articolul 15 din OUG nr. 27/2022, care obliga producătorii de energie electrică, traderii și furnizorii de energie și gaze naturale să contibuie la Fondul de tranziție energetică, cunoscut şi sub denumirea de „windfall tax”. Aceste prevederi contravin dispozițiilor articolului 45 și 56 din Constituție, care garantează libertatea economică și libera inițiativă și principiul așezării echitabile a sarcinilor fiscale afectând astfel concurența loială, se arată în decizia CCR.
În Fondul de Tranziție Energetică, companiile din Energie au plătit anul trecut 21 de miliarde de lei.
Articolul 15 din OUG nr. 27/2022 prevedea ca producătorii, traderii și furnizorii de energie electrică trebuie să contribuie la Fondul de Tranziție Energetică: „Începând cu data de 1 septembrie 2022, pe perioada de aplicare a dispozițiilor prezentei ordonanțe de urgență, producătorii de energie electrică, entitățile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfășoară activitatea de trading și agregatorii care tranzacționează cantități de energie electrică și/sau gaze naturale pe piața angro, precum și partenerii din contractele financiare de asigurare a riscurilor (contracte de hedging) ai producătorilor de energie electrică plătesc o contribuție la Fondul de Tranziție Energetică, stabilită în conformitate cu prevederile metodologiilor prevăzute în anexele nr. 6, 6.1 și 6.2.”.
Decizia Curții Constituționale
„În ședința din 7 noiembrie 2024, Curtea Constituțională, în cadrul exercitării controlului de constituționalitate a posteriori, a hotărât, cu unanimitate de voturi, următoarele:
A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile articolului 15, precum și cele ale Anexei nr. 6 din Ordonanța de Urgență nr. 27/2022, care reglementează măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale pentru perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum și modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei, cu modificările și completările ulterioare, sunt neconstituționale”.
Practic, Curtea Constituțională a constatat că prevederile legale contestate, care impun obligativitatea achitării contribuției la Fondul de Tranziție Energetică de către anumiți producători de energie electrică, încalcă, în principal, principiul așezării echitabile a sarcinilor fiscale, consacrat de articolul 56 din Constituție. De asemenea, aceste prevederi contravin dispozițiilor articolului 45 din Legea fundamentală, referitor la libertatea economică și libera inițiativă, afectând concurența loială și descurajând producția de energie.
Ce e Fondul de Tranziție Energetică și care e istoria sa
Toți producătorii de energie electrică, entitățile agregate de producere a energiei, traderii, furnizorii implicați în activități de trading și agregatorii care tranzacționează cantități de energie electrică și/sau gaze naturale pe piața angro sunt obligați să plătească o contribuție la Fondul de Tranziție Energetică.
Fondul de Tranziție Energetică (CTE) introdus în noiembrie 2021 prin Legea nr. 259/2021, a fost modificat în repetate rânduri. Cu toate acestea, prevederile legislative continuă să prezinte anumite ambiguități, generând astfel provocări atât pentru contribuabili, cât și pentru autoritățile fiscale.
Contribuţia la Fondul de Tranziţie Energetică este un impozit specific cu privire la veniturile suplimentare realizate de către producătorii de energie electrică, în contextul creşterii preţurilor la energie din cauza crizei energetice naţionale şi europene.
După introducerea acesteia în noiembrie 2021, au urmat mai multe modificări în 2022. Astfel, în martie 2022, a fost publicată OUG nr. 27/2022 prin care s-a instituit mecanismul de calcul aferent impozitului de 80% pe venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică pentru un preţ lunar de vânzare a energiei electrice mai mare de 450 lei/MWh.
Începând cu 1 septembrie 2022, în baza OUG 119/2022, acest impozit a fost înlocuit de contribuţia la Fondul de Tranziţie Energetică (”Contribuţia”), în procent de 100% din diferenţa dintre preţul lunar de vânzare şi plafonul de 450 de lei/MWh. Totodată, această contribuţie devine aplicabilă şi pentru traderii, furnizorii care desfăşoară activitatea de trading şi agregatorii care tranzacţionează cantităţi de energie electrică şi/sau gaze naturale pe piaţa angro, formula de calcul a contribuţiei fiind stabilită în aşa fel încât aceştia să înregistreze o cotă de profit de maximum 2% din activitatea de trading.
Contribuții de 21,3 miliarde lei în 2023
În anul 2023 au fost virați 21,3 miliarde lei la Fondul pentru Tranziție Energetică. Din acestia, 7,4 miliarde au provenit din diferența de TVA aplicată la o bază mai mare de calcul, 6,4 au provenit din impozitul pe divicende și 7,4 miliarde din supraimpozitarea profiturilor producătorilor și traderilor de energie electrică și gaze naturale.
***