Ursula von der Leyen: Am încheiat acordul Mercosur
Mercosur şi Uniunea Europeană (UE) au încheiat ”negocierile în vederea unui acord” de liber-schimb, a anunţat vineri, la Montevideo, preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, citată de Politico.
”Am încheiat negocierile Acordului UE-MERCOSUR. Este începutul unei noi istorii. Abia aştept acum să discut cu ţările europene”, a scris pe X Ursula von der Leyen, care a susținut o conferinţă de presă comune cu preşedinţii Argentinei, Braziliei, Paraguayului şi Uruguayului, în vederea anunţării acestui acord, încheiat după 25 de ani de negocieri.
Acordul încheiat urmează să fie validat, de-acum de către cele 27 de state membre, iar apoi de către Parlamentul European (PE).
Franţa a reacţionat: acordul angajează doar Comisia Europeană
Ministrul delegat cu Comerţul Extern Sophie Primas a anunţat că acest acord al Comisiei Europene (CE) angajează doar această instituție.
”Azi nu este în mod clar sfârşitul poveştii. Ceea ce se întâmplă la Montevideo nu este o semnare a unui acord, ci doar încheierea politică a negocierilor. Aceasta nu angajează decât Comisia, ci nu statele membre”, afirmă ministrul într-o declaraţie tramsmisă AFP.
”Comisia îşi asumă responsabilităţile de negociator, dar asta o angajează doar pe ea”, a subliniat Sophie Primas.
Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a spus ”din nou” preşedintei CE Ursula von der Leyen, joi, la telefon, că proiectul acestui acord comercial este ”inacceptabil în starea actuală”. ”Vom continua să ne apărărm neîncetat suveranitatea agricolă”, a subliniat pe X şeful statului francez.
Ursula von der Leyen: Acest acord este ”o victorie a Europei”
În vederea încheierii acestui acord, CE a ascultat ”îngrijorările” sectorului agricol european şi a introdus ”garanţii”, a dat asigurări președintele Comisiei.
”Acest acord va fi în favoarea cetăţenilor şi întreprinderilor”, a declarat ea. El ”va aduce beneficii semnificative consumatorilor şi întreprinderilor” dacă va fi aprobat, a declarat ea în conferinţa de presă.
El ”ne reflectă valorile şi angajamentul în favoarea acţiunii climatice. Normele noastre sanitare şi alimentare rămân de neatins”, a dat asigurări von der Leyen.
Acordul trebuie ratificat de cel puțin 15 state UE și aprobat de Parlamentul European
Comisia Europeană este, în virtutea tratatelor europene, singura negociatoare a acordurilor comerciale în numele celor 27, iar orice text semnat cu Mercosur este necesar să fie ratificat de cel puţin 15 state membre UE care să reprezinte 65% din populaţia Uniunii, iar apoi să obţină o majoritate în PE.
În acest moment, doar Franța și Polonia au anunțat oficial că nu susțin acordul Mercosur. Cele două state nu au împreună posibilitatea să blocheze acest acord, reprezentând doar 23% din populația UE. Minoritatea de blocaj este 35%.
Germania este un puternic susținător al acestui acord pentru că industria sa auto – aflată momentan în dificultate – are oportunitatea de a-și extinde vânzările pe o piață nouă importantă. Germania este în acest moment statul membru UE cu cele mai mari exporturi în țările membre Mercosur.
Importanța acordului
Comerțul bilateral actual al UE cu Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay și Venezuela) totalizează deja 88 de miliarde de euro pe an în bunuri și 34 de miliarde de euro pentru servicii.
UE exportă către Mercosur bunuri în valoare de 45 de miliarde de euro pe an și importă din Mercosur produse de aproape aceeași valoare (43 miliarde euro). Când vine vorba de servicii, UE exportă de peste două ori mai mult decât importă: 23 de miliarde euro de servicii furnizate de firmele UE clienților din Mercosur, față de 11 miliarde euro în servicii furnizate clienților UE de firme din țările Mercosur.
Companiile din UE vor beneficia de acces privilegiat pe o piață de peste 260 de milioane de consumatori. Exportatorii din UE vor câștiga din reducerile progresive ale tarifelor care, în timp, vor aduce companiilor europene economii anuale de peste 4 miliarde euro.
Ce conține acordul Mercosur: eliminarea de tarife
Acordul va elimina, în timp, taxele pe 91% din bunurile pe care companiile UE le exportă către Mercosur. De exemplu, țările Mercosur vor elimina taxele mari asupra produselor industriale, cum ar fi:
- Mașini (taxate astăzi cu 35%)
- Piese auto (taxate de la 14 la 18%)
- Utilaje (taxate între 14 și 20%)
- Produse chimice (taxe până la 18%)
- Îmbrăcăminte (taxe până la 35%)
- Produse farmaceutice (taxe până la 14%)
- Pantofi din piele (taxați până la 35%)
- Textile (taxate până la 35%)
De asemenea, acordul va elimina progresiv taxele la exporturile de alimente și băuturi din UE, cum ar fi:
- Vin (taxat astăzi la 27%)
- Ciocolata (taxă de 20%)
- Whisky și alte băuturi spirtoase (taxate între 20 și 35%)
- Biscuiți (taxați între 16 și 18%)
- Conserve de piersici (taxat la 55%)
- Bauturi racoritoare (taxate la 20-35%)
Acordul va elimina, de asemenea, taxele de import pentru 92% din mărfurile Mercosur exportate în UE.
Marele beneficiu UE: acces la minerale rare
Cea mai mare parte a exporturilor Mercosur către UE au fost, în 2023, produse alimentare și animale vii (32,4% din totalul exporturilor) și produse minerale (29,6%).
Deschiderea rutelor comerciale cu țările Mercosur oferă UE posibilitatea de a-și diversifica sursele de aprovizionare cu minerale esențiale necesare pentru construirea de baterii și panouri solare și pentru producerea energiei eoliene și a hidrogenului verde – pentru a accelera tranziția ecologică, pe scurt.
Mercosur are resurse minerale esențiale, cum ar fi litiu (esențial pentru bateriile reîncărcabile), grafit, nichel, mangan și elemente de pământuri rare.
În prezent, blocul trebuie să își aprovizioneze o mare parte din aceste minerale din China.
(Citește și: ”Politico: Disputa franco-germană pe Mercosur poate provoca o ruptură în UE”)
***