Creșterea dolarului declanșează deprecierea monedelor piețelor emergente
Un dolar american în creștere puternică și o „confluență de vești proaste” au declanșat cea mai mare scădere a monedelor de pe piețele emergente de la primele etape ale campaniei agresive de creștere a ratelor dobânzilor a Rezervei Federale din urmă cu doi ani, scrie Financial Times.
Un indice JPMorgan al monedelor piețelor emergente a scăzut cu peste 5% în ultimele două luni și jumătate, ceea ce îl plasează pe drumul spre cel mai mare declin trimestrial de la septembrie 2022.
Declinul a fost extins, cu cel puțin 23 de monede monitorizate de Bloomberg în scădere față de dolar în acest trimestru.
Dolarul a crescut semnificativ de la sfârșitul lunii septembrie, ca parte a unuia dintre cele mai notabile „Trump trades”, alimentat de așteptările că președintele ales al SUA, Donald Trump, va impune tarife comerciale drastice și va relaxa politica fiscală când va prelua mandatul luna viitoare.
„Dolarul este în prim-plan” ca factor al slăbiciunii monedelor piețelor emergente, a declarat Paul McNamara, manager principal pe obligațiuni și monede ale piețelor emergente la firma de fonduri GAM.
Trump a anunțat luna trecută că va impune taxe vamale de 25% pentru toate importurile din Mexic și din Canada, o piață dezvoltată, împreună cu o taxă suplimentară de 10% pentru bunurile chinezești. Peso-ul mexican a scăzut cu 2,1% în acest trimestru, în timp ce renminbi-ul offshore al Chinei a scăzut cu 3,7%.
Randul sud-african — de obicei considerat un indicator pentru sentimentul pe piețele emergente, deoarece este mai ușor de tranzacționat decât alte monede — a scăzut cu aproximativ 2,4% de la sfârșitul lunii septembrie.
Doar monedele unor țări foarte riscante, precum Turcia și Argentina, au fost pe plus în acest trimestru
Chiar și atunci când dobânda obținută din deținerea de active în monedă locală este luată în considerare în randamentele valutare, doar monedele țărilor considerate foarte riscante de investitori, precum Turcia și Argentina, au fost pe plus pentru investitori în acest trimestru.
Amploarea vânzărilor masive de după alegeri a afectat și așa-numitele tranzacții de tip carry trade, în care investitorii împrumută în monede cu dobânzi mai mici, cum ar fi dolarul sau yenul, pentru a cumpăra monede ale piețelor emergente (EM) care oferă randamente mai mari.
Un coș de tranzacții populare de tip carry trade din piețele emergente, monitorizat de Citi, a generat un randament de doar 1,5% în acest an, aproximativ media sa pe 10 ani, comparativ cu 7,5% în 2023, a precizat banca americană.
Monedele EM au înregistrat ultima dată un declin trimestrial de această amploare în 2022, când Rezerva Federală a SUA a înăsprit politica monetară pentru a reduce inflația galopantă. Pe măsură ce ratele dobânzilor din SUA au crescut, diferența tot mai mare față de ratele din piețele emergente a pus presiune suplimentară pe monedele acelor țări.
Ultima scădere pune indicele JPMorgan al monedelor piețelor emergente pe drumul spre al șaptelea declin anual consecutiv.
(Citește și: ”Reuters: De ce se depreciază euro și cât de plauzibil este scenariul să ajungă la paritate cu dolarul american”)
***