care dintre PSD-uri a câștigat alegerile? Și de unde se poate naște guvernul?
Moto:
Rusia va încerca să readucă sub influența sa fostele state comuniste folosind pan-slavismul sau pan-ortodoxismul
(Corneliu Coposu, 1995 – când nimeni nu mai credea că Rusia va mai avea vreodată vreun cuvânt de spus în politica statelor proaspăt evadate din lagărul comunist.)
*
Situația ecuației politice e mult mai gravă decât o arată rezultatul votului în privința partidelor pro-rusești:
Cu cele 32-33 de procente, aceste partide nu vor putea guverna, însă mai există un vierme anti-occidental și orientat spre Est:
Axa pro-rusească Stănescu – Firea – Ponta din PSD, cea care la un moment dat a fost și ”axa Dragnea”.
Fără PSD nu va putea fi făcut un guvern care să Nu facă politicile Rusiei în România, însă va fi foarte relevant din ce tabere vor face parte unii dintre miniștrii partidului.
Vorbim de politicile României referitoare la economie și la poziționarea pe scena internațională.
3 sunt lucrurile – foarte grave – de observat la această oră – chiar și fără rezultatul alegerilor prezidențiale:
1, Un guvern din care ar face parte PNL și USR ar lăsa opoziția total în mâna AUR-SOS-POT:
Asta în condițiile în care, pe fodul aterizării economiei, România are de refăcut echilibrele bugetare prin programul pe 7 ani trimis la Bruxelles – echilibre fără de care ne apropiem de punctul în care nu ne mai împrumută nimeni decât la prețuri exorbitante. (Deja, în ultimele 2 saptamani, guvernul a ratat 2 licitatii de obligațiuni, din cauza prețului uriaș pe care-l ceruseră cumpărătorii).
Presiunile politice, diferețele foarte mari dintre partidele unui guvern PSD-PNL-USR-UDMR, la care se pot adăuga sabotajele politice ale axei pro-rusești din PSD (vot invers, sau alături de axa pro-rusească) pot crea și menține o criză politică de mulți ani – cum e cea din Bulgaria, care în 4 ani și după 8 guverne face un nou rând de alegeri anticipate.
Miza Rusiei este să ne mențină în acest dezechilibru politic, care împiedică politicile economice necesare pentru a rămâne cablați la economia occidentală care tocmai încercă să se refacă potrivit alarmei trase de Raportul Draghi.
2, Nu știm cum vor juca în următoarele săptămâni sau luni facțiunile din serviciile secrete românești – scăpate de sub orice control civil (nici nu mai avem șefi civili la SRI și SIE – deja nu-i mai alege clasa politică civilă, deja se numesc de facto ei între ei).
Sub scena politică, se încaieră deja generali, rezerviști puși în fruntea unor businessuri, grupuri de interese economice cablate la afaceri alambicate rusești, diversioniști de toate culorile și experți în manipulare și ambuscade politice.
Nu știm, la această oră, până unde este penetrat de către Rusia sistemul de securitate al României, căci Moscova lucrează acum – ca peste tot în Europa, cu ”marfa clientului”: mentalitatea socială, sursa nemulțumirilor populației și trădarea elitelor.
3, În zilele următoare vor începe să apară – grației chiar acestei încăierări – primele date despre axa care a penetrat România:
De la filerele externe reale, la proxiurile dintre pro-rușii din Republica moldova, la finanțatorii din România – oameni de afaceri pe care-i vedem în presă și companii – ai acestor filiere.
Dacă acest lucru se va întâmpla și va căpăta amploare, va fi foarte greu de făcut un guvern în care aliații politici să aibă încredere unii în alții – astfel încât să revenim la coerența politică și la calendarul unui Buget 2025 care să garateze mediului de afaceri stabilitatea necesară dezvoltării, cu atât mai mult cu cât întreaga economie europeană aterizează, cu economia românească cu tot.
Războiul hibrid nu doar că nu s-a încheiat, dar încă nici nu se cunosc prea bine aliații beligeraților principali.
Primul pas care trebuie făcut este formarea unui guvern care să acopere golul lăsat de degringolada care a cuprins partidele politice mainstream – adică ”stabilizarea frontului” – și abia apoi de recucerit palmă cu palmă independența politică pe scena românescă.
PS:
La repezeală, 2 linkuri aici:
și
(Citește și: ”Viktor Orban: „România e un teren de testare. Putem studia și preveni astfel de lucruri în Ungaria””)
(Citește și: ”IARNA VRAJBEI NOASTRE (geoeconomice). CRONICILE Nr. 76. Sumarul, titlurile, autorii, coperta”)
***