Cădere pentru al doilea an consecutiv al industriei prelucrătoare. Valoare adăugată redusă
Datele pentru luna noiembrie arată continuarea declinului în sectorul industriei prelucrătoare românești. BCR România Manufacturing PMI, a ajuns la 48 față de 48,1 în octombrie. Cererea scăzută este principala problemă cu care confruntă în prezent fabricile locale. Comenzile noi, producția și stocurile au avut contibuții negative la calcularea indicelui pentru luna noiembrie, în timp ce termenele de livrare ale furnizorilor au redus pațial impactul negativ, conform datelor comunicate de Erste Bank.
Valoarea PMI continuă să fie sub valoarea de 50, situându-se în zona de contracție, pentru a cincea lună consecutivă. În Germania, principalul partener comercial al României, indicele PMI pentru industrie a avut o ușoară îmbunătățire în noiembrie, dar a rămas cu mult sub pragul de 50. Cererea externă este esențială pentru redresarea sectorului industriei prelucrătoare din țară.
Producția industrială, sub potențial din cauza cererii scăzute
Comenzile noi, atât pe piața internă cât și pentru export, au fost în scădere în noiembrie. Având în vedere că indicele reprezentând producția pentru export a avut o tendiță descrescătoare în ultimele trei luni, este evidentă problema cu care se confruntă îndustria prelucrătoare, comentează analiștii la Erste Bank. Chiar dacă cererea internă a înregistrat o creștere la începutul acestui an, cererea pentru export nu a ajutat deloc producția. Managerii rămân totuși optimiști, luând în considerare toți indicatorii, mizând pe lansări de produse noi, investiții în marketing, inclusiv prezența online mai puternică. Este de remarcat că indicele a scăzut puțin în noiembrie față de octombrie, dar se păstrează totuși peste pragul neutru.
Indicele ocupării forței de muncă s-a îmbunătățit ușor în noiembrie dar nu a depășit nivelul de contracție. Acest lucru arată că mai puțini respondenți au comunicat o scădere a numărului de angajați în noiembrie, dar în general există totuși o reducere. Lipsa cererii obligă în continuare fabricile să-și reducă numărul de angajați. Desființarea locurilor de muncă și majorarea stocurilor de produse finite reflectă același lucru: scăderea cererii.
Valoare adăugată redusă a industriei prelucrătoare
Se estimează că 2024 va fi al doilea an consecutiv de contracție pentru industria prelucrătoar din România. Datele PMI pentru primele 11 luni ale anului confirmă acest scenariu cu o valoare medie de 48,8. Anul viitor este anticipată o creștere a producției industriale, dar care depinde în mare măsură de modul în care își va reveni cererea externă.
De asemnea, România se confruntă cu probleme structurale în sectorul industrial, deoarece se poziționează destul de jos în lanțul valoric al producției. Cererea mai scăzută este determinată de un mix al creșterii economice lente din zona euro și lipsa produselor cu valoare adăugată mare realizate în fabricile românești.
***