OUG, în contextul încercării de preluare a E.ON România de către compania ungară MVM. Statul capătă dreptul să cumpere acțiuni
Guvernul a aprobat pe 18 decembrie o ordonanță de urgență care permite statului, prin ministerele de resort, să își majoreze participațiile, prin achiziția de acțiuni, la companiile la care este acționar, pentru preveni preluări ostile sau decapitalizarea acestora, se arată în nota de fundamentare.
Ordonanța apare în contextul în care compania ungară de stat MVM a inițiat tranzacția de-a prelua E.ON România, companie de distribuție gaze și energie aparținând grupului german E.ON, cu o cotă de piață de 30% din consumatori, pentru asigura Ungariei o poziție favorabilă prin care să poată vinde gazele cumpărate de la Gazprom.
Guvernul a emis noua OUG deoarece s-a constatat că mecanismele prevăzute în OUG 39/205 privind unele măsuri pentru consolidarea poziției de acționar al statului la operatori economici la care Ministerul Energiei, are calitatea de instituție publică implicată sunt insuficiente, prin modificrea legislației se va permite Ministerului Energiei dar și altor ministere de resort să poată decide cumpărarea de acțiuni la societățile la care dețin calitatea de acționar în numele statului.
Din nota de fundamentare reiese că sunt vizate în primul companiile considerate strategice, care sunt listate pe bursă, dar se poate aplica tuturor companiilor la care statul este acționar.
Tranzacția MVM (Ungaria) – E.ON România a dus la modificarea legislației
Adoptarea ordonanței de urgență vine în contextul în care, recent a fost efectuată tranzacția prin care compania energetică de stat MVM din Ungaria vrea să preia furnizorul de gaze și electricitate E.ON România, tranzacție care este supusă aprobării autorităților de la București.
Statul român deține o participație minoritară la E.ON Energie România, de 32%, iar modificările aduse prin această ordonanță permite guvernului să își exercite mai bine drepturile de acționar.
Tranzacția s-a făcut la un preț aproape dublu față de valoarea de piață, ceea ce înseamnă că ar putea exista o miză geo-strategică, mai mare decât miza economică.
„Într-un context economic instabil, cum ar fi cel marcat de fluctuațiile piețelor de capital sau riscurile geopolitice, companiile de stat pot deveni vulnerabile la preluări ostile sau decapitalizare. Măsurile propuse prin această soluție legislativă, cum ar fi majorarea capitalului social și achiziționarea de acțiuni, sunt esențiale pentru a asigura stabilitatea financiară a acestor companii, prevenind astfel reducerea forței de muncă și pierderea locurilor de muncă″, se arată în nota de fundamentare a ordonanței, cu referire la companiile energetice.
Se înmulțesc încercările de preluări ostile
Potrivit sursei citate, în ultimul semestru, s-a observat o creștere cu aproximativ 10% a tentativelor de preluare ostilă a societăților de interes strategic ale căror acțiuni sunt admise la tranzacționare pe burse reglementate, iar această situație prezintă riscuri semnificative pentru securitatea economică națională, în condițiile unui risc de decapitalizare accentuată a capitalurilor proprii ale principalelor companii de stat în ultimul an, în urma fluctuațiilor negative ale pieței de capital, conform rapoartelor de audit financiar ale acestora.
Decapitalizarea societăților de stat
Modificarea legii justificată de legiutor și prin „contextul internațional tensionat și instabilitatea piețelor financiare, caracterizate prin variații semnificative ale valorilor de piață ale companiilor, identificându-se riscuri majore pentru acțiunile deținute de stat la operatorii economici strategici, în sectoare cheie ale economiei naționale, respectiv fiind observată o volatilitate accentuată pe piețele de capital, cu fluctuații de peste 20% în ultimele luni, influențată negativ de incertitudinile geopolitice și economice globale, volatilitate care generează un risc semnificativ de depreciere a valorii patrimoniului public, aspect care nu poate fi neglijat dată fiind relevanța strategică a acestor entități pentru securitatea economică și energetică a României″.
Tot în nota de fundamentare se mai arată că România a devenit dependentă de importurile de energie, în semestrul I din 2024 înregistrând o creștere semnificativă, de 107% a acestora, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023, potrivit ultimelor analize realizate de Transelectrica, ceea ce impune măsuri urgente de capitalizare și control în societățile de profil, de natură a crește capacitatea de producție electrică la nivel național.
Cumpărarea de acțiuni este aprobată prin HG
Decizia privind cumpărarea de acțiuni se aprobă prin ordin al ministrului de resort, urmare efectuării testului operatorului economic privat în economia de piață și în baza analizei, precum și a mandatului acordat în prealabil de către Guvern, prin hotărâre.
Pentru derularea de către ministerele de resort a procedurilor de cumpărare de acțiuni, cheltuielile legate de plata de onorarii pentru consultanţi, societăți de servicii de investiții financiare sau firme de avocatură, cheltuielile pentru rapoarte de evaluare, precum şi cheltuielile necesare pentru pregătirea şi realizarea operațiunilor de cumpărare se suportă de la bugetul de stat, din bugetele de venituri și cheltuieli ale ministerelor de resort, cu încadrare în prevederile bugetare aprobate anual cu această destinație.
(Citiți și: ”Se coace, pe tăcute, dependența României de Gazprom, cu sprijinul lui Viktor Orban și al guvernului de la București”)
(Citiți și: ”Video/ Întâlnirea Viktor Orban – Marcel Ciolacu la București: Chestiunea energiei, împachetată între declarațiile de sprijin reciproc”)
(Citește și: ”Ungaria preia E.ON Engie România prin Grupul MVM și își întărește poziția de hub energetic regional”)
***