Ford desființează 14% din locurile de muncă din Europa, sub presiunea concurenței mașinilor electrice chinezești
Ford a anunțat miercuri că va concedia aproximativ 14% din angajații de la fabricile din Europa, din cauza pierderilor înregistrate în ultimii ani provocate de cererea locală slabă pentru vehicule electrice, reducerea subvențiilor guvernamentale pentru tranziția la EV și a concurenței neloiale din partea producătorilor chinezi, beneficiari de ajutoare de stat, relatează Reuters.
Ford se aliniază astfel cu alți mari producători auto, Nissan, Stellantis și GM care areduc costurile deoarece industria cu provocări precum vehicule electrice prea scumpe pentru puterea de cumpărare a consumatorilor.
Germania, cea mai afectată de restructurare
Ford a comunicat că va elimina aproximativ 4.000 de locuri de muncă, în principal în Germania și Regatul Unit. La nivel global, disponibilizările reprezintă aproximativ 2,3% din totalul Ford, de 174.000 de angajați.
Măsurile de reducere a pierderilor luate de Ford reprezintă o lovitură grea pentru Germnaia, cea mai mare economie din Europa, aflată în dificultate și unde și Volkswagen a anunțat că va închide unele dintre fabricile sale, va reduce salarii și desființa mii de locuri de muncă pentru a putea concura cu rivalii săi.
Agravarea crizei politice în care se află Germania adaugă la incertitudinile cu care se confruntă companiile privind tensiunile comerciale tot mai mari cu China și implicațiile revenirii lui Donald Trump la Casa Albă în SUA.
Disponibilizările la fabricile sale din Europa vor avea loc până în 2027. Ford a mai spus că măsurile vizează 2.900 de locuri de muncă în Germania și 800 în Marea Britanie.
Compania americană a mai spus că va reduce producția modelelor electrice Exploreer și Capri EV la fabrica sa din Koln, Germania.
Vânzările Ford în Europa au scăzut cu 18%
Adresându-se reporterilor, vicepreședintele Ford Europa, Peter Godsell, a declarat că Ford se confruntă cu „o cerere de vehicule electrice mai slabă decât am estimat anterior și continuăm să avem provocări în ceea ce privește costurile noastre de operare… așa că avem nevoie de acțiuni decisive pentru a ne restructura afacerea”.
El a adăugat că Ford speră că nu vor mai fi reduceri de locuri de muncă, dar că „cu siguranță nu putem exclude” măsuri suplimentare dacă condițiile de piață se înrăutățesc.
În primele nouă luni din acest an, vânzările Ford în Europa au scăzut cu 17,9%, mult peste scăderea medie de 6,1% la nivelul industriei auto europene.
Ford a cerut, de asemenea, guvernului german, în special, să ofere mai multe stimulente și extinderea infrastructurii de încăracre pentru a sprijini tranziția la vehicule electrice.
Germania a anulat subvențiile pentru EV
Berlinul a stopat subvențiile pentru vehiculele electrice în decembrie anul trecut. Vânzările de vehicule electrice în Germania în primele nouă luni ale acestui an au scăzut cu aproape 29%.
„Ceea ce ne lipsește în Europa și Germania este o agendă de politică clară și previzibilă pentru a promova mobilitatea electrică, cum ar fi investițiile publice în infrastructura de încărcare, subvenții semnificative… și o mai mare flexibilitate în îndeplinirea obiectivelor de conformare pentru emisiile de CO2”, a scris John Lawler, directorul financiar al Ford, într-o scrisoare adresată guvernului german.
Ford a trecut printr-o restructurare dureroasă în Europa, desființând 3.800 de locuri de muncă în 2023. De asemenea, își va închide de anul viitor fabrica din Saarlouis din Germania, un nou val de concedieri.
Costuri mari cu forța de muncă și energie
Uniunea Europeană a impus tarife pentru vehiculele electrice produse din China, spunând că acestea beneficiază de subvenții din partea guvernului chinez.
Marcus Wassenberg, director general la divizia germană a Ford, a declarat că restructurarea reflectă schimbările continue ale industriei auto, subliniind că în Germania costurile ridicate ale forței de muncă și energiei reduc competitvitatea fabricilor.
Cititi si: Audi se pregătește să închidă în februarie fabrica de mașini electrice din Bruxelles
***