Schema imixtiunii Rusiei în alegerile din Republica Moldova

Schema imixtiunii Rusiei în alegerile din Republica Moldova

La Moscova a fost instituit un centru operațional de comandă, sub coordonarea autorităților ruse, care avea drept obiectiv primordial compromiterea referendumului republican și a scrutinului prezidențial din Republica Moldova, reiese dintr-un raport prezentat de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) în Parlamentul de la Chișinău.

În acest scop, „factorul rus” l-ar fi desemnat pe condamnatul fugar Ilan Șor drept conducător al acestui grup criminal, oferindu-i acestuia „tot spectrul de instrumentar necesar”: resurse financiare, mediatice, umane, logistice, tehnice, precum și suportul contrainformativ, transmite publicația Ziarul de Gardă.

Imixtiunea rusă a fost exercitată pe multipli vectori, printre care:

a) amplificarea tendințelor radicale, de natură separatist-autonomistă;
b) propagandă şi dezinformare;
c) exploatarea factorului ecleziastic;
d) ingerința FR în procesul electoral din RM;
e) operațiuni subversive derulate de serviciile speciale ruse;
f) exploatarea elementelor de crimă organizată;
g) şantajul energetic.

(DOCUMENT/ Raport SIS: Imixtiunea externă în procesele electorale din Republica Moldova)

Platformele principale utilizate au fost entitatea Evrazia şi aşa numitul bloc politic „Victorie”.

Agenții de influență au fost şi rămân grupul criminal organizat „Șor”, persoanele afiliate acestuia şi alte persoane aflate sub sancțiuni internaționale, dar şi date în căutare națională şi internațională, spune raportul.

Instrumentele utilizate includ finanţări clandestine de către centrele subversive externe, dezinformare, corupție, finanțarea ilegală a campaniilor electorale, tentative de destabilizare, acțiuni de sabotaj şi altele, spune raportul.

Proiectul EVRAZIA

„EVRAZIA” este o organizație non-comercială, care există doar în câmpul legal al Federației Ruse şi este supusă sancțiunilor internaționale. Ilan ȘOR este membru al consiliului de conducere, iar prin intermediul EVRAZIA acesta coordonează proiecte de influență subversivă contra RM.

Potrivit SIS, obiectivele activităților realizate pe teritoriul RM de către „Evrazia” sunt:

  • proiectarea soft-power, implicit prin promovarea a.n. concept „Russkiy Mir” (inclusiv cu
    atragerea mediilor ecleziastice (preoți));
  • cooptarea tinerilor prin organizarea vizitelor acestora la diverse programe în Rusia;
  • identificarea şi atragerea persoanelor predispuse la acțiuni de destabilizare;
  • acționarea în vederea deturnării parcursului european al RM;
  • eludarea sancțiunilor internaționale prin intermediul organizațiilor intermediare;
  • platformă de finanțare ilegală a partidelor politice.

Sub paravanul anumitor proiecte, „Evrazia” a realizat finanțarea transportării cetățenilor moldoveni (în special membri şi simpatizanți ai blocului Victorie) la Moscova unde erau instruiți în diferite modalități de activitate cât şi de ideologizare, spune raportul.

Sute de preoți au ajuns în Rusia pe această filieră

Pe această filieră au ajuns în Rusia și sute de clerici. Călătoriile au avut drept scop convingerea preoților de a se implica în influențarea alegerilor prezidențiale și a referendumului.

Ajunşi la Moscova clericilor li s-a propus să semneze un contract cu „Evrazia” pentru a li se oferi un card bancar cu sistem rusesc de plăţi „Mir”, pentru a primi ajutor din partea Patriarhiei Ruse. La revenire acestora le-a fost promisă remunerarea din partea „Evrazia” în sumă de 1000 USD, spune raportul SIS.

Cum a acționat SIS

SIS, de comun cu autoritățile naționale și partenerii externi, ar fi „reacționat prompt și instantaneu” în vederea preîntâmpinării și combaterii imixtiunii externe și altor riscuri proeminente cu referință la procesul electoral, realizând în acest scop multiple și diverse măsuri de competență”.

Drept urmare, a fost identificată și contracarată activitatea unor pseudo-observatori implicați în monitorizarea alegerilor; au fost prevenite și anihilate atacurile cibernetice asupra infrastructurii electorale; preîntâmpinate acțiuni subversive de perturbare a ordinii publice; documentate cazuri de cumpărare a voturilor; dejucate planuri de compromitere a activităților secțiilor de vot din străinătate (scenariul alertelor false cu bombă) etc.

Războiul hibrid

„Totodată, Serviciul a sesizat despre riscurile de securitate generate de ascensiunea vădită a factorului rus în exploatarea instrumentarului de influență informațională. Această platformă a fost utilizată activ de către Federația Rusă pentru propagandă și distribuirea dezinformării.

Drept exemplu, instituția a identificat o rețea care, în anul 2024, a distribuit sistematic narative pro-Kremlin (inclusiv pro-război), prin intermediul rețelelor Telegram, Tiktok și YouTube”, mai notează SIS. Aceasta este formată din:

− peste 160 de canale Telegram (110 care reflectă exclusiv situația sociopolitică din RM şi sunt administrate fie de actori anonimi, fie de blogeri/
influenceri pro-Kremlin), celelalte 50 din FR;
− peste 90 canale Tik-Tok,
− peste 70 grupuri/ conturi Facebook
− 43 boți Vkontakte (scrierea automatizată de comentarii)

După primul tur al prezidențialelor și referendumului privind aderarea la UE din 20 octombrie, președinta Maia Sandu a acuzat „grupări criminale și forțe străine” de implicare în procesul electoral, prin care ar fi încercat să „cumpere 300.000 de voturi”. Constatări similare au fost emise de misiunea de observare a alegerilor ENEMO și Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte, potrivit Europa Liberă Moldova.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus că Rusia „a fost acuzată fără dovezi” de amestec în afacerile interne ale Moldovei și a acuzat, la rândul său, partenerii occidentali ai puterii de la Chișinău de „amestec în procesul electoral”.

(Citește și: ”Negociator-șef pentru aderarea la UE: Rusia a cheltuit 100 de milioane de euro pentru a sabota alegerile din Republica Moldova”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *