Plătim după alegeri: Guvernul va împrumuta 235 mld. lei în 2024, cu 30% mai mult decât estimase la începutul anului. Deficitul va urma ca 8,3%
Ministerul Finanțelor (MF) a revizuit din nou necesarul de finanțare al României pentru 2024, la 235 de miliarde de lei, cu 30% mai mult decât estima la începutul acestui an, respectiv cu 8,3% mai mult decât la precedenta revizuire, din octombrie.
Majorarea proiecției indică faptul că executivul se așteaptă la un nivel mai ridicat al deficitului bugetar decât cel asumat la rectificare, de 6,9% din PIB. Consiliul Fiscal consideră 8% din PIB drept un procent mai realist având în vedere evoluția încasărilor și cheltuielilor guvernamentale din acest an.
”Având în vedere planul actualizat al necesităților brute de finanțare, guvernul vizează probabil un deficit bugetar mai mare cu aproximativ un punct procentual din PIB”, reiese din calculele specialiștilor Este.
La începutul acestui an, când ținta de deficit bugetar a fost de 5% din PIB, Guvernul anticipa un necesar de finanțare de 181 de miliarde de lei. La prima revizuire, din octombrie, a fost majorat la 217 miliarde de lei, ca urmare a noii ținte de deficit, de 6,9% din PIB, revizuită în contextul rectificării bugetare. La a doua revizuire, suma a urcat la 235 de miliarde de lei.
”Programul indicativ pentru anul 2024 se revizuiește la suma de aproximativ 235 miliarde lei (în creștere cu 18 miliarde lei), urmând să acopere deficitul bugetar în execuție aferent anului 2024, volumul datoriei de refinanțat până la sfârșitul anului 2024 și să asigure resursele necesare prefinanțării parțiale a necesarului de finanțare aferent anului 2025”, se arată în documentul ”A doua revizuire a Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2024”, publicat de MF.
Statul a împrumutat deja 214 miliarde de lei în 2024
Guvernul a împrumutat deja în acest an 214 miliarde de lei.
”Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat pentru anul 2024 revizuit în luna octombrie 2024 la 217 miliarde lei este îndeplinit în proporție de peste 98% până în prezent (peste 214 miliarde lei)”, se mai arată în document.
De pe piața internă a fost atrasă suma de 123,7 miliarde lei prin licitații de titluri de stat pe piața interbancară, plasamente private și prin programele de titluri de stat dedicate persoanelor fizice, iar de pe piața externă a fost atras echivalentul a 18,1 miliarde de euro prin emisiuni de euroobligațiuni, plasamente private, obligațiuni Samurai și trageri în cadrul împrumuturilor contractate de la instituții financiare internaționale.
Suma suplimentară pentru anul 2024 este estimată a se obține ”în mod preponderent din surse interne prin emisiuni de titluri de stat pe piața interbancară, plasamente private și prin programele de titluri de stat destinate populației, precum și din surse externe prin trageri de la instituții financiare internaționale, plasamente private și alte instrumente de finanțare externă”.
Guvernul a plătit dobânzi de 1,5% din PIB în primele 9 luni din 2024
Nivelul acestor împrumuturi este important deoarece România plătește anual de la buget dobânzile aferente creditelor guvernamentale. În primele nouă luni din 2024, statul a plătit dobânzi de 26,6 miliarde de lei, echivalentul a 1,5% din PIB, în creștere cu 13% față de aceeași perioadă din 2023.
Guvernul se așteaptă să cheltuiască 2% din PIB pe dobânzi în acest an. Și cum datoria publică este proiectată să depășească 60% din PIB în următorii ani, nivelul dobânzilor ar urma să ajungă la 3,5% din PIB în 2031, potrivit Planului Fiscal Bugetar Național pe termen mediu.
(Citește și: ”Cum încheie statele din regiune anul: România – reducere drastică a prognozei de creștere. Avem deficitul de cont curent al unei țări aflate în război – doar Ucraina stă puțin mai rău”)
***