Locurile de muncă vacante în economie. Industria prelucrătoare – cea mai accentuată scădere. Specialiștii și necalificații
Numărul locurilor de muncă vacante (LMV) din T3 a cunoscut cea mai accentuată scădere în industria prelucrătoare (-2.500 joburi), comparativ cu aceeași perioadă din 2023, conform datelor publicate marți de INS.
Evoluția din această idustrie se reflectă și la ocupații, unde cea mai mare reducere a fost înregistrată de categoria operatorilor la instalații și mașini și a asamblorilor de mașini și echipamente, pentru care au fost scoase pe piață cu 700 de locuri de muncă mai puține, față de T3 din anul trecut.
Situația LMV în T3
Numărul total al locurilor de muncă vacante a fost de 39.900 în al treilea trimestru din acest an, în creştere cu 5.400 de locuri faţă de trimestrul anterior şi în scădere foarte uşoară, cu 100 de locuri, față de acum un an.
Rata LMV a fost 0,78%, în creştere cu 0,11 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent, iar faţă de trimestrul similar al anului trecut a stagnat.
Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în:
- producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (1,64%)
- administraţia publică (1,63%)
- activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,56%)
- distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (1,45%).
La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în tranzacţii imobiliare şi alte activităţi de servicii (0,19% pentru fiecare în parte), respectiv în industria extractivă (0,2%).
Numărul locurilor de muncă vacante:
- O cincime din numărul total al locurilor de muncă vacante s-a concentrat în industria prelucrătoare (8.000 locuri vacante), iar valoarea ratei a fost 0,73%.
- Sectorul bugetar a însumat 28% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Aproximativ 4.500 locuri vacante s-au regăsit în administraţia publică, 3.500 locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, iar 3.100 locuri vacante în învăţământ.
- Cele mai puţine locuri de muncă vacante s-au regăsit în tranzacţii imobiliare, alte activităţi de servicii şi industria extractivă (sub 100 locuri vacante pentru fiecare în parte).
Comparativ cu T3 din 2023 – cele mai mari creșteri, în educație și sănătate: cea mai puternică scădere, în industria prelucrătoare
Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, cele mai semnificative creşteri atât ale ratei, cât şi ale numărului locurilor de muncă vacante au fost în domeniile bugetare sau majoritar bugetare:
- învăţământ (+0,3 puncte procentuale, respectiv +1.100 mii locuri vacante)
- sănătate şi asistenţă socială (+0,27 puncte procentuale, respectiv +1.100 locuri vacante)
- administraţie publică (+0,27 puncte procentuale, respectiv +800 locuri vacante).
Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut cea mai accentuată scădere în industria prelucrătoare (-2.500 locuri vacante), arată INS.
IT&C, una dintre cele mai mari rate în scădere
Rata LMV a înregistrat cele mai semnificative scăderi în:
- tranzacţii imobiliare (-0,5 puncte procentuale)
- intermedieri financiare şi asigurări (-0,38 puncte procentuale)
- informaţii şi comunicaţii (-0,32 puncte procentuale).
Comparativ cu trimestru precedent (T2)
Față de T2, diminuări mai importante ale numărului locurilor de muncă vacante s-au observat în transport şi depozitare (-300 locuri vacante) şi în industria prelucrătoare (-200 locuri vacante).
În rest, evoluțiile au fost similare celor la un an, cu creșteri importante în domeniile bugetare și reduceri mai semnificative în tranzacții imobiliare.
Astfel, cele mai relevante creşteri atât ale ratei, cât şi ale numărului locurilor de muncă vacante au fost în:
- învăţământ (+0,65 puncte procentuale, respectiv +2.300 locuri vacante)
- administraţia publică (+0,41 puncte procentuale, respectiv +1.200 locuri vacante).
Scăderile ce mai relevante, în:
- tranzacţii imobiliare (-0,24 puncte procentuale)
- transport şi depozitare şi alte activităţi de servicii (-0,09 puncte procentuale pentru fiecare în parte).
Locurile de muncă vacante, pe ocupații – cei mai căutați, specialiștii și necalificații (ca rate); cele mai mari scăderi – muncitorii calificați
- În trimestrul III 2024, cele mai mari valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în rândul ocupaţiilor de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (1,07%), de ocupaţii elementare – grupa majoră 9 (0,84%), respectiv de lucrători în domeniul serviciilor – grupa majoră 5 (0,74%).
- Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut cele mai ridicate valori în rândul ocupaţiilor de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (12.900 locuri vacante), de lucrători în domeniul serviciilor – grupa majoră 5 (6.100 locuri vacante), respectiv de ocupaţii elementare – grupa majoră 9 (5.600 locuri vacante).
- Cele mai mici valori ale celor doi indicatori s-au observat pentru ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (0,23%, respectiv 100 locuri vacante) şi de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori – grupa majoră 1 (0,43%, respectiv 1.600 locuri vacante).
- Comparativ cu trimestrul precedent, cele mai relevante creşteri atât în ce priveşte rata, cât şi numărul locurilor de muncă vacante s-au observat în rândul ocupaţiilor de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (+0,27 puncte procentuale, respectiv +3.300 locuri vacante).
- La polul opus, atât rata, cât şi numărul locurilor de muncă vacante au înregistrat cele mai importante scăderi în rândul ocupaţiilor de muncitori calificaţi şi asimilaţi – grupa majoră 7 (-0,05 puncte procentuale, respectiv -400 locuri vacante).
- Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, atât în ceea ce priveşte rata, cât şi numărul locurilor de muncă vacante, cele mai relevante creşteri s-au regăsit în rândul ocupaţiilor de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (+0,05 puncte procentuale, respectiv +900 locuri vacante), de lucrători în domeniul serviciilor – grupa majoră 5 (+0,03 puncte procentuale, respectiv +300 locuri vacante) şi de ocupaţii elementare – grupa majoră 9 (+0,03 puncte procentuale, respectiv +200 locuri vacante).
- La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cea mai relevantă diminuare în rândul ocupaţiilor de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (-0,19 puncte procentuale), iar numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cel mai mult în rândul ocupaţiilor de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente – grupa majoră 8 (700 locuri vacante).
(Citește și: Creștere a ocupării la categoria de vârstă 55-64 de ani. La tineri, cea mai mare scădere. Avem cea mai mică rată a job-urilor vacante din UE)
****