Producătorii auto chinezi se extind agresiv pe piețele internaționale în ciuda barierelor vamale

Producătorii auto chinezi se extind agresiv pe piețele internaționale în ciuda barierelor vamale

Ponderea Chinei în producția globală de autovehicule a crescut de la 1% la 30% în doar două decenii datorită subvențiilor generoase acordate de guvernul de la Beijing, automatizării proceselor de producție și unei piețe interne în creștere puternică.

China s-a transformat pe parcursul a doar două decenii dintr-un jucător minor în industria auto la poziția de lider în producția și exporturile de autovehicule, în special vehicule electrice (EV), scrie New York Times.

Impactul Chinei asupra pieței globale auto reise clar din graficul de mai jos, care arată creșterea incredibilă a cotei de piață a Chinei în industria auto de la 1% la 39%, în 20 de ani.

Ascensiunea rapidă a fost alimentată de investiții guvernamentale semnificative, progrese în automatizare și creșterea pieței sale interne, care acum este cea mai mare la nivel mondial.

În articolul din NYT se arată că pe măsură ce vânzările pe piața internă au încetinit din cauza problemelor economice cu care se confruntă China, producătorii locali s-au reorientat tot mai mult către piețele internaționale, în special cu vehiculele electrice.

Avantajul incontestabil al costurilor de producție

Brandurile chinezești precum BYD au câștigat recunoaștere globală pentru că oferă mașini electrice avansate la prețuri extrem de competitive, exportând mai multe vehicule electrice decât orice altă țară. Piețele importante includ Europa, unde sunt populare modelele compacte și Asia de Sud-Est, unde prețul determină cererea.

China a reușit să detroneze mulți dintre concurenții săi japonezi, rivalii tradiționali de pe piețele asiatice. Între 2019 și 2024, producătorii auto niponi au înregistrat cele mai mari reduceri ale cotei de piață în China, Singapore, Thailanda, Malezia și Indonezia, potrivit Bloomberg care a analizat vânzările și înmatriculări pe aceste piețe.

Producătorii niponi de automobile nu pierd teren doar pe piețele asiatice, ci înregistrează scăderi și la nivel global. Chiar și Toyota, liderul mondial după numărul de mașini vândute, a pierdut brusc din cota de piață în Asia de Sud-Est, un fief tradițional al mărcilor japoneze

În Thailanda și Singapore, producătorii auto japonezi mai dețin acum doar 35% din piață, în scădere față de peste 50% în 2019, în timp ce pe străzile dominate cândva de Nissan și Mazda sunt din ce în ce mai multe mărci mărci chineze.

Lidershipul Chinei în domeniul producției de vehicule electrice este rezultatul a peste un deceniu de ajutoare de stat intensive, incluzând subvenții, facilități fiscale, împrumuturi garantate de stat și investiții masive în producția de baterii auto.

În ultimii cinci ani, peste 230 de miliarde de dolari au fost investiți în producția de EV și baterii, relevă New York Times.

Taxele vamale nu stăvilesc exporturile chineze

Producătorii chinezi de automobile păstrează, de asemenea, un avantaj semnificativ al prețurilor față de rivalii lor internaționali. Costul de producție al mașinilor fabricate în China este cu aproximativ 30% mai mic, în mare datorită datorită contrulului asupra lanțului de aprovizionare cu baterii, forței de muncă mai ieftine și productivității mai mare.

Dominația Chinei în industria auto a stârnit îngrijorări la nivel global. SUA și Uniunea Europeană au impus taxe vamale pentru importurile de EV din China, invocând concurența neloială și daunele aduse industriilor autohtone. În ciuda acestor bariere vamale, autovehiculele chinezești rămân competitive datorită prețurilor mai mici la o calitate comparabilă.

Însă investițiile masive și avantul tehnolgic fac ca China să-și păstreze locul de lider al pieței auto globale. Chiar și cu înmulțirea barierelor internaționale, capacitățile sale de producție, avantajul costurilor mai reduse și tehnologia EV pot să-i mențină influența sa și în anii următori.

Trebuie amintit că recent, GM a transcris pierderi de peste 5 miliarde de dolari și își închide afacerile sale în declin din China, neputând face concurenței producătorilor locali.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *