Cel mai vechi caz de cancer de prostată din Egipt, identificat la o mumie veche de 2.200 ani

Cel mai vechi caz de cancer de prostată din Egipt, identificat la o mumie veche de 2.200 ani

Un profesor de la Universitatea Americană din Cairo care a identificat un caz de cancer la prostată într-o mumie veche de 2.200 de ani afirmă că afecţiunea a fost provocată de gene, nu de factori externi. Disputa gene-factori externi reprezintă unul din elemente cheie care stau la baza înţelegerii cauzelor cancerului.

Profesorul Salima Ikram, membră a echipei de cercetători care au studiat mumia timp de 2 ani, în Portugalia, afirmă că aceasta a aparţinut unui bărbat care a murit în jurul vârstei de 40 de ani. “În Egiptul Antic, speranţa de viaţă medie era de 30-40 de ani, astfel că cei ce sufereau de cancer probabil mureau din alte cauze. Astăzi sunt mult mai multe morţi cauzate de cancer deoarece oamenii trăiesc mult mai mult”, a afirmat Ikram.

Mumia reprezintă cel de-al doilea caz de cancer de prostată ca vechime, după un schelet descoperit în Rusia ce datează de acum 2.700 de ani.

“Condiţiile de trai în antichitate erau complet diferite de cele de astăzi: nu existau substanţe poluante în aer, nu existau mâncăruri modificate, ceea ce ne face să credem că această cumplită afecţiune, cancerul, nu este provocată doar de factorii industriali”, a comentat profesorul.

“Cancerul reprezintă un subiect foarte important în prezent, iar experţii încearcă în mod constant să identifice răspunsul la întrebarea «când şi unde a apărut această afecţiune?»”, a adăugat Salima Ikram. “Studiul nostru ne aduce cu un pas mai aproape de identificarea cauzelor cancerului, ceea ce ne va permite să descoperim un leac pentru această afecţiune care afectează omenirea de atâta timp”, a concluzionat profesorul.

Sursa:www.descopera.ro

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *