Avans de doar 0,8% al PIB în primele 9 luni – Scădere în T3 față de T2
În primele nouă luni din 2024, economia României a înregistrat un avans de 0,8% din PIB, în condițiile în care în trimestrul al treilea aceasta s-a contractat cu 0,1% față de trimestrul precedent, reiese din datele publicat vineri de Institutul Național de Statistică, date ce explică sursele de creștere.
”Produsul Intern Brut estimat pentru perioada 01.I-30.IX 2024 a fost de 1241644,6 milioane lei preţuri
curente, în creștere – în termeni reali – cu 0,8% faţă de perioada 01.I-30.IX 2023”, se arată în comunicatul INS.
”Agricultura a avut un impact negativ semnificativ din cauza condițiilor meteorologice severe, care au redus producția. Construcțiile și industria au avut contribuții neutre. Pe partea cererii, consumul a fost principalul motor al creșterii, dar a stimulat și importurile mai mari, ceea ce a dus la o contribuție negativă puternică din partea exporturilor nete”, au explicat specialiștii Erste.
INS a revizuit datele pentru T3, de la stagnare la scădere față de T2
Anterior, INS estima o stagnare a PIB în trimestrul al treilea din 2024 (iulie-septembrie). Noile date sugerează o contracție de 0,1% din PIB față de T2, ceea ce a dus la o revizuire negativă a evoluției față de T3 2024, reevaluată acum la -0,3%, serie ajustată sezonier (-0,2% anterior).
”Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul III 2024 a fost de 445626,5
milioane lei preţuri curente, în scădere – în termeni reali – cu 0,1% faţă de trimestrul II 2024 şi cu 0,3%
faţă de trimestrul III 2023”, au transmis reprezentanții INS.
INS a furnizat date mai detaliate pe serie brută. Astfel, pe partea ofertei, agricultura a avut o contribuție negativă de -1,9 puncte procentuale (pp) la creșterea anuală brută de +1,1% din T3 2024. Serviciile au adăugat 1,3 pp, iar taxele nete 1,7 pp. Industria și construcțiile au avut contribuții neutre.
Datele din tabelul de mai jos se referă la seria brută.
Privind creșterea de +0,8% din primele trei trimestre: agricultura are o contribuție de -0,6 pp, industria -0,1 pp, construcțiile sunt neutre, în timp ce serviciile au adăugat 0,6 pp. Taxele nete au o contribuție de 0,9 pp.
”Imaginea de ansamblu arată că un an agricol slab, împreună cu o activitate mai redusă în sectorul serviciilor, au limitat creșterea PIB-ului până acum”, explică specialiștii Erste.
Slăbiciunile structurale ale economiei românești: consumul a fost alimentat tot din importuri
Pe partea cererii, consumul privat a adăugat 2,9 pp la rata de creștere anuală de +1,1% din T3 2024, iar investițiile au adăugat 0,2 pp. Consumul public a scăzut cu 0,3 pp, exporturile nete cu 1,3 pp, iar stocurile cu 0,4 pp.
După primele trei trimestre din 2024: consumul privat a contribuit cu 3,2 pp la rata de creștere anuală de 0,8%. Formarea brută de capital fix a avut o contribuție de +0,8 pp, exporturile nete -2,8 pp și stocurile -0,3 pp.
”Consumului i s-a accelerat ritmul puternic până acum datorită creșterii reale a salariilor și a unei rate mai scăzute a inflației. Totuși, din cauza slăbiciunilor structurale ale economiei românești, acest consum a alimentat în principal importurile. Cererea externă rămâne slabă, iar exporturile nu au reușit să țină pasul, astfel încât contribuția exporturilor nete a anulat aproape complet boom-ul de consum de până acum”, mai avertizează specialiștii citați.
Incertitudinea pentru anul viitor rămâne ridicată, din cauza măsurilor fiscale anticipate care ar putea fi implementate pentru a aborda deficitul bugetar mare, mai notează ei.
”Pentru moment, menținem prognoza de creștere de +2,8% pentru 2025, însă riscurile sunt orientate mai degrabă în jos, în funcție de cât de negativ vor fi percepute măsurile fiscale asupra creșterii economice”, se arată în raportul citat.
(Citește și: ”Explozie a consumului în octombrie – România, a doua țară din UE după Luxembourg la creșterea anuală a vânzărilor cu amănuntul”)
***