Formula de actualizare anuală a salariului minim, în dezbatere

Formula de actualizare anuală a salariului minim, în dezbatere

Ministerul Muncii a pus miercuri în dezbatere publică proiectul de HG prin care se introduce mecanismul de stabilire și actualizare a salariului de bază minim brut pe țară, pe baza evoluției inflației și a productivității.

În paralel, instituția a retras de pe ordinea de zi a Consiliului Economic Social (CES) proiectul de HG prin care salariul minim urma să fie majorat la 4.050 de lei, de la 1 ianuarie 2025, așa cum s-a convenit în octombrie cu patronatele și sindicatele.

Confederația cartel Alfa acuză Guvernul că intenționează să înghețe acest venit, aceasta fiind explicația retragerii din CES a proiectului:
Formula leagă salariul minim nu doar de inflație, ci și de productivitate, care e în scădere.

Formula propusă – fundamentată pe productivitate și inflație – poate îngheța salariile minime

Formularea unui mecanism, astfel încât să existe o predictibilitate a evoluției salariului minim și să fie eliminat factorul electoral, este jalon în PNRR – Jalonul 392. De asemenea, ea transpune parțial Directiva privind salariile minime adecvate în UE.

Formula din proiectul de HG pus în dezbatere publică este unul dintre cele trei scenarii elaborate de Institutul Național de Cercetare Științifică în domeniul Muncii și Protecției Sociale (INCSMPS), în cadrul Proiectului “Studiu privind dezvoltarea unui mecanism obiectiv de stabilire a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Propunere de mecanism de monitorizare și evaluare a efectelor economice și sociale”.

În urma consultărilor cu patronatele și sindicatele, spune Ministerul Muncii, a fost ales scenariul doi, potrivit căruia salariul minim brut pe țară garantat în plată se stabilește sau se actualizează luând în calcul evoluția ratei inflației și evoluția productivității muncii prognozate.

Astfel, acest venit se va actualiza anual, conform formulei, menționează articolul 5 alin (1):

Procedura de actualizare

  • În cazul în care rata medie anuală a inflației prognozate, utilizată pentru stabilirea salariului
    minim indică o modificare mai mică de 1%, salariul de bază minim brut garantat în plată se actualizează doar cu rata de creștere reală anuală a productivității muncii prognozate
    , precizează proiectul de HG.

  • În situația în care, atât rata medie anuală a inflației prognozate, cât și rata de creștere reală a
    productivității muncii prognozate indică modificări anuale de sub 1%, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată rămâne cel puțin la nivelul anului curent.
  • După actualizarea valorii salariului de bază minim brut garantat în plată conform formulei se calculează noul raport dintre salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată actualizat și câștigul salarial mediu brut lunar prognozat pentru anul următor.
  • Valoarea obținută pentru acest raport se compară cu nivelul orientativ între 47%-52% al indicatorului de referință pentru evaluarea gradului de adecvare (prevăzut la art. 164 alin. (4) lit. e) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii), precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
  • Dacă raportul dintre valoarea salariului de bază minim brut garantat în plată aplicând formula și câștigul salarial mediu brut lunar prognozat este mai mic de 52% se negociază în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social între limitele nivelului orientativ al indicatorului de referință pentru evaluarea gradului de adecvare prevăzut la art.164 alin.(4) lit. e) din Legea nr.53/2003 Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Pentru stabilirea indicatorilor prognozați se vor utiliza indicatorii din prognoza interimară de toamnă a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, care va fi pusă la dispoziția Ministerului Muncii și Solidarității Sociale până la data de 10 octombrie a anului curent.

Indicatorii folosiți

Setul de indicatori necesari stabilirii/actualizării salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată sunt:

  • rata inflației anuale prognozate
  • Produsul Intern Brut (PIB) prognozat
  • populația ocupată prognozată
  • câștigul salarial mediu brut lunar prognozat.

Setul de indicatori pentru evaluarea anuală a impactului salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată sunt:

  • rata sărăciei în muncă
  • rata sărăciei în rândul salariaților
  • rata sărăciei în rândul salariaților remunerați la nivelul salariului minim
  • rata sărăciei relative
  • inegalitatea distribuției salariale
  • inegalitatea veniturilor
  • rata ocupării forței de muncă, total și pe grupe de vârstă și sexe
  • costul unitar al muncii
  • cifra de afaceri pe sectoare de activitate.

Calendarul de calculare a majorării

  • stabilirea obiectivelor cercetării cu consultarea partenerilor sociali în Comisia de dialog social din cadrul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale până în luna mai
  • colectarea datelor necesare monitorizării și evaluării impactului, de la Institutul Național de Statistică și Comisia Națională de Strategie și Prognoză până în luna august
  • analiza indicatorilor socio-economici, a scenariilor și a evaluării de impact ex-ante și expost și elaborarea Raportului anual privind actualizarea salariului minim până la data de 20 octombrie
  • diseminarea rezultatelor Raportului anual privind actualizarea salariului minim și propunerea de scenarii de majorare a salariului minim către partenerii sociali în luna octombrie
  • onsultări/ negocieri tripartite în cadrul Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social privind majorarea salariului minim în luna octombrie
  • decizia privind noul nivel al salariului minim precum și pregătirea documentelor hotărârii de guvern privind majorarea salariului minim în luna noiembrie a anului curent, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie a anului următor aplicării etapelor.

Proiectul majorării salariului minim, retras de pe ordinea de zi a CES; cartel Alfa atenționează că salariul minim ar putea fi înghețat

Confederația cartel Alfa acuză Guvernul că pregăteşte „pe ascuns un plan de austeritate”, semnal în acest sens fiind eliminarea de pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Consiliului Economic şi Social (CES) a proiectului de HG pentru stabilirea salariului minim valabil de la 1 ianuarie 2025.

Reamintim că salariul minim brut garantat pe economie urmează să crească la 4.050 de lei, începând cu 1 ianuarie 2025, conform declarațiilor făcute de premierul Marcel Ciolacu, după negocierile purtate în octombrie de reprezentanți ai executivului și cei ai patronatelor și sindicatelor.

„Decizia de creştere a salariului minim a fost convenită împreună cu partenerii sociali în cadrul Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social din data de 16 octombrie 2024, iar proiectul de HG a fost pus în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale pe 21 octombrie 2024. Tergiversarea publicării Hotărârii de guvern şi scoaterea acesteia de pe circuitul de avizare indică intenţia ascunsă a Guvernului de a îngheţa salariul minim garantat în plată. Este un semnal clar că se desfăşoară negocieri ascunse cu instituţii precum Banca Mondială, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional”, se arată într-un comunicat de presă al CNS cartel Alfa.

Din 2020, România se află într-o situaţie de „deficit crescut”, în principal din cauza „gradului extrem de scăzut de colectare”, dar şi a „nenumăratelor excepţii” existente în Codul Fiscal.

Planul de reducere a deficitului va lovi în angajați, în opinia cartel Alfa

„După ce timp de doi ani Executivul a demonstrat incapacitatea de reducere a cheltuielilor bugetare şi de creştere a veniturilor la buget, astăzi propune Comisiei un plan care va lovi puternic în special în lucrători. Planul Bugetar-Structural pe Termen Mediu 2025 – 2031, nedezbătut public sau în cadrul Parlamentului, oferă soluţii „salvatoare” de scădere a cheltuielilor, fără a detalia cum se vor realiza acestea. Planul omite să numească clar măsurile pe care guvernele viitoare le vor lua pentru a regla problema deficitului bugetar. Mai mult decât atât, ne apropiem de 1 decembrie şi încă nu există public nicio schiţă de buget pentru anul 2025”, se arată în comunicatul citat.

CNS cartel Alfa consideră că în ultima perioadă transparenţa decizională a rămas „o obligaţie formală îndeplinită sau nu, după bunul plac al ministerelor”. „Astăzi documentele sunt scoase de pe ordinea de zi a CES-ului, iar în urmă cu câteva zile proiectele erau antedatate, pentru a arăta că portiţa spre dialog a fost deschisă, doar că „nimeni nu a accesat-o”.

În acest context, chiar şi dacă e campanie electorală, principiile dialogului social, ale bunei guvernări şi ale transparenţei decizionale trebuie respectate!” , mai precizează comunicatul.

Cartel ALFA cere promulgarea urgentă a „Hotărârii Guvernului pentru stabilirea salariului minim brut pe ţară garantat în plată” şi transparenţă în stabilirea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pentru 2025.

(Citește și: Sindicatele se așteaptă la o creștere la 13% a impozitului pe salarii pentru reducerea deficitului – analiză BNS)

****

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *