Hărțile: 1.000 de zile de război Rusia
Războiul a făcut ravagii în Ucraina de când Rusia a lansat o invazie la scară largă, în februarie 2022. Forțele ruse și-au extins încet teritoriul pe care îl controlează în ultimul an, mai ales în estul Ucrainei, dar forțele ucrainene au făcut acele progrese să fie lente și dificile și chiar a organizat o contraofensivă pe teritoriul Rusiei.
Iată o recapitulare a celor mai recente evenimente semnificative și a situației din Ucraina după 1.000 de zile de război.
Capabilitati extinse pentru Rusia, dar și pentru Ucraina
În noiembrie, Ucraina a anunțat că trupele sale s-au angajat în luptă cu trupe nord-coreene în regiunea Kursk din Rusia.
Moscova și Phenian nu au rcomentat afirmația că soldații nord-coreeni au fost sub foc, dar serviciile de informații americane și NATO au confirmat că există dovezi că trupele nord-coreene sunt implicate în războiul Rusiei.
Sosirea trupelor nord-coreene a fost citată de oficialii americani drept motiv pentru care președintele Biden a dat undă verde Ucrainei să folosească rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în interiorul Rusiei.
Modul în care această decizie va afecta războiul în lunile următoare este încă greu de prevăzut, dar Ucraina are acum potențialul de a atinge ținte la aproape 300 km de granița dintre Rusia și Ucraina. Deja a făcut-o în această a 1.000 zi, când a lovit un depozit de armament rusesc aflat la 130 km de granița Ucrainei.
Ucraina a intrat în Rusia
Apariția trupelor nord-coreene în regiunea Kursk a fost răspunsul Moscovei la un atac surpriză lansat peste graniță de trupele ucrainene în august, avansând până la 30 km în regiunea rusă.
Aproape 200.000 de oameni au fost evacuați din zonele de-a lungul graniței de către guvernul rus, iar președintele Vladimir Putin a condamnat ofensiva ucraineană drept o „provocare majoră”.
După două săptămâni, comandamentul militar al Ucrainei a pretins că controlează peste 1.200 km pătrați de teritoriul rusesc și 93 de sate. Regiunile Kursk și Belgorod au declarat ambele stare de urgență.
O parte din acel teritoriu a fost recâștigat de Rusia, dar Ucraina are încă trupe în regiunea Kursk.
Contraofensiva este văzută parțial ca o încercare de a forța Rusia să redistribuie unități din est și să ușureze presiunea asupra apărării ucrainene asediate de acolo, și parțial ca o încercare de a îmbunătăți șansele Ucrainei de a ajunge la un acord de pace.
Incursiune rusă la nord de Harkov
La începutul lunii mai 2024, forțele ruse au trecut granița internațională la nord de al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkiv. Mai multe sate au fost confiscate și mii de civili au fugit.
Principala ofensivă a Rusiei s-a concentrat mult timp asupra regiunii de est Donețk- a fost unul dintre cele mai semnificative atacuri terestre de la începutul războiului și a întini mult prima linie de apărare a Ucrainei.
Avansul rusesc a avut loc la sfârșitul unei perioade de patru luni în care SUA nu furnizau arme Ucrainei, din cauza unui impas în Congresul SUA. Problema a fost în cele din urmă rezolvată la sfârșitul lunii aprilie, când SUA au adoptat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru rachete, artilerie și sisteme de apărare aeriană armatei ucrainene.
Forțele ucrainene s-au menținut în cele din urmă ferme și, deși orașul Harkov a fost atacat în mod repetat cu bombe cu planare lansate de avioanele de război rusești, rămâne dincolo de raza de acțiune a artileriei ruse.
Rusia toacă apărarea ucraineană din est
Incursiunea la nord de Harkov a fost la o anumită distanță de linia frontului principal din est, unde Rusia și-a continuat operațiunile ofensive și a avansat din octombrie 2023. Estul Ucrainei este teritoriu contestat din 2014, când luptătorii susținuți de ruși au ocupat zone mari din regiunile de est Donețk și Lugansk.
Cel mai mare avantaj al Rusiei este numărul soldaților, care rămâne mare în ciuda pierderilor înregistrate în război.
Potrivit ministrului britanic al apărării britanic, Sir Tony Radakin, peste 1.500 de soldați ruși erau uciși sau răniți în fiecare zi în octombrie. Aceasta este cea mai mare rată de la începutul războiului.
Experții de la Institutul pentru Studierea Războiului cred că forțele ruse vor continua probabil să se concentreze pe ocuparea satelor și orașelor ucrainene din prima linie în această iarnă, cu orașul Pokrovsk fiind una dintre țintele lor principale.
Înaintarea Rusiei spre Pokrovsk este cea mai notabilă schimbare în controlul liniei frontului de lângă Donețk timp de câteva luni, dar tacticile inovatoare ale forțelor ucrainene, care combină utilizarea dronelor și a forțelor terestre, pare să fi evitat un atac direct al rușilor, cărora le-a provocat pierderi semnificative de trupe și echipamente.
Recenta apărare a Pokrovsk urmează retragerii ucrainene de la Avdiivka, chiar la nord de Donețk, în februarie, după luni de lupte.
La nord, zonele din jurul lui Bakhmut au rămas în zona de confruntare și au suferit unele dintre cele mai grele lupte ale războiului.
Deși Ucraina a câștigat ceva teren în jurul lui Chasiv Yar, care este situat pe un teren înalt la aproximativ 10 km vest de Bakhmut, forțele ruse au făcut de atunci noi progrese în zonă.
Cum s-a schimbat frontul în 2 ani și jumătate
Invazia Rusiei a început cu zeci de lovituri de rachete asupra orașelor din toată Ucraina înainte de zorii zilei de 24 februarie 2022.
Trupele terestre ruse s-au deplasat rapid și în câteva săptămâni au controlat zone mari din Ucraina și au avansat până în suburbiile Kievului.
Forțele ruse bombardau Harkov și luaseră teritoriu în est și sud până la Herson și înconjuraseră orașul-port Mariupol.
Armata rusă s-a lovit însă o rezistență ucraineană foarte puternică aproape peste tot și s-au confruntat cu probleme logistice serioase, trupele ruse prost motivate suferind lipsuri de alimente, apă și muniții.
De asemenea, forțele ucrainene s-au grăbit să desfășoare armele furnizate de Occident, cum ar fi sistemul antitanc Nlaw, care s-a dovedit extrem de eficient împotriva avansului rus.
Până în octombrie 2022, imaginea s-a schimbat dramatic și, nereușind să cucerească Kievul, Rusia s-a retras complet din nord. În luna următoare, forțele ucrainene au recucerit orașul Herson, din sud.
De atunci, bătălia a avut loc în cea mai mare parte în estul Ucrainei, forțele ruse câștigând teren încet de-a lungul mai multor luni, cu aproximativ 500.000 de militari uciși sau răniți, potrivit estimărilor britanice.
(Citește și: ”Trump anunță că se va concentra pe negocierile Rusia – Ucraina. Șeful NATO spune că Kiev trebuie să discute cu Moscova de pe poziții de forță”)
***