O treime din nou născuții din Anglia au mame imigrante. Copiii româncelor, pe locul 3, după India și Pakistan
Mamele a aproape unu din trei copii născuți anul trecut în Anglia și Țara Galilor provin din afara Regatului Unit, iar copiii cu mame românce se află pe locul trei, după ce-i născuți de indience și pakistaneze, în top.
Reamintim că numărul românilor din această țară a ajuns la aproximativ 1,2 milioane de persoane care lucrează sau studiază, conform celor mai recente date.
Datele arată că ponderea acestor copii din mame de origine străină nu a scăzut după Brexit, indiferent de cum a evoluat numărul imigranților.
Pentru comparație, ponderea medie a copiilor născuți de mame din alte țări membre sau în state terțe a fost în UE de 22%, în 2022.
Un procent de 31,8 % din nou-născuții din 2023 au avut mame născute în afara Regatului Unit, ceea ce reprezintă o ușoară creștere față de 30,3 % în 2022, a anunțat Oficiul Național de Statistică (ONS), citat de The Times.
Ponderea acestor copii a urcat de la 26,5 % cu un deceniu în urmă, după ce a depășit pragul de un sfert (25,1 %) în 2010.
România, locul 3 în topul copiilor născuți din mame născute în străinătate; Germania a ieșit din Top 10, dar a intrat Ghana
Mai mult de o treime (37,3 %) din nou-născuții vii de anul trecut au avut părinți în cazul cărora unul sau ambii s-au născut în afara Regatului Unit, în creștere de la 35,8 % în 2022.
India a rămas țara de naștere pentru mamele (3,6% din totalul nașterilor vii) și tații (3,9%) născuți în afara Regatului Unit în Anglia și Țara Galilor anul trecut.
Pakistanul se află în continuare pe locul al doilea.
Pe locul trei sunt mamele din România, care au născut în Anglia și Wales un număr de 13.717 copii.
În premieră, Ghana a intrat în top 10, direct pe locul nouă, cu 0,6 % din născuții anului 2023.
Dar Germania a ieșit din top 10, tot în premieră, întrucât s-a aflat în acest top cel puțin din 2003, când ONS a început să înregistreze acest indicator.
Albania s-a clasat pe locul șapte, de pe locul opt în 2022, după ce a intrat în top 10 pentru prima dată în 2021.
Afganistanul s-a situat pe locul opt, în scădere de pe locul șapte în 2022.
Londra, regiunea cu cei mai mulți copii născuți din cel puțin un părinte imigrat
Greg Ceely, șeful monitorizării sănătății populației la ONS, a declarat că datele nu oferă o imagine a etniei unei familii sau a istoriei migrației.
„Aceasta este o continuare a tendinței pe termen lung a procentului de nașteri la mamele născute în afara Regatului Unit”, a mai spus oficialul, care a completat: „Deși datele noastre privind nașterile ne arată țara de naștere a părinților, acestea nu ne oferă o imagine a etniei familiei sau a istoriei migrației. De asemenea, trebuie remarcat faptul că nu toate femeile născute în afara Regatului Unit sunt imigrante recente”.
S-a constatat că proporția nașterilor la mamele născute în afara Regatului Unit crește în general odată cu grupa de vârstă a mamei, de la 15,8 % din nașteri la mamele cu vârsta sub 20 de ani, la 53,9 % din nașterile la mamele cu vârsta de 45 de ani și peste.
Londra a rămas regiunea cu cea mai mare proporție de nașteri din părinți în care unul sau ambii s-au născut în afara Regatului Unit, cu mai mult de două treimi (67,4 %) din nașterile vii.
Cele mai mici ponderi au fost înregistrate în Țara Galilor (17,5 %) și în nord-estul Angliei (20,5 %).
(Citește și: Aproape 70% dintre români declară că au rude în străinătate şi aproape 20 % spun că rudele din străinătate le trimit bani – sondaj INSCOP)
****