Video/ Viktor Orban caută securitate energetică la București
Premierul Marcel Ciolacu și premierul Viktor Orban par să fi stabilit vineri că România și Ungaria vor colabora strâns pentru a-și promova interesele comune în regiune.
Premierul Viktor Orban a fost primit vineri după amiază la Palatul Victoria de către premierul Marcel Ciolacu.
Potrivit declarațiilor oficiale de la finalul întâlnirii, energia pare să fi fost subiectul principal al discuției, în contextul încercării companiei de stat a Ungariei, MVM, de-a achiziționa E.ON România.
Premierul Orban a indicat că, din punct de vedere energetic, România este foarte importantă pentru Ungaria. ”Pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă o colaborare energetică cu România”, a afirmat premierul maghiar.
La discuțiile celor doi premieri au participat și oficiali români oficiali: Marian Neacșu, Luminița Odobescu, Sorin Grindeanu și Kelemen Hunor. Premierul maghiar a venit la Palatul Victoria însoțit de ministrul Afacerilor Europene, Janos Boka, de secretarul de stat Janos Mate, și de directorul de cabinet, Balazs Orban.
Marcel Ciolacu: ”Am discutat despre cum putem să acționăm în comun la nivelul UE pentru a crește economiile noastre.”
Principalele declarații făcute de Marcel Ciolacu
- Este o bucurie astăzi să fiu gazda prietenului meu Viktor Orban, primul ministru al Ungariei. Acum aproape o lună am trăit împreună un moment istoric la Budapesta, odată cu acordul privind aderarea completă a României la Schengen.
- Astăzi suntem împreună la București pentru a celebra această reușită și prietenia dintre țările noastre. Îi mulțumesc premierului Viktor Orban pentru sprijinul puternic și decisiv în aderarea la Schengen.
- Ridicarea controalelor la frontierele terestrea a fost un obiectiv de importantă capitală pentru România. Avem în față noi oportunități care ni se deschid. Am discutat despre cum putem să ne promovăm mai bine interesele în regiune, așa cum am discutat în trei și cu președintele Donald Trump.
- Ungaria e unul dintre cei mai importanți parteneri economici ai României. Am discutat despre cum putem să acționăm în comun la nivelul UE pentru a crește economiile noastre.
- În vacarmul politic de la București din ultimele zile, avem parte și de echilibru și acesta este Kelemen Hunor și UDMR. Am colaborat și sunt convins că vom colabora și în continuare foarte bine. Eu îi consider parteneri onești la guvernare.
Viktor Orban: Ungaria vrea să aprofundeze colaborarea cu România
Principalele declarații ale lui Viktor Orban:
- Dragă prietene, sunt aici pentru a încheia o colaborare foarte strânsă de jumătate de an.
- A fost o sarcină foarte dificilă ca aderarea la Schengen să se întâmple în acest an. Putea să se întâmple de acum 13 ani, dar nu s-a întâmplat. Am făcut un plan de acțiune, am văzut care sunt țările care se opun și cum putem să-i convingem. Am pus în practică acest plan de acțiune și lucrurile s-au concretizat.
- Începem o eră nouă în colaborarea dintre cele două țări. Avem și fondul necesar. Sunt 12 de puncte de trecere a frontierei la graniță. De la 1 ianuarie, vom avea 22. De acum vor fi folosite total nu parțial.
- Eu cred ce spune domnul premier, că începe o eră nouă a colaborării. Ungaria vrea să continue și să aprofundeze colaborarea cu România.
- Din punct de vedere energetic, România este foarte importantă pentru Ungaria. Anul trecut prin dvs. am putut să cumpărăm 1,7 mld mc de gaze care au acoperit necesarul de gaze al Ungariei, pentru care vreau să mulțumesc premierului.
Problema arzătoare a lui Viktor Orban: gazul rusesc
Vizita lui Viktor Orban în România are loc în contextul în care compania MVM din Ungaria a anunțat că a ajuns la un acord pentru a cumpăra divizia de furnizare de gaze și energie electrică a E.ON din România.
Premierul Orban a venit la București de la Sofia, acolo unde s-a întâlnit cu președintele Rumen Radev. Potrivit Euractiv, problema “mai mare”arzătoare” discutată la Sofia este cea a tranzitului gazelor rusești prin Bulgaria, care s-ar putea opri pe 20 decembrie din cauza sancțiunilor SUA împotriva Gazprombank.
În urmă cu o săptămână, ministrul maghiar de externe Peter Szijjártó a avut întrevederi cu Radev și ministrul Energiei Vladimir Malinov legat de plata tranzitului gazului rusesc prin TurkStream. Ungaria a anunțat că are o soluție la această problemă, dar încă nu a prezentat soluția public.
(Citește și: ”Se coace, pe tăcute, dependența României de Gazprom, cu sprijinul lui Viktor Orban și al guvernului de la București”)
***