Irlanda – inima industriei tech a continentului

Irlanda – inima industriei tech a continentului

Creșterea inteligenței artificiale, avidă de energie, redesenează harta centrelor de date din Europa – iar Irlanda, inima industriei tech a continentului, ar putea fi marea perdantă, scrie Politico. Pe de altă parte, consumul noilor tehnologii crește prețul energiei pentru toți consumatorii, afectând populația.

Atunci când utilizatorii urmăresc un film sau își verifică e-mailul, se conectează la centrele de date – coloana vertebrală a lumii digitale. Serverele au devenit un pilon al economiei în Irlanda, cartierul general din Uniunea Europeană al multor companii de tehnologie.

Dar apetitul AI pentru energie electrică, care s-ar putea dubla până în 2026, ar putea forța Irlanda să renunțe la coroana sa în industria cloud, întrucât rețelele electrice ale țării se luptă să țină pasul cu cererea.

Potrivit unui studiu recent realizat de Synergy Research Group, cu sediul în Statele Unite, Dublin este al treilea centru de date hyperscale din lume și cel mai mare din Europa.

Din Europa, Amsterdamul se află abia pe locul 18, iar Frankfurt, pe poziția 20.

Hyperscalers sunt mari furnizori de cloud, cum ar fi Amazon, Microsoft și Google, care operează rețele masive formate din mii de servere de date.

Douăzeci de state concentrează 62% din capacitatea actuală a centrelor de date hyperscale din lume, iar Virginia și zona metropolitană Beijing însumează 22% din total.

Ele sunt urmate de Dublin, statele americane Oregon, Iowa și Shanghai.

Din primele 20 de piețe, 13 sunt în SUA, patru în regiunea APAC și trei în Europa.

După primele 20, următoarele 20 cele mai mari piețe totalizează 18% din piață, Europa și regiunea APAC ocupând o poziție mai proeminentă în acest lot.

Cum se explică dominația SUA:

  • aproape 60% dintre operatorii de hyperscale din lume au sediul central în SUA, inclusiv cei mai mari patru
  • SUA echivalează cu aproape jumătate din toate veniturile pieței cloud

Risc de exod al Big tech, din cauza infrastructurii ce nu ține pasul cu ritmul de creștere a consumului de energie

Operatorul rețelei de electricitate a țării, EirGrid, a analizat „cererile de centre de date … de la caz la caz începând din noiembrie 2021”, a explicat un purtător de cuvânt al EirGrid.

EirGrid ar fi avertizat oficialii irlandezi cu privire la un posibil „exod în masă” al centrelor de date din țară dacă situația nu se îmbunătățește. Începând din 2016, aceasta a evidențiat „o apropiere tot mai mare a cererii și ofertei în Irlanda”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Potrivit Biroului central de statistică al Irlandei, centrele de date au consumat anul trecut 21% din toată energia electrică – depășind pentru prima dată consumul locuințelor urbane.

„Există riscul ca ritmul de creștere a cererii să fie mai rapid decât viteza cu care poate fi construită infrastructura de generare și de rețea”, a declarat un purtător de cuvânt al autorității de reglementare în domeniul energiei din țară, Comisia pentru reglementarea utilităților, confirmând că riscurile pe termen mai lung includ „penurii de energie” și „creșterea costurilor pentru consumatori”.

Țările nordice și Franța, potențiale destinații pentru marile centre de date

Pe măsură ce giganții tehnologici Amazon, Microsoft și Google investesc miliarde de euro în infrastructura cloud europeană care alimentează inteligența artificială, disponibilitatea energiei (în mod ideal, ieftină și ecologică) ar putea deveni un criteriu de top în determinarea următoarelor lor destinații de investiții.

„Principalele piețe de centre de date, deci locuri precum Dublin și Frankfurt, vor fi oarecum copleșite de nevoia de energie”, a declarat Jesse Noffsinger, unul dintre autorii unui nou raport al companiei de consultanță McKinsey, care prevede că hiperscalerii vor conduce aproximativ două treimi din cererea de centre de date până în 2028. „Vom vedea că, în multe cazuri, centrul de date trebuie [să] migreze în alte locuri”, a explicat el.

Nu este clar cine urmează să beneficieze de redesenarea acestei hărți.

„Obținerea unui centru de date nu înseamnă neapărat un lucru bun”, a continuat Noffsinger, citând provocarea de a moderniza infrastructura și de a consolida aprovizionarea cu energie dacă autoritățile nu doresc ca instalațiile mari consumatoare de energie să absoarbă o mare parte din energia existentă.

În acest proces, crește costul energiei electrice pentru toți consumatorii.

Țările cu o abundență de energie electrică fără emisii de dioxid de carbon și cu temperaturi mai scăzute – ceea ce ar reduce la minimum energia necesară pentru răcirea echipamentelor IT – ar putea profita din plin de situație, subliniază raportul, în condițiile în care multinaționalele din domeniul tehnologiei doresc atât să își mențină facturile la un nivel scăzut, cât și să își atingă obiectivele de emisii zero.

Țările nordice, cu vremea lor mai răcoroasă, și Franța, cu o pondere solidă a energiei nucleare în mixul său energetic, ar putea ieși învingătoare – și Franța știe acest lucru.

„Trebuie să avem energie cu emisii reduse de carbon, ieftină și controlabilă, pentru că uităm mereu că inteligența artificială ne poate ajuta în acest sens. Aceasta este prioritatea”, a declarat recent președintele francez Emmanuel Macron pentru revista Variety.

Centrele de date pentru AI – mult mai energofage decât cele tradiționale

CEO-ul companiei de distribuție Dominion Energy declara în primăvara acestui an: „Creșterea economică, electrificarea, accelerarea expansiunii centrelor de date conduc la cea mai semnificativă creștere a cererii din istoria companiei noastre și nu sunt semne de încetinire.”

Proiectele Dominion Energy se concentrează în prezent pe satisfacerea cererii din partea centrelor de date AI din statul Virginia al căror număr se va dubla până în 2030. Virginia găzduiește cel mai mare număr de centre de date din SUA.

În plus, viitoarele centre de date AI vor consuma mult mai multă energie electrică decât centrele de date existente în prezent.

Șeful companiei energetice Emerson Electric spune că „serverele pentru centrele de date AI consumă mult mai mult decât centrele de date tradiționale, de exemplu o căutare pe ChatGPT consumând de la 6 până la de 10 ori mai multă energie decât în cazul unui căutări obișnuite pe Google”.

Cererea de energie electrică la nivel global va crește cu până 76% în 2050

Agenția Internațională pentru Energie (AIE) estimează că SUA au consumat în 2023 peste 4,2 miliarde de GWh de energie electrică. Mixul energetic a constat în 60% hidrocarburi, gaze naturale și cărbune și 40% energie nucleară și regenerabilă. EIA prognozează că cererea de energie electrică la nivel global să crească până în 2050 cu 30% până la 76%.

Având în vedere dimensiunea economiei SUA și numărul de companii americane care se află în fruntea industriilor globale AI și EV, o bună parte din nevoia globală crescută de energie se va concentra cel mai probabil în SUA.

Și trebuie subliniat că centrele de date AI necesită alimentarea continuă cu energie electrică, în bandă, iar singurele centrale care pot furniza în parametrii constanți fiind în prezent centralele pe hidrocarburi și cele nucleare.

Însă pe măsură ce resursele de enrgie regenerabilă au o pondere tot mai ridicată în mixul energetic, sistemul devine mai instabil, necesarul de capacități pentru echilibrare care să nu depindă de condițiile meteo fiind tot mai mari, provocare care deocamdată nu are rezolvare prin politica de decarbonare.

Investiții masive în rețelele de transport energie

În consecință, extinderea rețelei electrice necesită ca și companiile de utilități să investească în upgrade-uri semnificative.

Un raport de anul trecut al Societății Americane a Inginerilor (ASCE), citat de Wall Street Journal arată că 70% din liniile de transport și distribuție energie din SUA au trecut de jumătatea duratei de viață estimată la 50 de ani.

ASCE estmează că în următorii cinci ani, SUA se vor confrunta cu un deficit de 200 de miliarde dolari pentru finanțarea dezvoltării rețelor de transport energie electrică pentru a respecta obiectivele de creștere a producției de energie regenerabilă.

Iar necesarul s-ar putea să fie mult mai mare, raportul ASCE neluând în calcul ritmul în care se vor construi centrele de date AI.

Satisfacerea cererii explozive de energie din următoarele decenii, va fi practic imposibil de satisfăcut cu actualele tehnologii de producție din energii regenerabile, caracterizate printr-o funcționare aleatorie în funcție de vânt sau soare, iar planurile pentru tranziția energetică vor trebui revizuite.

(Citește și: Giganții tehnologici din SUA revigorează energia nucleară pentru a-și alimenta energofagele centre de date pentru AI)

****

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *