O scrisoare în care Napoleon spunea că “va arunca Kremlinul în aer”, vândută la licitaţie cu 187.500 de euro
“Voi arunca Kremlinul în aer, pe 22 octombrie, la ora 03.00 dimineaţa”, scria Napoleon în această scrisoare, datată 20 octombrie 1812, în timpul campaniei sale din Rusia. Documentul a fost vândut cu 187.500 de euro, la o licitaţie organizată de casa Osenat în oraşul francez Fontainebleau.
Estimată la o sumă cuprinsă între 10.000 de euro şi 15.000 de euro, scrisoarea a stârnit un interes uriaş în rândul colecţionarilor din lumea întreagă, mai ales din Rusia, însă a fost achiziţionată în cele din urmă de Muzeul scrisorilor şi manuscriselor din Paris.
Semnată “Nap” şi adresată ministrului său de Externe Hugues-Bernard Maret, scrisoarea a fost redactată în timp ce împăratul francez tocmai pleca din Moscova în ruine, pentru a se replia în împrejurimile oraşului.
În această scrisoare, împăratul francez i-a cerut ministrului său, care se afla la Vilnius, să adune alimente şi să îi aducă mai mulţi cai. “Cavaleria mea a rămas pe jos şi ne mor mulţi cai”, spunea Napoleon. Frigul necruţător din Siberia s-a abătut asupra Moscovei, iar animalele nu rezistau la acele temperaturi.
Ordinul de distrugere a Kremlinului va fi executat ulterior de mareşalul Mortier, care a aruncat în aer turnurile Palatului, dar acestea au fost rapid reconstruite.
Ultimul manuscris, în care Napoleon se justifică
Totuşi, un alt document, ultimul manuscris, aflat încă într-o colecţie privată, dictat de împăratul Napoleon pe insula Sfânta Elena, este obiectul care a atins preţul cel mai mare la licitaţia organizată de casa Osenat. Estimat între 60.000 de euro şi 80.000 de euro, manuscrisul a fost achiziţionat pentru suma record de 375.000 de euro, tot de Muzeul scrisorilor şi manuscriselor. “Este un record mondial pentru un manuscris al lui Napoleon”, au precizat reprezentanţii casei de licitaţii Osenat.
Manuscrisul, provenind din arhivele generalului Henri Gatien Bertrand, conţine un text intitulat “Essai sur la fortification de campagne” (“Eseu despre fortificaţia de campanie”), dictat şi adnotat de Napoleon I, în timpul exilului său de pe insula Sfânta Elena, în care împăratul căzut în dizgraţie revine asupra campaniei sale din Rusia şi îşi justifică acţiunile. Manuscrisul are peste 310 de pagini ilustrate şi 44 de desene. “Nu trebuie să se numească «retragere», întrucât armata a fost victorioasă”, spunea Napoleon I, agasat de criticile formulate de generalul Joseph Rogniat în volumul său “Considérations sur l’art de la guerre”, apărut în 1816.
Sursa:www.adevarul.ro