Unde în Anglia ar fi vrut Hitler să se stabilească?
BBC anunța recent că, potrivit unor documente naziste, în cazul în care invazia Angliei ar fi reușit, Hitler ar fi dorit să se stabilească în comitatul Shropshire, undeva în vestul țării. Ideea i-a intrigat pe mulți, deoarece unul din marile orașe ale țării par a fi, la prima vedere, o opțiune mult mai potrivită.
Știrea a pornit de la descoperirea unor hărți ale teritoriului englez, provenite din arhivele naziste, în care orașul Bridgnorth era marcat drept o posibilă locație pentru o viitoare bază.
Însă istoricii consideră că Shropshire, acest comitat liniștit, ar fi fost de fapt o opțiune bună și rațional aleasă. Se află în centrul insulei britanice și beneficiază de o rețea de comunicații – drumuri, canale, căi ferate – foarte bună. De asemenea, s-a vehiculat și ideea – puțin probabilă însă – că regiunea ar fi fost aleasă pentru că se aseamănă destul de mult cu zona Pădurii Negre din Germania.
Mai trebuie luat în considerare și faptul că locul este, din punct de vedere al populației, destul de izolat. Și după cum amintește Roger Moorhouse în History Today, Hitler nu era tocmai genul omului sociabil. Chiar și în anii venirii sale la putere, când apărea în public destul de des, tot dădea impresia unui om singuratic, și chiar și-a construit propriul mit în baza acestei idei:Hitler și-a construit imaginea unui om aparte, care preferă munca spre binele țării în locul vieții normale, în compania altora. În timpul războiului, Goebbels a fost cel mai vizibil om al regimului, vizitând orașele bombardate de aliați și încercând să-și arate simpatia față de populația civilă.
Hitler își petrecea bună parte a timpului în Prusia de Est, în faimosul centru de comandă cunoscut sub denumirea de Wolfsschanze (Adăpostul Lupului). Locul se afla în mijlocul unei păduri, departe de agitația din capitală, într-o regiune izolată, dar totuși nu foarte de departe de centrul puterii. Din acest punct de vedere, locul se aseamănă destul de mult cu Bridgnorth.
Foto:Ce-a mai rămas din buncărul lui Hitler (Historytoday.com)
Această nevoie a lui Hitler de a se izola a avut și consecințe. În adăpostul lui din pădurile Mazuriei, Hitler era departe de lipsurile poporului german și indiferent față de consecințele bombardamentelor aliate, astfel încât de acolo, războiul părea a fi nimic altceva decât un joc de strategie.
Izolarea lui Hitler în Prusia de Est ar fi putut fi o mare șansă pentru mișcarea de rezistență din Germania. De fapt, cei care au complotat împotriva lui Hitler chiar au încercat să se folosească de absența lui Hitler din Berlin pentru a acapara puterea în capitală. Acesta era planul ce a implicat și faimoasa tentativă de asasinat din 20 iulie 1944 care l-a avut în centru pe Claus von Stauffenberg. Pe de o parte, acesta a condamnat faptul că Hitler se izolase de popor într-un buncăr, dar pe de altă parte a profitat de acest fapt pentru a încerca să-l ucidă.
http://www.historytoday.com/blog/2012/12/hitlers-british-lairhttp://www.bbc.co.uk/news/uk-england-20592917
http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-20592917