O tăbliță misterioasă inscripționată cu simboluri necunoscute, descoperită accidental

O tăbliță misterioasă inscripționată cu simboluri necunoscute, descoperită accidental

Arheologii au descoperit o tăbliță fascinantă, gravată cu
simboluri enigmatice aparținând unei limbi antice dispărute.
Această placă de bazalt, cu inscripții necunoscute, a fost
descoperită accidental în 2021 de un grup de pescari locali, care
au găsit-o în mâlul de pe fundul Lacului Bashplemi, din Georgia.

Suprafața misterioasei plăci, de dimensiunea unei cărți, este gravată cu 60 de caractere dispuse în șapte rânduri, dintre care 39 sunt complet unice. Această descoperire uimitoare a atras atenția cercetătorilor, care cred că ar putea reprezenta o limbă pierdută, ce aparține unei civilizații antice necunoscute până acum.

Tăblița enigmatică oferă o oportunitate rară de a explora un capitol neexplorat al istoriei umane, deschizând noi direcții de cercetare lingvistică și arheologică.

Arheologii susțin că aceste simboluri ciudate nu se regăsesc în niciun limbaj cunoscut de știință.

Datarea chimică a tăbliței nu a putut fi realizată

Deși există asemănări cu manuscrise din India, Egipt și vestul Peninsulei Iberice, arheologii susțin că inscripția din Bashplemi nu folosește niciun limbaj consacrat.

Nu a fost posibilă datarea chimică a tăbliței, însă, având în vedere zona în care a fost descoperită, se presupune că inscripțiile ar putea data din perioada târzie a Epocii Bronzului sau de la începutul Epocii Fierului, cu aproximativ 14.000 de ani în urmă.

Cercetătorii afirmă că nu există o modalitate de a ști ce mesaj dorea să transmită autorul antic, dar cred că ar fi putut fi ceva important.

Dispunerea și frecvența unora dintre caractere sugerează că ele ar fi fost folosite pentru a desemna numere sau semne de punctuație. Cercetătorii au sugerat că sistemul de scriere putea fi folosit pentru a înregistra ofrande religioase, lucrări de construcție sau inventare militare, deși aceste interpretări sunt preliminare.

Simbolurile enigmatice inscripționate cu o tehnică „surprinzător de avansată”

Cele 60 de caractere de pe tăbliță par a fi realizate cu o tehnică surprinzător de avansată și rafinată pentru perioada în care a fost creată.

Se presupune că, pentru a crea aceste inscripții, meșteșugarii antici au început prin a săpa o serie de incizii pentru a contura fiecare simbol, prin utilizarea unui burghiu conic, apoi au netezit marginile cu ajutorul unor instrumente cu cap rotunjit. Astfel, s-au obținut forme curbate, linii și puncte unice, total diferite de orice altceva cunoscut până în prezent. Duritatea bazaltului și precizia marcajelor sugerează nu doar un nivel înalt de îndemânare, ci și o tehnică de sculptură extrem de avansată pentru acea perioadă.

Cele mai apropiate simboluri față de cele găsite pe tăblița Bashplemi se regăsesc în Proto-Kartvelian – un strămoș al limbii georgiene moderne – limbă ancestrală vorbită în mileniul al IV-lea î.Hr.

Există forme asemănătoare și pe sigiliile antice utilizate în Georgia precreștină, în perioada timpurie a Epocii Fierului. Arheologii sugerează că aceste ștampile simple din os erau folosite probabil de oficiali, cum ar fi colectorii de taxe, pentru a marca diverse bunuri printre care și cantitățile de vin.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *