Cu ce arme se poate apăra UE într-un război comercial cu SUA
Uniunea Europeană va cumpăra mai multe produse americane după ce Donald Trump va prelua mandatul – cel puțin aceasta este o strategie pentru Bruxelles pentru a evita să fie lovită de tarifele promise întregii lumi de președintele ales al Statelor Unite.
Este adevărat că UE exportă mai mult în SUA decât importă: excedentul său comercial este pe cale să atingă un record de 230 de miliarde de dolari în acest an.
Răspunsul președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen? Cumpărați mai mult gaz natural lichefiat din SUA în loc să cumpărați din Rusia. Totuși, nu există nicio garanție că asta va fi pe placul lui Donald Trump.
Dacă nu va fi așa, UE se asigură deja că apărarea sa comercială este pregătită pentru o confruntare.
Politico trece în revistă opțiunile Bruxelles:
Răzbunare împotriva produselor americane
UE a ripostat tarifelor lui Trump în 2018 – an electoral în Statele Unite – cu tarife la produsele fabricate în statele cheie ale luptei electorale din SUA. Amintiți-vă, de exemplu, cum a găsit UE modalități de a crește tarifele la motocicletele Harley-Davidson, brichetele Zippo, blugii Levi și bourbon. Bruxelles ar putea planifica ceva similar pentru a provoca probleme economice, din nou, înainte de alegerile intermediare din 2026.
Ca răzbunare împotriva tarifelor la nivel mondial impuse de Trump pentru oțel și aluminiu, UE a vizat motocicletele Harley-Davidson cu un tarif de import de 56%. Compania a mutat o parte din producție în Thailanda”. Ulterior, Harley-Davidson a pierdut un caz în fața unei instanțe UE din Luxemburg.
Vânzările Harley-Davidson au scăzut în regiunea Europa, Orientul Mijlociu și Africa la doar 27.000 de motociclete de la 44.000 în 2019.
Oficiali europeni spun că Comisia va avea deja „pregătită o listă care ar fi fost pregătită în mod inteligent”. Este puțin probabil ca UE să creeze un zid tarifar larg pentru bunurile primite – „Va fi mai sofisticat de atât”, spune oficialul.
Instrumentul anti-coerciție
„Bazooka” originală – așa cum a fost numit în timpul procesului legislativ – Instrumentul Anti-Coerciție, sau ACI, a fost conceput ca un factor de descurajare. Sau cel puțin, așa a fost descris întotdeauna. Este menit să contracareze în mod preventiv hărțuirea UE sau a țărilor membre prin țintirea comerțului sau investițiilor.
Într-un fel, ACI este primul exemplu al modului în care Ursula von der Leyen a împins UE să se alăture la bătăliei comerciale la nivel mondial, deși pe partea defensivă.
Acestea fiind spuse, Comisia ar putea lansa în continuare ACI împotriva tarifelor lui Trump. Mai ales pentru că nu pune automat contramăsuri, ci începe mai întâi cu „angajamentul de cooperare” între cele două părți.
Proces la OMC
Mai mult un mod de a-ți arăta supărarea decât o armă reală, UE va putea da în judecată SUA la Organizația Mondială a Comerțului (în 2018, a făcut-o).
Primul pas al unui proces la OMC este consultarea pentru a ajunge la o soluție amiabilă, urmată de constituirea unui complet de judecători. Partea care pierde se poate adresa apoi Organul de Apel al OMC, dar pe dosar s-ar aduna praful.
În esență, această mișcare nu are multă valoare, cu excepția faptului că face reclamă proastă Washington.
Atacul la subvențiile americane
UE ar putea deschide împotriva SUA o anchetă similară cu cea deschisă împotriva subvențiilor neloiale pentru vehiculele electrice ale Chinei. Aceste investigații pot viza fie dumpingul – vânzarea unui produs sub costul său de producție pentru a câștiga cota de piață – fie subvențiile acordate producătorilor din țara exportatoare.
Nu ar fi o noutate- UE percepe deja taxe pe biomotorina din SUA. Procesul nu este însă unul suficient de rapid de finalizat.
Bariere tehnice în calea comerțului
Barierele tehnice în calea comerțului sunt cerințe ascunse care interzic efectiv produsele concurente din exterior. Poate fi dificil să demonstrezi că e vorba de protecționism sau represalii, ceea ce înseamnă că pot fi impuse fără probleme pentru o perioadă.
UE a ridicat deja astfel de bariere în fața SUA. De exemplu, în prezentarea de ansamblu a barierelor comerciale globale din 2024, Washingtonul s-a plâns că Regulamentul UE privind defrișarea a fost o barieră tehnică în calea comerțului, la fel ca și regulile privind siguranța produselor și etichetarea vinurilor.
În timp ce UE ar putea înrăutăţi lucrurile pentru exportatorii americani, reducerea acestor bariere tehnice poate fi însă un premiu imens în acordurile de liber schimb.
(Citește și: ”Ce soluții caută UE pentru a-și păstra relațiile comerciale privilegiate cu SUA în președinția Trump 2.0.”)
***